Love yourself | Wat betekent body positivity voor mij?

Love yourself | Wat betekent body positivity voor mij?

Sinds ongeveer een jaar ben ik bewust bezig met de term body positivity, en self love. Het komt regelmatig op mijn blog en instagram voorbij, en ik sta er graag bij stil. Het is een prachtig onderwerp wat steeds meer een onderwerp krijgt op mijn blog, en gelukkig ook op social media! Maar wat betekent body positivity voor mij, en hoe ben ik tot dit proces gekomen? Vandaag wil ik graag verdieping brengen in dit onderwerp. Lees je mee?

Diverse diëten

Als klein meisje was ik al stevig, en volgde ik allerlei diëten. Het eerste dieet waar ik in aanmerking mee kwam was de afvalmethode van Sonja Bakker voor kinderen. Dit begon vanaf ongeveer mijn 10e. Ik volgende allerlei gemaakte weekmenu’s, en nam mijn gezonde lunches en snacks mee naar school. Als er ik op terug kijk was ik echt ontzettend jong begonnen met afvallen, en was ik op jonge leeftijd al bezig met mijn zelfbeeld. Wat ik achteraf best schokkend vind. Rond mijn twintigste levensjaar ben ik mij bewust geworden van de diverse afvalmethoden, en wat voor jojo effect dit de laatste jaren had opgeleverd.
–> Mijn gedachten over de verschillende afvalmethoden. 

”Vrouwen lijnen gemiddeld op hun 8e voor het eerst”

Daarentegen was ik wel iemand die durfde te dragen wat ik leuk vond.  Gelukkig heb ik er weinig bij stil gestaan of ik bepaalde kledingstukken durfde te dragen, of dat het bij mijn figuur zou passen. Ik weet niet beter dat ik altijd de mentaliteit heb gehad om te dragen waar ik mij goed in voelde, en waar ik blij van werd. De meningen van anderen trachtte ik zoveel mogelijk achter mij te laten, en zo min mogelijk mee te nemen in mijn zelfbeeld.

Bewustwording 

Naar aanleiding van de vele afvalmethoden keek ik met een kritische blik naar de voorgaande jaren. Werd ik daadwerkelijk gelukkiger om continu bezig te zijn met afvallen, en slanker te worden? Als ik met vriendinnen wat leuks ging doen, moest ik verplicht van mezelf een salade eten, want anders zou ik stagneren/verminderd afvallen. Door continu met jezelf in strijd te zijn kun je erg gefrustreerd raken naar anderen, maar ook naar jezelf. Mijn zelfbeeld werd lager, ondanks dat ik kilo’s was afgevallen, en slanker er uit zag. Mijn vrolijkheid, en uitstraling was verminderd, en ik was kritischer naar mijn lichaam dan ooit.

Dit was voor mij het kantelpunt. Ik had al zóveel geprobeerd. Bepaalde methoden werkte voor een korte tijd, maar waren niet effectief op het lange termijn. Goed voor jezelf zorgen, en daarnaast goed voor je psyche zorgen is van groot belang. Body positivity betekend voor mij tevreden zijn over jezelf, inclusief naar jouw mening de mindere kanten van jezelf proberen te accepteren. Natuurlijk mag je minder tevreden zijn over bepaalde delen van je lichaam. Echter moet de ontevredenheid niet de regie nemen over jouw gedachtegang. Body positivity is dus voor iedereen! Huidskleur, diversiteit, alle soorten en maten. <3

Vergelijken 

Mijn motto is geworden: what you see, is what you get. Als ik in mijn gedachten ga terugkijken, kan ik mij niet heugen dat ik mij heb vergeleken met andere vrouwen. Of vrouwen nu volslank waren, of maatje 38 hebben. Vrouwen zijn prachtige wezens op aarde, en dit heb ik ook altijd zo benaderd en bekeken. Mensen zijn er in alle soorten en maten. Dus ook vrouwen, hoe mooi is het dat iedereen zo verschillend is? Het zou wat zijn als elk individu op elkaar zo lijken. Ik vind het juist inspirerend dat er zoveel verschillende mensen op aarde zijn, iedereen is mooi op zijn eigen manier.
Uiteraard heb ik ook weleens moeite gehad om te laten zien wie ik ben, en heb ik zeker ook mijn eigen onzekerheden gehad. Op dit soort momenten was mijn motto: what you see, is what you get ver te vinden. Echter ben ik mij er wel van bewust waardoor ik mij zo voel op zo’n moment.

”Ieder lichaam is een goed lichaam. Ja, ook dat van jou”. 

Wat betekent body positivity voor mij? 

Body positivity betekent voor mij naast jezelf accepteren, en waarderen. Ook andere mensen accepteren en respecteren zoals ze zijn. Je kunt jezelf volledig accepteren, maar daarnaast iemand anders bekritiseren. Naar mijn mening ben je dan niet body positive bezig.

