Wil je graag meer lezen? | Ik geef je 7 tips!

Wil je graag meer lezen? | Ik geef je 7 tips!

Jezelf even terugtrekken met een goed leesboek, heerlijk. Even ontsnappen uit het hectische leven. Helaas komen we er regelmatig niet aan toe. Herken je het gevoel dat je graag vaker zou willen lezen? Ik geef je vandaag 7 tips (die je direct kunt inzetten) om vaker een moment voor jezelf te nemen met een goed leesboek. Lees je mee? 

1. Stop altijd een boek in je tas

Er zijn zat kleine momenten per dag waarbij je een boek kunt pakken. Tijdens je treinrit naar school, als je geniet van de natuur op een bankje in het park, of tijdens het wachten voor een afspraak. Pak je boek erbij, en lees een aantal pagina’s.

2. Lees korte boeken

Op een bepaalde manier zie ik er een beetje tegenop om dikke pillen te lezen. Ze komen best intimiderend over. De grote hoeveelheid tekst, de zwaarte, en de vele pagina’s die je kunt lezen. Ik ben een beetje bang voor het gevoel dat je stagneert in een boek. Dit kun je beter loslaten, maar daar kom ik later op terug. 
Mijn tip hierin is, lees korte boeken! Ik vind het fijn als je een boek leest, wat je direct pakt, maar wat ook niet te langdurig is. Je hebt het gevoel dat je iets bereikt hebt als je een boek uitleest. 

3. Leg een voorraad aan 

Ik kan ontzettend genieten van een goed gevulde boekenkast. Helaas, is mijn boekenkast niet heel groot. Echter is mijn boekenkast wel goed gevuld. Als ik naar mijn gevulde boekenkast kijk krijg ik telkens weer een geluksmomentje. Door alle leuke titels in mijn boekenkast krijg ik zin om een boek uit te lezen, en te verheugen op al het moois wat in de boekenkast staat. Een goed gevulde boekenkast zorgt ervoor dat de drempel lager wordt om te lezen.

4. Leg boeken weg die niet bij je passen 

Als een boek niet passend bij je is, leg het dan weg. Het is zonde van je tijd om een boek te lezen die je niet leuk vind, en daarnaast gaat hierdoor de zin om te lezen weg. Probeer je ook niet schuldig te voelen als je een boek weglegt omdat het niet bij jou past. Door juist voor jezelf te kiezen, zorg je ervoor dat het lezen leuk blijft.

5. Plan leestijd in

Sinds kleine twee maanden plan ik voor mezelf dagelijks leestijd in. Met als doel: meer lezen, en een moment voor mezelf te nemen. Het werkt voor mij erg ontspannend om een halfuur voor het slapen gaan een leesboek erbij te pakken. Door dit bewust in je agenda te schrijven, ga je er sneller naar handelen.

6. Meld je aan bij een boekenclub

Tegenwoordig kun je je als boekenliefhebber aanmelden bij een boekenclub. Als eerste zorgt het ervoor dat je een lat achter de deur hebt, en daarnaast kun je nieuwe boeken ontdekken, en sociale contacten aangaan. Je deelt een gezamenlijke hobby! Ik ga research doen of er boekenclubs zijn in Gouda.

7. Schrijf inspirerende stukken uit een boek op

Deze tip pas ik sinds kort toe, hierdoor onthoud je beter wat je hebt gelezen, en kun je de informatie daadwerkelijk toepassen in het leven. Dit kun je bijvoorbeeld opschrijven in je bullet journaal, of in een mooi notitieboek. Later kun je altijd terug naar de mooie inspirerende zin. Daarnaast kun je ook de tekst hardop lezen, hierdoor onthoud je tevens beter wat je leest.

Welke tip zou jij willen toepassen? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 2 reacties

  1. Geweldige tips! Ik ben blij dat ik inmiddels het lezen weer helemaal in mijn leven heb geïntegreerd en dat ik dus zelfs zonder allerlei 'trucs' veel lees. Te leuk om niet te doen!

  2. Ik heb zelf ook een goedgevulde boekenkast, waarvan nog een hoop gelezen moet worden. Het helpt bij mij inderdaad ook goed om altijd een boek mee te nemen. Vaak vind ik het ook heerlijk om in de trein even lekker een stuk te lezen. En ook standaard even voor het slapen gaan. Merk dat ik er ook gewoon lekker rustig van word.

Geef een antwoord

Sluit Menu