Emotioneel voor jezelf zorgen

Emotioneel voor jezelf zorgen

In de huidige maatschappij zorgen we goed voor ons lichaam. We bewegen dagelijks, drinken voldoende water en eten voldoende vitaminen. Echter lijken we onze geest soms te vergeten. Er is sprake van veel psychische klachten in de vorm van stress, werkdruk, somberheid en angst. Zowel fysiek als geestelijk jezelf aandacht geven is ontzettend belangrijk. Vandaag deel ik een aantal manieren en tips op welke wijze je emotioneel voor jezelf kan zorgen.

Ik ben mij het afgelopen jaar erg bewust geworden van emotioneel voor mezelf zorgen. Vorig jaar merkte ik dat ik te veel hooi op mijn vork had genomen. Ik kreeg het gevoel dat ik geleefd werd, ik had er geen grip meer op. En als ik een moment ontspanning zocht, laadde mijn batterij niet op. In de huidige tijd lijken we het lastig te vinden om de handrem erop te zetten, soms kunnen we de handrem niet eens vinden. De vraag is, hoe vul jij je leven in, zodat jij geluk ervaart en voldoende reserves hebt om om te gaan met tegenslagen. Hoe creëer jij voor jezelf die veerkracht.

De aankomende 4 tips kunnen je helpen om emotioneel voor jezelf te zorgen en de veerkracht te vergroten.

Dankbaarheid

Dankbaarheid is voor mij een manier om stil te staan in het moment en emotioneel voor mezelf te zorgen. Ik schrijf dagelijks in mijn dankbaarheid boekje op waar ik die dag vrolijk van werd en dankbaar voor ben. Daarnaast doe ik regelmatig een dankbaarheid meditatie. Wat je aandacht geeft groeit!

Uit je waardering

Afgelopen week sprak iemand zijn waardering naar mij uit, ik werd hier erg blij van. Het maakte mij ervan bewust hoe belangrijk het is om je waardering uit te spreken. Het kan jezelf een fijn gevoel geven, maar daarnaast zorgt het voor hopelijk een prettig gevoel bij de ander en voor een fijne verbinding met elkaar.

Accepteer je kwetsbaarheden

Mijn kwetsbaarheid is dat ik erg perfectionistisch ben en te veel hooi op mijn vork kan nemen. Ik probeer mijn kwetsbaarheid te accepteren. Ik ben zoals ik ben en ik doe mijn best om zo goed mogelijk om te gaan met deze kwetsbaarheden. Ik straf/wordt niet boos als ik te veel hooi op mijn vork neem. Ik probeer voldoende rustmomenten in te lassen en te relativeren dat ik niet meer dan mijn best kan doen. Ik draag dagelijks een kettinkje en als ik hem voel of aanraak herinner ik mijzelf eraan dat de lat niet zo hoog hoeft te liggen. Dit werkt erg prettig voor mij.

Check in bij jezelf

Checken bij jezelf hoe het gaat is erg belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens een pauze moment, op het toilet of tijdens een fijne meditatie. Ik ben zelf hooggevoelig en ik neem stemmingen van anderen over, door bewust stil te staan hoe ik mij voel en na te gaan of de gevoelens van de ander of van jezelf zijn. Ook als je niet hooggevoelig bent is het belangrijk om dagelijks bij jezelf stil te staan.

Je kunt voor jezelf een self-care plan maken. Of me-time in je agenda lassen. Zo wordt je eigenlijk ‘verplicht’ om bij jezelf na te gaan hoe je erbij zit en te luisteren naar je gevoel wat je nodig hebt.

Zorg jij voor jezelf op emotioneel vlak?

Liefs,
Evelien

Deze post heeft 2 reacties

  1. Prachtig artikel. Vooral wat je schrijft over kwetsbaarheden vind ik een mooi leerpunt. Ik denk trouwens dat het ook een wisselwerking is: goed voor je lichaam zorgen en emotioneel goed voor jezelf zorgen. Heeft volgens mij beide kanten op goede invloed op elkaar.

  2. Wat een onwijs mooi artikel. Ik probeer regelmatig te checken hoe ik er bij zit en wat verstandig is om te doen. Daarnaast merk ik dat de wandelingen met de hond vaak ook echt goed zijn voor mijn koppie, dus daar probeer ik ook bewust van te genieten. Wat je schrijft over kwetsbaarheden, daar word nog aan gewerkt.

Geef een antwoord

Sluit Menu