Héél véél tips voor een stedentrip naar Marrakech!

Héél véél tips voor een stedentrip naar Marrakech!

Marokko heeft mijn hart veroverd! Ik ben in het begin van Januari samen met Mike vier dagen naar Marrakech geweest. Marokko stond al een langere tijd op mijn bucketlist en ik kon niet wachten om dit prachtige land te bezoeken. Ik keek uit naar alle mooie kleuren, het lekkere weer, de architectuur en de cultuur. Het land Marokko heeft ons beiden erg verrast, ik zou graag nog meer willen zien! Vandaag deel ik al mijn tips voor een stedentrip naar Marrakech!

Must visits

Marrakech is een erg grote stad en je raakt er zo verdwaald. Ik heb een aantal must visits voor jullie opgesteld.

 1. Bahia Palace: Naar dit prachtige paleis werden we gebracht door onze lokale gids (vertel ik jullie later meer over!). Het is een onwijs groot paleis waarin je allerlei prachtige gebouwen, stenen en details kunt bewonderen. Bahia palace is een lust voor het oog. De kleuren, de structureren en de sinaasappels die aan de bomen groeien.
 2. Palais Saadiens: Wil je een echt Marokkaans kleed kopen? Dan ben je bij Paleis Saadiens op het juiste adres. De kleden worden hand gemaakt en van kwalitatieve producten gemaakt. In de winkel laten ze graag aan je zien op welke wijze de kleden worden gemaakt. Afdingen is een pré, maar uiteindelijk heb je een prachtig kleed. Wij hebben een kleed gekocht die aan de muur komt te hangen, daarnaast krijg je een bijbehorende certificaat.
 3. Jardín Majorelle: Een van de bekendste tuinen van Marrakech. Jardin Majorelle! Het is een prachtige tuin met bijzondere bloemen, cactussen en planten. Het museum van Yves Saint Lauren (is naast Jardin Majorelle) vond ik helaas een beetje tegen vallen en is naar mijn mening geen aanrader.
 4. De Souks: Natuurlijk niet te missen: de Souks! Het is een ervaring aan zich om door deze hectische straten te lopen voor lokale mensen, toeristen, ezeltjes en scooters die er rond rijden. Ik vind de sfeer in de Souks erg leuk, alle producten die je kunt bewonderen. Zometeen geef ik een aantal tips als je wilt winkelen in de Souks.
 5. Ensemble Artisanal: Dit winkelcentrum bevindt zich net buiten de Souks. Bij Ensemble Artisanal bevinden zich ambachtslieden die laten zien hoe ze hun producten maken. Daarnaast kun je ook de producten kopen. Als je niet goed weet wat de reguliere prijzen zijn voor producten, of als je wilt winkelen zonder te hoeven onderhandelen kun je hier je hart ophalen. Ze hebben winkels met leren tassen, rieten manden en prachtig aardewerk!
 6. Dagtour naar het Atlasgebergte: Bij GetYourGuide hebben wij een dagtour naar het Atlas gebergte en een rit op de kamelen geboekt. Dit was voor ons de eerste keer dat wij een activiteit via GetYourGuide boekten. Het is een aanrader! De hele dag wordt je meegenomen en de lokale gids liet je allerlei prachtige plekken zien en vertelde informatie en ervaringen met veel plezier. Tijdens de trip hebben we een flinke hyke gemaakt door het Atlas gebergte, geluncht tussen de bergen en uiteindelijk een kamelentocht gedaan door de stenen woestijn.

Tips voor een vakantie/stedentrip naar Marrakech!

 1. Let goed op, maar draaf niet door. Door mij in te lezen en ervaringen aan te horen van mensen die al op vakantie naar Marokko waren geweest hoorden we veel over dat we moesten oppassen en vooral op je spullen (portemonnee, paspoort, camera etc) moest letten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin met een vervelend gevoel door de straten van Marrakech liep. Het viel uiteindelijk allemaal reuze mee, let goed op je spullen, houd je paspoort en portemonnee goed in je tas, maar probeer er ook niet in door te draven of achterdochtig van te worden. Dit merken de lokale mensen ook en vinden ze juist niet fijn. Geef je ook een beetje over aan de drukte en de sfeer in het land.
 2. Lees je goed in! Voordat wij naar Marrakech gingen had ik twee reisgidsen aangeschaft waar wij erg veel aan gehad hebben. Zo probeerde ik van te voren al een overzicht te maken van dingen wat we wilden doen en had ik onze trip bij GetYourGuide al geboekt.
 3. Glimlach! Met een glimlach bereik je veel in Marrakech. Je wordt als toerist zijnde veel aangesproken en veel lokale mensen willen je wat verkopen. Heb je er geen behoefte aan? Zeg ‘salaam-dank je wel’ glimlach of geef een knikje en loop weer door.
 4. Onderhandelen. Tijdens het onderhandelen is een respectvolle houding, respect voor de producten en een glimlach een must. Zie het als een spelletje en lach erbij, het is ook best grappig om te doen! Uiteindelijk zijn als het goed is, beiden partijen tevreden. Probeer daarnaast voor jezelf een prijs in te schatten. Kijk ook goed naar de kwaliteit, er zit een groot verschil in kwaliteit tussen de producten in Marrakech.
 5. Aandacht op straat. De eerste keer dat Mike en ik de Souks ingingen met onze lokale gids kreeg ik veel bekijks. Dit las ik ook in de reisgids, als Europese vrouw zul je veel bekeken worden. Niet alleen door de mannen, maar zelfs door de vrouwen! Neem dit met een korreltje zout. Ze groeten, glimlachen en ze zeiden zelfs in het engels dat Mike geluk had. Kun je ook als een compliment zien haha! 🙂
 6. Pas je aan. In Marokko is er een andere cultuur en probeer je aan te passen. Ik droeg geen korte broeken of jurkjes en zorgde ervoor dat mijn schouders zo veel mogelijk bedekt waren. Ik droeg bijvoorbeeld matchende lange jurken en als je het prettig vindt kun je een sjaal dragen. Daar en tegen droeg ik gewoon rode lipstick, had ik mijn haren los en had ik geen extra bedekking bij mijn decolleté.
 7. Laat je mee voeren in de sfeer. Met de lokale gids werden we gebracht naar ambachtslieden die sjaals maakten. Hij wilde ons een sjaal omdoen en in stijl aankleden. Laat je meegaan op zo’n moment, ga het gesprek aan, bewonder de producten en heb fun! Maak je niet al te druk om het onderhandelen, wij wilden op dat moment ook geen sjaal kopen en dat is oké.
 8. Ga met een lokale gids op pad. De eigenaresse van de Riad adviseerde ons om met een lokale gids voor de eerste keer de Souks in te gaan. De Souks vond ik overweldigend, zoveel producten, drukte en het verkeer daarentegen. Ze rijden rond op scooters, en ezels vliegen je om de oren. Voor 25 euro per persoon hadden we een hele middag een privé gids, we werden naar prachtige plekken gebracht, daarnaast hielp de meneer ons met onderhandelen voor lokale producten. Echt een aanrader!

Ik zou nog zo graag terug willen naar Marokko! Ik vond het een prachtig land, hele fijne lokale bevolking en een prachtige cultuur. Nu we Marrakech hebben gezien zou ik graag nog Fés willen bezoeken en de Sahara willen zien! <3 Voor als de Corona crisis voorbij is raad ik jullie zeker een stedentrip naar Marrakech aan, echt een prachtige stad.

Zou jij naar Marrakech willen?

Liefs,
Evelien

Geef een antwoord

Sluit Menu