Bewust dankbaar zijn, ik geef je 3 tips!

Bewust dankbaar zijn, ik geef je 3 tips!

Als we streven naar meer en beter, vergeten we stil te staan bij de dingen die er in het hier- en nu gebeuren. We vergeten bewust dankbaar te zijn voor de mooie gebeurtenissen, en dingen om ons heen. Herkenbaar? Vandaag wil ik stilstaan bij bewust dankbaar zijn. Natuurlijk geef ik jullie ook drie tips hoe je actief hiermee aan de slag kunt gaan! Lees je mee? 

Overal om ons heen krijgen we de suggestie om meer uit ons leven te halen. De suggestie om rijker, slanker, stoerder, of zelfzekerder te worden ligt overal om ons heen. De tijdschriften staan er vol mee, op televisie zijn er diverse reizen waarmee je wordt geënthousiasmeerd, datingapps waardoor je wordt aangemoedigd om vreemd te gaan, en daarnaast zijn er diverse reclames voor afvalmethoden. Het is nooit genoeg. Door al deze diverse middelen wordt ons knagend gevoel gevoed, en bevestigd.

De tijdperk waar we nu in leven draait om prestaties. Burn-outs en depressies zijn nog nooit zó vaak voor gekomen. Mensen lopen op hun tenen om een opleiding te behalen, of een verhoogde functie te kunnen bekleden. We worden aangemoedigd om zo’n verre reis te maken, een zo’n groot mogelijk CV  te creëren, en diverse opleidingen te behalen om je expertise zodanig te vergroten. Anders lijk je buiten de boot te vallen. De jongvolwassenen van nu studeren tot hun achtentwintigste door om een bepaalde functie te kunnen bekleden. We zijn allemaal zo bezig met presteren, waardoor we regelmatig de kleine geluksmomenten vergeten te bewonderen, en dankbaar voor te zijn.

Het kan altijd beter

Ons knagende gevoel, en de invloeden van buitenaf voeden het gevoel dat het altijd beter kan. We nemen geen genoegen met wat we al hebben. Naar mijn mening is het een kwalijke zaak. Zo hebben diverse psychologen onderzoek naar dit onderwerp gedaan, er is gebleken dat de doelen die bij de prestatiesamenleving horen -rijkdom, professioneel, succes, populariteit- niet gelukkig maken. 
Als je erover na gaat denken, komt er ook nooit een punt naar voren waarbij we zeggen: ‘Zo, nu ben ik populair genoeg’. Succes went. Het geeft voor een kortere tijd een goed gevoel, daarna stagneert dit geluksgevoel weer. We willen altijd meer, wat zich resulteert in een ongelukkig gevoel. 

Dankbaarheid hangt samen met ons welzijn

Dankbaarheid is je openstellen om bewust te genieten van de kleine dingen om je heen. Het aandacht hebben voor de goede dingen in het leven en het erkennen dat we die vaak aan onszelf, of een ander te danken hebben. We focussen ons snel op de dingen wat misgaat. Als we onze kijk hierop kunnen veranderen, en de focus leggen op dingen wat juist goed gaat, voelen we ons gelukkiger. Makkelijk gezegd, en de bewustwording vindt gemakkelijk plaats met de tips die ik jullie zo ga geven!
Dankbaarheid heeft tevens te maken met erkennen dat we de goede dingen aan onszelf, of aan de omgeving te danken hebben. Denk aan een goed gesprek met een vriend, een avond knuffelen met je geliefde, of de mooie bloemenvelden die je onderweg tegenkomt. 
Het blijkt dat dankbaarheid nauw samenhangt met ons welzijn. Wie oog heeft voor de kleine geluksmomenten, heeft een optimistischere houding, en is meer tevreden. En wie zich realiseert hoeveel hij te danken heeft aan anderen, wordt vriendelijker en empathischer in het contact. 

Bewust bezig zijn met geluk

Probeer de komende tijd bewust bezig te zijn met de dingen die om je heen gebeuren. Heb oog voor de kleine dingen, en probeer hiervan te genieten. Het is een houding die je jezelf kunt aanleren. Het mooie is: je kunt dankbaarheid beoefenen. Dat wil zeggen dat je ervan bewust bent dat je dankbaar bent. Tevens kun je er ook in oefenen, en er beter in worden. Hierdoor wakker je het dankbaar zijn aan, en ga je er bewuster mee om, waardoor je je hopelijk gelukkiger voelt.

  • Tip 1: Schrijf het op! Tegenwoordig houden veel mensen een Bullet Journal bij. Dit is de perfecte plek om dagelijks een dankbaarheids lijstje te omschrijven. Door dit dagelijks op te schrijven, ga je er automatisch over nadenken, en bij stil staan. Wat jouw geluksgevoel verbeterd!
  • Tip 2: Spreek je dankbaarheid uit: Zeg vaker tegen geliefden, familie, of vrienden dat je ze ergens dankbaar bent. Door het uit te spreken, en te benoemen, geef je hun een goed gevoel, investeer je in de relatie, en jij voelt je er tevens beter door. 
  • Tip 3: Ritueel voor het slapen gaan: Kies een leuk notitieboekje uit, en maak hier je dankbaarheidsboekje van. Voordat je gaat slapen, schrijf je van die dag op waar je dankbaar voor was. Het kan zijn van een knuffel van je partner, tot een lief compliment van je collega. Geluk zit in de kleine dingen. <3
Ben jij bewust dankbaar? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft een reactie

  1. Mooi artikel! Ik houd al heel lang een dankbaarheidslijstje bij. Ik moet toegeven dat het echt niet elke dag even makkelijk is om daar iets op te schrijven. En toch wil ik het. Want elke dag heeft wel íets, inderdaad. Volgens mij word ik me daar op deze manier wel bewuster van.

Geef een antwoord

Sluit Menu