Een ode aan de mini-bieb

Een ode aan de mini-bieb

Ik ben dol op de mini bibliotheken!  Een mini bibliotheek vind ik een geweldig, en duurzaam idee.
Ook in Nederland duikt-ie steeds vaker op: een mini-bieb. Het is een initiatief om boeken te kunnen ruilen, te kunnen inleveren, of een mee naar huis te kunnen nemen. Ik kan zo ontzettend blij worden van een nieuwe vondst bij een mini-bieb. Vandaar dat ik vandaag een ode uitbreng aan de mini-bieb! Lees je mee?

–> Een terugblik naar een artikel over de mini-bieb in het jaar 2014. 

Wat is een mini-bieb?  

Er zijn geen vaste regels voor een mini-bieb. Het maakt niet uit wat voor vorm, grootte, of locatie de mini-bieb heeft. Het gaat erom dat een mini-bieb boeken uitleent aan mensen in de buurt. De ‘leners’ kunnen tien boeken nemen, of maar één. Het is allemaal geen probleem. Je kunt als je dat wilt, ook boeken terugleggen voor anderen. 

Hoe is de mini-bieb ontstaan? 

Steeds meer winkels en bibliotheken moeten helaas door de crisis en andere diverse redenen bezuinigen. Ik was vroeger (en nu nog steeds!) dol op de bibliotheek, ik ging gerust elke week langs om nieuwe leesboeken te halen. Van klein meisje, tot puber kwam ik dolgraag in de bibliotheek.

Tegelijkertijd komen er steeds meer initiatieven van burgers, bijvoorbeeld gezamenlijk eten, planten ruilen bij het plantenasiel, maar zo ook de mini-bieb. Vaak staan leesboeken maar in de kast als je ze uit hebt gelezen. Door middel van de mini-bieb kun je anderen blij maken met een goed boek. En jij kan natuurlijk ook diverse verrassingen tegenkomen!

Duurzaam

Ten eerste is de mini-bieb een duurzaam initiatief. Je kunt hier leesboeken deponeren als je ze al uit hebt, en kunt nieuwe leesboeken meenemen. Het aanbod is ontzettend variërend! Ik heb al diverse boeken gebracht, maar ook geweldige leesboeken meegenomen. Hoe leuk is het dat je met bewoners uit je eigen buurt zo een mini boekenruil kan houden? 

Vrolijke uitstraling

Ten slotte vind ik de mini-bieb een vrolijke sfeer uit stralen. Het ziet er zo gezellig uit als je het op straat tegen komt! Zo zijn er een aantal favoriete mini-biebs in mijn eigen wijk. Zo wijd ik graag uit naar een mini-bieb als ik met mijn hond een wandeling maak, maar bij Mike in de buurt heb je een mini-bieb in de vorm van een huisje, en zelfs met lichtjes erin als je in de avond een kijkje kunt nemen!
Ik zou graag in de toekomst als ik mijn eigen huis heb een mini-bieb creëren. In de leukste vormen en maten. Je kunt onder andere op Pinterest kijken voor leuke inspiratie. 
Is er bij jou in de buurt een mini-bieb? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 4 reacties

  1. Ik heb recentelijk ook een mini-bieb ontdekt bij me in de buurt en ik vind het ook echt een geweldig concept. Ik hou ontzettend van lezen en het is een mooie manier om nieuwe boeken te ontdekken. Ik koop namelijk veel boeken bij de kringloop, omdat ik geen lid meer ben van de bieb, dus ik vind het een mooie manier om toch boeken te kunnen lenen.

  2. Ik vind dat soort mini-bibliotheekjes ook altijd zo leuk om te zien. Inderdaad wel een heel leuk concept! Het lijkt me stiekem ook heel leuk om zelf zo'n bieb te hebben, waardoor je elke keer weer verrast wordt door wat er nu weer in je bieb staat 🙂

  3. De uitstraling van zo'n mini-bieb vind ik ook geweldig. Het staat heel huiselijk en gezellig, maar dan gewoon op straat. Bij mij in de buurt is er volgens mij één, maar het zit niet in m'n systeem nog om er gebruik van te maken. Wél heel handig om te onthouden voor als ik opeens zonder boek zit op een dag dat de bieb gesloten is. En ik stond pas mijn eigen boekenkast uit te zoeken en te bedenken dat er wel wat weg mocht, dus dat zou ik daar dan mooi heen kunnen brengen.

  4. Helaas hier in de buurt geen mini-bieb. Vind ze er wel altijd leuk uitzien 🙂 Op mijn werk hebben we wel een soort 'mini-bieb' in de docentenkamer, maar hier kun je alleen boeken 'lenen' die gaan over lesgeven. Uiteraard kan ik wel boeken lenen bij de mediatheek, maar dat doe ik weinig. Vaak leen ik boeken in de bibliotheek of koop ik gewoon een boek.

    Wat heb je trouwens een leuke jurk aan op de foto!

    Liefs,
    Marloes

Geef een antwoord

Sluit Menu