Levenslessen die ik van mijn poezen Fien & Cato heb geleerd

Levenslessen die ik van mijn poezen Fien & Cato heb geleerd

Poezen zijn al zolang ik mij kan herinneren mijn favoriete dier. Zo kraamde ik vroeger uit dat als ik zou gaan trouwen mijn man wel moest accepteren dat ik 1000 poezen in huis zou nemen, en dat ik poezenbehang op de muur zou willen. Een échte crazy cat lady dus. Naast dat je heerlijk met ze kunt knuffelen, kun je ook een hoop leren van deze lieve viervoeters. Vandaag wil ik de levenslessen delen die ik van mijn lieve poezen Fien en Cato heb geleerd. 

Tijd voor jezelf nemen is helemaal oké

Fien is een poes die graag tijd alleen doorbrengt. Zo kan ze uren naast mij liggen op de stoel als ik een artikel aan het schrijven ben (nu weer!). Daarnaast trekt ze zich graag terug als het te druk wordt in huis. Ze heeft zo haar favoriete relax plekken: de stoel, boven op de krabpaal, of op mijn bed. Als Fien het te druk vindt worden denkt ze gewoon aan zichzelf, zonder dat ze zichzelf saai of aanstellerig voelt. Kan ik zeker wat van leren.

Grenzen aangeven

Als Cato het ergens niet mee eens is geeft ze dit expliciet aan. Ze loopt weg, of gaat ondeugend met haar scherpe nagels aan de slag. Haar grenzen zijn duidelijk, en ze weet wat ze wilt. Cato laat het niet snel over zichzelf heen lopen. Zo zorg je ervoor dat je niet uitgeput op de bank thuis zit, of dingen doet waar je eigenlijk helemaal geen behoefte hebt.

Liefde is een recht, dus eis het op 

Als Fien aandacht nodig heeft geen ze dit luid en duidelijk aan. Ze voert hele gesprekken, en zit regelmatig om je voeten heen te dwarrelen. Daarnaast gaat ze expliciet op je boek of krant zitten en vraagt ze om aandacht. Cato heeft hier tevens een houtje van, ze knort en komt op je schoot liggen en blijft je aanstaren totdat ze een aai over haar bolletje krijgt. Liefde is een recht, en dit mag je best op eisen, en dit op een positieve manier.

Ontspannen is ook een vak

Cato ligt regelmatig op haar rug, benen wijd, en de pootjes omhoog. Met een gezichtsuitdrukking wat alleen maar zen, zen, en nog eens zen uitstraalt. We kunnen haar ook wel de koningin van het ontspannen noemen. Ze weet precies wanneer het tijd is om te luieren op de bank, of te genieten in het zonnetje. Als dit moment nodig is, doet ze het ook! Ze gaat niet over haar grenzen heeft, maar geeft juist weer duidelijk haar grens aan, en neemt de rust.

Een huismusje zijn is niet verkeerd

Deze lieve dames zijn dol op tijd spenderen in huis. Ze zijn graag thuis, en genieten daar ook erg van. Ze hoeven niet elke avond van huis te zijn. Eigenlijk geven ze aan dat een huismusje zijn niet verkeerd is. Ik kan mij nog weleens ‘schamen’ dat ik zo graag tijd thuis spendeer, en dat ik niet elk weekend in de kroeg hoef te staan. Bang om bestempeld te worden als saai en muf. Cato en Fien lijken hier lak aan te hebben, ze maken zich niet druk om oordelen van anderen, en genieten van de tijd die ze in huis spenderen. Of ze nu een huismusje zijn of niet. 

Er is niks mis met zachtaardig zijn

Fien is een gevoelig beestje. Ze schrikt erg snel, lijkt gevoelig te zijn voor omgevingsfactoren, en trekt zich snel terug. Het lijkt wel alsof Fien hooggevoelig is in de poezenvorm. Dit lijkt haar alleen weinig te doen, ze accepteert het, en schaamt zich nergens voor. Ze legt zichzelf geen oordelen op, en vult geen meningen van anderen in. Hier kan ik nog een hoop van leren, ik schaam mijzelf weleens voor mijn gevoeligheid, echter is dit helemaal zonde van mijn energie en tijd! Had ik hierin maar de mentaliteit van Fien. 
Welke levensles heb jij van je huisdier geleerd? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 5 reacties

  1. Ik heb geen huisdieren, maar ik ben het met alle lessen eens. En ik vind je als kind opgestelde huwelijkse voorwaarden geweldig! 😉

  2. Wat een prachtige lessen allemaal! En wat zijn Fien en Cato toch lieve beestjes <3 Zo bijzonder wat je eigenlijk allemaal van katten kunt leren! En inderdaad, liefde vragen en ontspannen zijn twee dingen die katten als geen ander kunnen. Daar kunnen wij mensen nog wat van leren.

  3. Mooi, die twee foto's zo! :O Ik denk niet dat ik een levensles van mijn huisdier(en) geleerd heb, maar dat komt vooral omdat ik maar één keer een huisdier gehad heb – een cavia – en toen was ik een jaar of 10, 12.

Geef een antwoord

Sluit Menu