De belangrijkste body positivity lessen

De belangrijkste body positivity lessen

Body positivity is een prachtige movement wat zich steeds meer in de wereld aan het bewegen is. Het betekent letterlijk tevreden zijn over jezelf, maar ook anderen accepteren zoals ze zijn. Wat voor huidtint, geloof, of lichaam iemand heeft. Het is een ontzettend mooie beweging, en het zorgt ervoor dat er minder hokjes plaatsen gaan innemen. Vandaag wil ik de belangrijkste body positivity lessen op een rijtje zetten! Lees je mee? 

Helaas werden er afgelopen week fat shamende opmerkingen gemaakt op televisie. Naar aanleiding van dit fragment wil ik graag dit artikel schrijven. Het is schandalig (licht uitgedrukt) waar deze discussie om ging. Waarom willen we zo’n onderscheid maken? En waarom als je dik bent, mag je niet sporten? Het zou toch zo fijn zijn als iedereen elkaar in hun waarde laat. Veel mensen zijn hierdoor gekwetst, ik wil iedereen even een hart onder de riem steken. Ik deel vandaag de belangrijkste lessen rondom body positivity. Schrijf ze op, en lees ze elke dag door. 
1. Je bent goed genoeg 
We blijven onszelf nieuwe doelen stellen, meer afvallen, strakker in je eigen lichaam zitten, en hierdoor blijven we fanatiek met ons lichaam bezig. Je bent goed genoeg zoals je bent, probeer met een neutrale kijk naar je eigen lichaam te kijken. Je hoeft niet je lichaam te verheerlijken, maar probeer de kritische randjes eraf te halen. Het is een proces. Elk lichaam moet bewonderd, en vertegenwoordigd worden. 
2. Iedereen mag een bikini dragen
Iedereen heeft een bikini body! Je hebt alleen een bikini nodig, en een body.. (flauw grapje). Om tot de point te komen. Je lichaam is er om te functioneren, en mensen hebben niet het recht om ongevraagd kritiek te leveren. Je trekt niet je bikini aan om door anderen aantrekkelijk gevonden te worden, of complimenten te krijgen. Je komt bij het zwembad, of op het strand om te genieten van het strand, te kunnen zwemmen, en te kunnen genieten van een heerlijke zomerdag. Probeer deze gedachtegang in je achterhoofd te houden. 

3. Stop met diëten, oftewel het jojo-effect 
Stop met diëten! Laat dit helemaal los. Het is zonde van je tijd om je zo te laten beperken. Diëten werkt niet. We worden overspoeld in de media, maar ook op straat met ‘ideale’ lichamen. Het lijkt wel of we allemaal dun willen zijn, en dat we denken dat we dan gelukkiger worden, en het echte leven gaat starten. Waarom start het leven niet als we dik of vol zijn? Als diëten zouden werken zouden er niet zoveel verschillende bestaan, en zouden we niet continu het blijven proberen. Er wordt een jojo-effect door gecreëerd, waardoor je steeds meer kritiek op jezelf krijgt. 
4. Zonde van je tijd
Of je nu jezelf te dik vindt, je na een zwangerschap kilo’s eraf wilt, of graag strakker wilt worden. We wachten te veel om van het leven te genieten, en focussen ons op het geweldige lichaam. Probeer er over na te denken wat je lichaam allemaal wel niet voor je doet: je kunt er alles mee! Je hebt maar een leven, geniet daar op en top van. Doe wat je wilt doen, draag wat je wilt, en geniet. Niet straks, maar nu. 

5. Dik, stevig, fors.. 
Als we het woord dik horen, gaan de rillingen over onze rug. Vroeger had ik een hekel aan dit woord, en kon ik wel in tranen uitbarsten als iemand mij dik noemde. Dik, is net zoals dun, klein, lang, een lichaamstype. Tegenwoordig wordt het woord negatief beladen, omdat het ongezond, ongedisciplineerd, en dom is.  Als je erover na gaat denken is het best apart, schoonheidsidealen veranderen met de tijd. Waarom zou je niet dik en gezond kunnen zijn, of sexy, succesvol, en gelukkig? 
Denk je dat gezond en dik zijn niet samengaat? Lees dan dit boek. 
6. Diversiteit
Ik ben van mening dat het niet de bedoeling is dat ‘dik’ in wordt, en ‘dun’ uitgaat. Het zou alleen zo mooi zijn als het ideaalbeeld wegvalt. Laat alle soorten mensen er zijn, dik, dun, blank, getint, klein, groot, brunettes, en blondines. Dat je in een reclame spot allerlei soorten lichamen ziet. In tijdschriften een diversiteit van personen staan, alle soorten en maten, want dat is oké. <3
Body positivity betekent dat je jezelf omarmt, maar ook anderen. Zonder een oordeel, of dat je alweer het klagende stemmetje in je hoofd hoort. 
Je bent mooi zoals je bent, sluit vrede met je lichaam, en geniet van het leven. Verwen jezelf!
Wat betekent body positivity voor jou? 
Liefs, 
Evelien


Deze post heeft 5 reacties

  1. Wat een prachtig artikel. Vooral de laatste tip vind ik echt heel mooi, die ging recht naar m'n hart. En die hele discussie vorige week…ik heb er met plaatsvervangende schaamte naar zitten kijken. Het was echt niet om aan te horen / zien.

  2. Wat heb je dit prachtig verwoord! Echt een heel mooi artikel met een belangrijke boodschap. Wat zou het inderdaad mooi zijn als we minder oordelen en als mensen leren zichzelf mooi te vinden. Of je nu maatje XXS of XXL hebt of iets ertussenin, het is allemaal prachtig <3

  3. Wat een mooi artikel en wat heb je het mooi geschreven. Erg mooie boodschap ook.
    Voor mij betekent body positivity dat ik mijn lichaam accepteer zoals die is, ook nu ik aan ben gekomen door de medicatie. En anderen accepteren zoals ze zijn en iedereen in z'n waarde laten.

  4. Wauw, wat een prachtig artikel! Je hebt het zo mooi en goed verwoord. Ik ben het helemaal met je eens!

  5. Leuke tips. Ik ben het helemaal met je eens. Ik moet wel zeggen dat ik mij de ene dag slanker voel dan de andere dag. Haha!

Geef een antwoord

Sluit Menu