Vier maanden mijn rijbewijs | Hoe gaat het met mijn ‘rijangst’?

Vier maanden mijn rijbewijs | Hoe gaat het met mijn ‘rijangst’?

Wat was ik opgelucht op het moment dat ik het verlossende woord kreeg te horen: je hebt je rijbewijs behaald! Sinds ruime vier maanden heb ik mijn rijbewijs binnen. Tijdens het rijlessen voelde ik mij erg onzeker, en maakte ik mij ontzettend druk. Gelukkig is deze spanning verleden tijd, en heb ik vier maanden mijn rijbewijs én eigen auto!

Rijangst
Mijn rijlessen waren voor mij geen pretje. Regelmatig ervaarde ik onzekerheid, en ging ik twijfelen aan mijn eigen kunnen. Fouten maken vond ik voor mijzelf niet acceptabel, en ik legde de lat erg hoog (de perfectionist in mij..). Als ik dan een fout maakte bleven ze in een keer komen. Het leek wel alsof ik geen controle daarover had. Voor mijn gevoel was ik de gehele focus kwijt.

Rijexamen
Na twee keer afrijden kreeg ik dan het verlossende woord. Ik kon eindelijk mijn rijbewijs in ontvangst nemen. Ik begon zelfs iets later op mijn werk om snel op donderdag ochtend langs het gemeentehuis te kunnen rennen. Op vrijdag avond had ik direct een afspraak staan om mijn toekomstige auto te bewonderen. Een testrit van een uurtje, en vriendlief die de auto inspecteerde, schudde ik de hand met de verkoper. Zaterdag ochtend schreven we de auto, en ik kon direct mijn eerste kilometers maken in mijn éigen koekblikje.

Bloopers
Vier maanden verder, en een aantal bloopers achter mijn naam. Echter merk ik (hoe cliché dan ook!) door dingen te doen, leer je het juist! Je angsten onder ogen komen brengt je tot nieuwe perspectieven. Daar hoort fouten maken ook bij. Ze zeggen niet voor niets: van fouten maken leer je! Om even terug te kijken op een aantal bloopers, zet ik ze voor je op een rijtje, kunnen we er samen even om lachen.

 • Net een week mijn eigen auto, en direct een ritje maken naar Den Haag. Ik zou een vriendinnetje ophalen van het centraal station. Ik kwam een kwartier te laat, en was helemaal verdwaald in de binnenstad. Ik kon tevens nergens een parkeerplek vinden! Zo stond ik stil (nabij het station) voor een uitrit waar nadrukkelijk stond niet parkeren. Daarnaast was de hectiek van de stad ook niet heel bevordelijk voor mijn rijkunsten.
 • In de auto zitten samen met een collega, en véél te lang wachten tot dat ik kon invoegen op de weg. Er worden nog steeds grapjes over gemaakt. 😉 Ik kan soms achter het stuur lekker besluiteloos zijn.
 • Keihard met de achterkant van mijn auto tegen een schutting belanden. Ik zou de context even verhelderen: ik wilde uit mijn parkeerplek komen, en onze straat is erg krap. Oeps!
 • Samen met mijn stagebegeleider in de auto stappen naar Utrecht voor een schoolgesprek. Ik ging voor de eerste keer een parkeergarage in, en wat vond ik het spannend! Ik werd er nogal gestresst van haha.
 • Vijf keer erover moeten doen om mijn kleine auto te kunnen file parkeren, terwijl Mike uitstapte en toekeek. Haha!
 • Mijn auto achteruit willen inparkeren, na een aantal keer proberen, en mensen die stonden te wachten, ben ik toch maar een ander plekje gaan zoeken. Awkward.
 • Tijdens het tanken liet ik mijn tankdop op de auto liggen, en reed ik weg. Tankdop lag er natuurlijk nog op, en ben ik toen verloren.
 • Nog een eerste keer: ik ging met mijn auto door de autowasstraat. Mijn ramen waren ingeklapt, en natuurlijk de antennen. Na 7 minuten rijden kwam ik erachter dat ik mijn ramen was vergeten uit te klappen. Gênant!
 • Ten slotte kwam ik toevallig ook dat weekend erachter dat mijn radio het niet vlekkeloos deed. Wat bleek? Ik was tevens de antenne vergeten uit te klappen. Lekker blond dus.

Vrijheid
Ik ben dol blij met mijn rijbewijs, en ik zou hem niet willen missen! Het is zo fijn om de vrijheid te hebben. Zo rijd ik langs allerlei leuke kringlopen, pak ik de auto naar mijn werk als het erg koud is, en kun je zelf op elk moment bepalen of je ergens heen wilt. Zó fijn! Daarnaast is mijn rijangst helemaal verdwenen. Soms vind ik het nog wel erg spannend achter het stuur, maar gelukkig is de angst merendeels verdwenen.

Heb jij je rijbewijs in bezit?

Liefs,
Evelien

Deze post heeft 2 reacties

 1. Heerlijk hè, de vrijheid van een rijbewijs en eigen auto. Ik geniet er ook bijna dagelijks van. En joh, die bloopers zijn alleen maar leuk. En herkenbaar;).

 2. Ik heb al bijna drie jaar mijn rijbewijs, maar rij bijna nooit. Het rijden zelf vind ik niet eng, maar stoplichten wel. Ik raak zoooo gestrest als ik moet stoppen en al die auto’s achter mij zie wachten. Heel soms rijd ik in de auto van mijn vriend, maar ik heb nog nooit in mijn eentje rondgereden. Een eigen auto zou misschien juist goed voor mij zijn, omdat ik dan ook vaker de kans heb om te rijden. Aan de andere kant vind ik het ook zonde van mijn geld, want een auto kost gewoon veel geld en ik vind het openbaar vervoer niet vervelend om te gebruiken.

Geef een antwoord

Sluit Menu