Ontprikkelen met Evelien: erkennen introvertie

Ontprikkelen met Evelien: erkennen introvertie

Al zolang ik mij kan herinneren hou ik van rust, kan ik mij goed alleen vermaken en heb ik ‘eigen’ tijd nodig. Ik heb een langere tijd ontkent dat ik introvert ben. Ik probeerde in de maatstaven van de maatschappij te passen en mee te gaan met de hectiek, vele sociale activiteiten en overvolle weken. Tot het kwartje begon te vallen..

Klinkt cliché, maar naarmate je ouder wordt leer je jezelf steeds beter kennen, maar ook af te vragen waarom ik niet ben zoals vrienden en familieleden om mij heen. Ik verwonder mij over vriendinnen die een weekend vol kunnen plannen met vrienden, familie en feestjes en op de maandag weer fris en fruitig aan hun week kunnen starten. Hoe lukt het mensen om continu tijdens lunch pauzes over koetjes en kalfjes te hebben? Of uit te gaan, heel de zondag brak te zijn en maandag weer met frisse energie te beginnen zonder extra dagen met weinig prikkels?

Als klein kind stond ik er al om bekend dat ik mij goed alleen kon vermaken, ik was gek op de natuur en dieren en wilde het altijd goed doen en aardig zijn naar iedereen. Een opmerking van een klasgenootje die ik mij herinner: iedereen vind Evelien aardig, hoe kun je haar nu niet aardig vinden? Ik had veel te zeggen maar werd overspoeld door andere kinderen en gebeurtenissen en vond het lastig om mijn plek te eigenen. Naast contact met vriendinnen vond ik het ook heerlijk om op mijn eigen kamer te schrijven voor mijn blog, te fotograferen of een boek te lezen.

Ik had het idee dat de hele wereld mee kon bewegen met de hectiek, feestjes, small talk en snel kunnen schakelen en een antwoord klaar hebben. Naarmate ik ouder wordt en ik merk dat mijn kijk veranderd en ook signalen hoor en opvang dat mensen het ook met deze prikkelrijke omgeving moeilijk hebben, kom ik erachter dat er meer mensen hier last van hebben.

Zelf heb ik het ook geprobeerd om te functioneren en mee te bewegen met de hectiek van de dag, een drukke kantoortuin, na een werkdag nog langs vrienden gaan, of een vol weekend plannen met feestjes en verjaardagen. Met als gevolg overprikkeld op de bank zitten en jezelf goed tegenkomen. Ik associeerde introvert zijn met anti-sociaal en saai, waardoor ik het lastig vond om mij over te geven aan de behoefte die ik had. Ik was bang om het label saai, anti sociaal of muf opgelabeld te krijgen. Met als gevolg mij in allerlei bochten wringen waarbij ik mij niet prettig voelde.

Nu in de inmiddels bijna twee jaar durende pandemie delen mensen de rust en de niet meer zo overvolle weekenden fijn te vinden. Ik merk zelf sinds de afgelopen twee jaar dat ik juist weer moet wennen aan (toen het weer kon) de overvolle kantoren en de goed bezochte feestjes en rumoerige verjaardagen.
Ik kwam erachter dat meer mensen een feestje zouden inruilen voor een avondje thuis, knuffelend met je partner op de bank en een filmpje kijken of opkrullen met een goed boek. ik besefte dat iedereen anders is en zijn eigen behoeftes heeft, en hiernaar zelf moet leven en zijn grenzen moet bewaken. En dat dit helemaal oké is.

Ik ben op het moment zoekende hoe ik mijn leven kan indelen zodat ik niet in het weekend uitgeput op de bank zit. Ik werk zelf in de Geestelijke Gezondheidszorg, aan de ene kant geeft mensen helpen/ondersteunen mij energie, maar soms het trekken aan mensen en hetzelfde liedje horen terugkomen kost mij veel energie. Its about balance, en dat is best een ingewikkelde. 😉 Ik ga in ieder geval onderzoeken wat voor mij werkt en dit proberen te bewerkstelligen. Een mooie uitdaging voor het nieuwe jaar.

Een langere tijd heb ik het ‘label’ introvert weggebonjourd, maar nu zie ik in dat het bij mij past en ontzettend persoonlijk is. Ik hou van sociaal contact, met de juiste personen waar je naar elkaar luistert en plezier hebt. Ook dans ik graag op een feestje en kan ik helemaal uit mijn dak gaan, maar de dag erna heb ik even een off dag nodig om op te laden. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om jezelf te leren kennen en je eigen behoeften te erkennen, zo kun je goed voor jezelf zorgen. Daarbij probeer ik ook te accepteren dat sociaal contact mij meer energie kost en ik mezelf ook de ruimte moet geven om hier weer van op te laden.

BBC heeft een prachtige geïllustreerde video die uitleg geeft over introvert zijn. ik word al blij van de prachtige illustraties.

Wat voelt het weer goed om dingen van me af te kunnen schrijven en te werken aan mijn blog, goede voornemen voor het nieuwe jaar is om dit soort momenten weer vaker te pakken, want oh wat wordt ik er blij van. <3

Ben jij extravert, introvert, of ambivert?

Liefs,
Evelien

Deze post heeft een reactie

  1. Dit is zó herkenbaar! Ik ken ook mensen die het heerlijk vinden om in de vakantie van het ene naar het andere sociale ‘event’ te hoppen. Ik kan dat niet.
    Ik denk overigens wel dat de wereld een beetje is ingericht op juist die mensen. En die mensen gun ik hun feestjes, maar wel graag zonder mij;).
    Die balans in je werk lijkt me in jouw geval heel ingewikkeld. Ben benieuwd hoe die zoektocht gaat verlopen.

Geef een antwoord

Sluit Menu