Tornado in Chalkidiki

Tornado in Chalkidiki

Ten eerste zijn Mike en ik veilig en ongedeerd gebleven bij de zeer hevige storm (volgens de Grieken tornado) in Chalkidiki. Wat begon als een romantische avond uiteten in het plaatsje Afytos, uitte zich al snel in een zeer zware beproeving door de hevige omstandigheden. Ik wil jullie vandaag graag in onze ervaringen meenemen, en foto’s delen van de gevolgen van deze heftige weersomstandigheden.


Wat begon als een romantische avond uiteten in het plaatsje Ayftos, uitte zich al snel in een zeer zware beproeving door de hevige weeromstandigheden.

Iedereen reageerde geschokt op het moment dat plotseling de stroom uitviel. Afytos veranderde in één keer in een duister, donker dorpje. De paniek sloeg pas echt toe op het moment dat het hevig begon te regenen en te hagelen. Daarnaast trad plotseling hevige windstoten op. Hierdoor vloog het glaswerk, stoelen, en de windschermen je om de oren. De restaurant medewerkers spraken ons directief aan, en geleidde ons in een groepje richting de keuken waar het veiliger was dan in het open gedeelte van het restaurant. Bij diverse personen sloegen de emoties toe, paniek, huilen, maar ook het slaan van kruizen op de borst.

De regen en de windstoten heilig zodanig aan waardoor het water aan de achterkant van de keuken een ingang vondt. Na een ruim kwartier namen de windstoten af. Hierdoor werdt het tevens veiliger om je onder het afdak van de keuken te begeven. De eigenaar, en de medewerkers hielden zich tamelijk kalm onder deze heftige omstandigheden. Ze trachten ons op het gemak te stellen door gratis drankjes aan te bieden, en zelfs een jarige klant toe te zingen.

De hevige weeromstandigheden leken zich verder over Afytos heen te trekken, waardoor wij dachten dat we veilig naar de taxi centrale konden wandelen.

Niet dus, we kwamen een aantal voetstappen verder. De regen en storm liep weer hevig op. We waren gestrand bij het winkeltje náást het restaurant. We werden gastvrij ontvangen. De winkeleigenaar Giannis telefoneerde voor ons met de taxi of ze ons op locatie konden ophalen. Door de weeromstandigheden, veiligheid, en de drukte is dit helaas niet gelukt.

Naderhand probeerde de winkelmedewerker een lokale Griek in de auto aan te houden, en hem over te halen om ons op zijn eigen weg terug naar huis ons af te zetten bij het hotel. Na wat gebrom, nam hij ons mee in de auto, en werden we veilig en wel thuis gebracht bij het hotel.

Bij het hotel waren al diverse beschadigingen, en gevolgen van de storm zichtbaar. Zo lagen er gebarsten bomen op het terras van het hotel, ligbedjes in het zwembad, en handdoeken en kledingstukken in het rondte. Daarnaast lagen er diverse dakpannen, stenen, grote takken in het rondte verspreidt over het terrein.

Gelukkig zijn we veilig, en ongedeerd. Echter zijn er vele gewonden, en zelfs doden gevallen. Onze gedachten en medeleven gaan naar de mensen die het zwaar te voortduren hebben gehad (verwoeste huizen, ongevallen, en beschadigde winkels), en naar de nabestaanden.

De Griekse gastvrijheid, en enthousiasme blijven de lokale mensen hoog in het vaandel houden. Wat voor omstandigheden er ook gebeuren. Waarbij ze de liefde en de bezorgheid voor de toeristen blijven houden. Desondanks, blijft Griekenland een prachtig land.

Laat dit alles, je niet afschrikken om Griekenland, of dit prachtige eiland Chalkidiki te bezoeken. <3

Liefs, 
Evelien & Mike 

Deze post heeft 4 reacties

  1. Wat een schade is daar aangericht zeg. Ik vind het knap hoe je deze ervaring niet je hele vakantie hebt laten 'verpesten' en hoe je er toch positief op terug kunt kijken. En gelukkig zijn jullie ongedeerd!

  2. Jeetje wat een chaos heeft de tornado achter gelaten! Behoorlijk schrikken als je daar in terecht komt.
    Wij zijn vorig jaar in Chalkidiki geweest en hier en daar was al vergane glorie te zien. Hopelijk krijgen ze alles hersteld!

  3. Wat heftig! En wat een enorme schade zeg, jeetje… Fijn om te lezen dat jullie ongedeerd zijn gebleven.

Geef een antwoord

Sluit Menu