Body positity bestrijdt lichaamsontevredenheid, en strijdt voor lichaamsrespect en diversiteit. Het is belangrijk om bewust te zijn dat de ‘perfecte’ plaatjes die worden weergeven, niet de realiteit zijn. Iedereen heeft zijn struggles die zij met zich meedragen.

De body positivity beweging veroverd (gelukkig!) steeds meer de wereld. Voorheen legde ik vooral de focus op acceptatie van je curvy lichaam, maar het gaat bij mij nu meer om acceptatie van allerlei soorten lichamen: gekleurde, gehandicapte, slank, vol, transgenders. Iedereen.
Body positivity is meer dan acceptatie van ‘dik’ zijn. Het gaat is een beweging dat in gaat tegen het westerse schoonheidsideaal. Het woord dik/stevig wordt vaak geïdentificeerd met een beledigend woord. Het is voor mij een normaal, objectief feit. Het is niet anders dan te melden dat iemand blauwe ogen, of bruin haar heeft. We hoeven geen verzachtende woorden te gebruiken, je lichaam mag er zijn zoals het is.

Body shaming 

Voor mij is de kanteling snel verlopen. Misschien kan ik makkelijk praten, ik ben nooit gepest voor mijn lichaam, of gewicht. Natuurlijk heb ik vervelende opmerkingen naar mijn hoofd gekregen, en heb ik zat afkeurende opmerkingen gekregen. Waar ik vooral op dit moment moeite mee heb is dat mensen zeggen, oké je hebt je lichaam geaccepteerd, maar ben je nu wel gezond? En kun je niet beter afvallen als je in de toekomst aan kinderen wilt beginnen? Dit vind ik een lastig punt, en kan ik nog best over in zitten. Ik beweeg graag, en probeer zoveel mogelijk gezond te eten. Natuurlijk nuttig ik een chipje, en een glaasje wijn in het weekend. Dat is menselijk, en moet ook kunnen. Zolang je maar bewust ben van wat je eet, en daarvan geniet.

Houd ook in je achterhoofd dat mensen áltijd een mening over je hebben. Of je nu je benen verbergt, of je blote benen showt als je een prachtig jurkje aan hebt.

”80% van de vrouwen baalt van hun eigen lichaam” 

Body positivity is voor mij het accepteren van jezelf, en van anderen. Jezelf niet bekritiseren met negatieve opmerkingen. Tevens als iemand anders je op een negatieve manier benaderd, je mond durven open te trekken, en je assertieve houding laten zien. Je zelfverzekerd voelen in je eigen lichaam, en eigenlijk een beetje lak krijgen aan de meningen van anderen.
Je bent zoals je bent, en dat is mooi genoeg. <3

Wil je graag meer artikelen lezen over body positivity? Bekijk dan zeker mijn andere artikelen. 

Wat betekent voor jouw body positivity? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 3 reacties

  1. Wat een mooi en inspirerend artikel! Ik vind de body positivity beweging zo ontzettend goed en positief <3 Het is inderdaad het aller belangrijkst dat je zelf goed in je vel zit, dat heeft niks te maken met je postuur.

  2. Dankjewel voor dit artikel. Ik kan hier echt zó veel van leren. Ik ging van maat 46 naar maat 38 (en het zou me niet verbazen als dat, zoals al honderd keer eerder, ook weer andersom gaat gebeuren). Ik dacht altijd dat ik dan tevreden zou zijn, maar het blijkt helemaal geen oplossing te zijn. De oplossing voor tevreden zijn met je lichaam ligt inderdaad meer in je hoofd. En ik vond het schokkend om in het basisonderwijs te merken dat leerlingen soms echt aan het lijnen waren. Ik sloeg daarom waar de kinderen bij waren niets af en zei nooit dat ik op mij eten lette. Ik wilde ze niet dat voorbeeld geven van de altijd lijnende juf. Ik wilde ze laten zien dat je van eten mag genieten en dat je lichaam oké is. Ik hoop oprecht dat dat is gelukt.

  3. Wat een mooi artikel weer. Vind het nog steeds mooi dat je hier bewust aandacht aan schenkt op je blog. Ik ben zelf de laatste tijd aardig wat aangekomen door de medicatie die ik slik, hierom heb ik besloten om toch wat bewuster met mijn eetgedrag om te gaan, gezien mijn stofwisseling overduidelijk is veranderd. Ik hoop dan op deze manier iets af te kunnen vallen. Niet omdat ik mezelf nu te dik vind, maar omdat ik me hier niet comfortabel bij voel. En ik denk dat het uiteindelijk het belangrijkst is dat je comfortabel bent met je eigen lichaam.

Geef een antwoord

Sluit Menu