Body checking verminderen

Body checking verminderen

Wat te doen als je in beslag wordt genomen door je lichaam? Je je eigen lichaam vergelijkt met anderen op een feestje, je het lastig vindt om jezelf te bekijken in de spiegel, of je ineens tijdens een gesprek bewust wordt van je lichaam, en het gevolg daarvan is dat je je niet goed kunt concentreren op het gesprek? Dan is er sprake van body checking, maar hoe kun je jouw body checking kijk veranderen? Ik deel vandaag drie tips met jullie waardoor je een begin kunt maken om bewust te worden van het body checking gedrag.


1. Focus op wat je lichaam kan; 
Het is van groot belang om te focussen op wat je lichaam kan, dit kan door bijvoorbeeld op een avond dat je je goed voelt een lijst maken met de dingen wat je lichaam goed kan, maar ook wat je mooi vind aan je lichaam. Als je erover nadenkt wat je lichaam allemaal doet voor je in een leven is dat ene buikrolletje of wat stevigere benen helemaal niet erg. Het is niets in vergelijking wat je lichaam allemaal voor je doet. Probeer bewust te worden, dat je lichaam ademt, eten verteert, en vet opslaat. Als het die dingen niet zou doen, zou je ook niet kunnen overleven. Je kunt hierbij ook denken aan wat je lichaam op fysiek gebied aankunt, zoals zware dingen dragen, een stuk wandelen etc.

2. Omring jezelf op social media met allerlei diverse soorten lichamen; 
We leven in een samenleving waarin we vroeg leerden dat een bepaald lichaam een voorkeur heeft, gezonder, mooier en idealer is. Dit krijgen we mee door onder andere de media, maar ook de manier waarop er gesproken wordt in je omgeving. Deze factoren kunnen bij jouw de kritische vraag naar boven laten komen, oftewel kritische bodychecking. Het ideaalbeeld wat je in de media ziet is totaal niet realistisch, zo’n 75% procent van de vrouwen heeft een maat boven maat 40. Omring jezelf op social media met allerlei soorten vrouwen, van dunne vrouwen, tot vollere vrouwen. Ook vrouwen die imperfecte plaatjes showen op social media, als jij gevoelig bent om jezelf te vergelijken met anderen is dit een belangrijke tip om uit te voeren. Voor mij werkte het erg goed! <3

3. Gesprek met een professional
Als body checking jouw leven in extreme manieren verhinderd is het belangrijk om een gesprek aan te gaan met een professional. Het is niet oké als de onzekerheid en twijfels jouw leven in de ban gaan nemen. Lees boeken over jezelf accepteren, maar ga bijvoorbeeld ook naar een psycholoog. Zij kunnen je professionele handvaten aanbieden die je kunnen vooruit helpen om jezelf te leren accepteren zoals je bent.

De samenleving heeft een grote invloed op hoe wij naar onszelf kijken, gelukkig komt daar sinds de afgelopen jaren meer verandering in. Denk in de beweging van body positivity, maar ook de reclame van de Hema en Dove waarin je allerlei soorten vrouwen ziet. Dat is een realistische reclame! Hopelijk word de tv wereld hier nog meer mee gevuld.

In welke mate doe jij aan body checking? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft een reactie

  1. Wat een mooi artikel! Supergoed dat je dit onderwerp aanstipt! Tip 1 is iets wat mij heel erg heeft geholpen om minder met body checking bezig te zijn. Ik had bijvoorbeeld altijd het beeld dat benen een soort rechte "stokjes" hoorden te zijn, totdat ik van iemand te horen kreeg dat niemand op "stokjes" zou kunnen blijven staan, haha. Die functionele manier van kijken naar je lichaam heeft mij zeker geholpen 🙂 Verder probeer ik meer te kijken naar andere aspecten van mijn leven: dingen waar ik trots op ben, fijne momenten die ik meemaak of dierbare contacten met anderen. Ook dat heeft me heel erg geholpen.

Geef een antwoord

Sluit Menu