5 redenen waarom een dagboek bijhouden zo fijn is

5 redenen waarom een dagboek bijhouden zo fijn is

Vroeger hield ik dagelijks een dagboek bij. Ik schreef op wie mijn hart had veroverd, cijfers die ik had behaald, en diverse middelbare school perikelen. Tegenwoordig kun je in diverse app’s je dagen bij houden, alleen heeft het opschrijven van je gevoelens een positief effect. Naar mijn mening een van de simpelste dingen om je leven een stukje leuker te maken. Vandaag deel ik 5 redenen waarom een dagboek bijhouden zo fijn is! 

1. Loslaten

In mijn dagboek schrijf ik elke dag op waar ik dankbaar voor ben. Daarnaast beschrijf ik ook mijn stemming, en mijn onzekerheden van die dag. Doordat ik dagelijks mijn emoties en dankbaarheden op schrijf heb ik het gevoel dat ik mijn gedachten beter kan loslaten. Het bijhouden van een dagboek zorgt ervoor dat je meer ruimte creëert in je hoofd. je kunt de vervelende dingen makkelijker loslaten. Daarnaast sta je ook stil bij de positieve dingen: fijne dingen die gebeurd zijn op de dag, of dingen waar je dankbaar voor bent. Door het op te schrijven kun je ook regelmatig je dagboek openen, en het doorlezen.

2. Je krijgt zelfinzicht 

Als je regelmatig de tijd neemt om in je dagboek te schrijven kun je na een langere tijd meer inzicht in jezelf krijgen. De stressoren waardoor je gespannen wordt kun je nu beter in verband bekijken. Of juist dingen waar je energie van krijgt! Doordat je de diverse effecten van bepaalde gebeurtenissen op langer termijn ziet kun je meer zelfinzicht krijgen. Er kunnen zelfs dingen op zijn plek gaan vallen. Oh komt het allemaal daardoor?! Soms sta je er niet bij stil, maar dat doe je juist met een dagboek wel.

3. Dagboek nalezen is super leuk!

Vroeger hield ik tijdens allerlei gebeurtenissen een dagboek bij. Als er een nieuw jaar startte, of als ik op vakantie ging.. Ik vond het altijd erg leuk om dan een paar jaar later een dagboek of een reisverslag terug te lezen. Het kan positieve gebeurtenissen oproepen, of dat je terugblikt hoe je met vervelende situaties bent omgegaan. Daar mag je ook trots op zijn!

4. Schrijven werkt ontspannend 

In een dagboek schrijven werkt ontspannend, en je kunt je hoofd leegmaken. Je neemt een moment voor jezelf, en je neemt de tijd om dingen op te schrijven. De drukke dag die je hebt gehad laat je achter. In je dagboek kun je natuurlijk schrijven, maar je kunt ook je creativiteit los laten. Maak tekeningen, versier je dagboek, of plak leuke foto’s in. Als dit niet ontspannend is. 🙂

5. Je kunt je hart luchten

Ten slotte werkt een dagboek een beetje hetzelfde als een vriend of vriendin. Soms is het niet even makkelijk om langs een goede vriendin te gaan, maar je wilt wel even je hart luchten. Een dagboek is er altijd, op élk moment van de dag. Schrijf je verhaal op, en dan ben jij je emotie even kwijt. Je hebt het geuit, en kan het loslaten.

Maak jij gebruik van een dagboek? 
Zo ja, waarom wel of niet?

Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 7 reacties

  1. Mooie redenen om een dagboek bij te houden. Ik heb het nooit gedaan en eigenlijk is dat best 'gek', want ik heb altijd heel graag geschreven. Ik houd wel sinds anderhalf jaar een lijstje bij waarop elke dag opschrijf waar ik dankbaar voor ben. Dat vind ik heel leuk om af en toe terug te lezen.

  2. Wat mooi dat je een dagboek bijhoudt en dat het je zo veel brengt. Ik heb als kind heel lang in een dagboek geschreven, maar doe het eigenlijk sinds de derde klas niet meer. Ik denk er weleens aan om er weer mee te beginnen, gewoon af en toe. Volgens mij is het inderdaad heel ontspannend om in een dagboek te schrijven en kan het ook goed helpen om dingen los te laten. Wie weet begin ik er weer eens aan. En tot die tijd is mijn blog mijn soort-van-dagboek 😉

  3. Ik schreef vroeger bijna dagelijks in mijn dagboek, en nu nog maar weinig. Ik heb er wel nog steeds in. Vooral het later teruglezen van dingen vind ik inderdaad heel leuk en vaak ook verhelderend.

  4. Ik hou zelf tegenwoordig ook weer een soort dagboek bij, op aanraden van mijn therapeut. En inderdaad, het kan zo lekker zijn om alles even van je af te schrijven.

Geef een antwoord

Sluit Menu