Hoogsensitiviteit als kracht + 5 tips!

Hoogsensitiviteit als kracht + 5 tips!

Afgelopen zomer ben ik erachter gekomen dat ik hoogsensitief ben. Hierdoor zijn er zóveel eigenschappen en situaties op zijn plek gaan vallen. Het voelde voor mij als een opluchting, nu wist ik waar mijn gedragingen en gevoelens vandaan kwamen. Zoals bijvoorbeeld emoties als een spons opzuigen, empatisch zijn en hier zelfs te veel in mee gaan, en het moeilijk vinden om mijn eigen grenzen te bewaken, en hierin assertief te reageren. Daarentegen merk ik dat hoogsensitief zijn ook diverse voordelen heeft, en je het als kracht kunt inzetten. Vandaag wil ik hier dieper op in gaan. Lees je mee? 

Kwetsbaarheden 

Mijn hoogsensitiviteit heeft een aantal grote nadelen. Zoals ik al eerder aangaf lijk ik als een spons emoties te absorberen. Ik merk dat ik regelmatig iemand zijn emotie aanvoel (bijvoorbeeld gespannen, of geïrriteerdheid) en dat ik mij hierdoor laat beïnvloeden en mijn emotie hier in mee kan gaan. Dit is ontzettend vervelend, ik ben regelmatig in een vrolijke stemming en kan ik mij hier teveel in mee laten slepen.

Daarnaast ben ik erg empatisch ingesteld. Dit merk ik in mijn werk, persoonlijk vlak, en in sociale gebieden. Ik kan mij goed verplaatsen in anderen, hoe zij een situatie ervaren, of hoe een opmerking voor een ander zal aankomen. Hierin kan ik te ver gaan, dit zorgt ervoor dat ik mezelf overspoel, en teveel met anderen hun behoeften en emoties mee kan gaan. Het wordt ook wel pleasen genoemd.

Desondanks heeft hoogsensitief zijn ook prachtige kwaliteiten, en kun je het tevens inzetten als kracht, laten we ons daar op focussen!

Hoogsensitiviteit als kracht

Voordat je meer bewust deze eigenschap wilt inzetten als kracht is het belangrijk om jezelf te omarmen, en jezelf goed te behandelen. Zorg goed voor jezelf, en geef jezelf extra aandacht. Dit heb je nodig, en dat is helemaal niet erg, en zeker niet egoïstisch. Dit betekent dat je jezelf goed kent, en weet wat je nodig hebt. Wees ervan bewust dat je niet alles voor anderen goed kan doen, dit kan ervoor zorgen dat er mensen een stapje terug nemen, en dat er nieuwe mensen je leven intreden. Hierdoor kun je meer bewust worden van je eigen gevoeligheid, en zien hoe je dit als kracht kunt gaan inzetten.

1. Mensen om je heen

Wees bewust van de mensen om je heen. Je neemt als HSP (afkorting hoogsensitief persoon) makkelijk energie van anderen over. Zowel de positieve, als de negatieve emoties. Hierdoor kun je in de verwarring raken, zijn deze emoties van mij? Of is wat ik nu voel de emotie van een ander? Doordat je vanuit jezelf veel emoties ervaart, en emoties van anderen opmerkt wordt je snel leeggezogen door anderen. Probeer bewust te zijn van de mensen om je heen. Probeer de ‘negatieve’ mensen zo min mogelijk om je heen te hebben. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, als het onmogelijk is om dit te voorkomen kun je jezelf diverse manieren leren om dit zo min mogelijk binnen te laten komen. Hier wil ik in de toekomst een artikel aan wijden. Let goed op jezelf!

2. Onderzoek waar je energie van krijgt

Als HSP is het belangrijk om regelmatig een self-care moment voor jezelf te plannen. Als je een indrukwekkende dag hebt gehad met zoveel prikkels, is het fijn om je batterij op te laden. Onderzoek waar jij energie van krijgt, en écht van oplaad. Zo krijg ik energie van diepgaande gesprekken, een wandeling maken met mijn hond Noah, een goed boek lezen, en een bezoekje te brengen aan de dierentuin/kinderboerderij.

3. Leer je grenzen kennen

Je persoonlijke grenzen, of aura wordt snel overschreden. Als HSP absorberen we emoties, zowel van onszelf, als van anderen. Het is een vervelend gevoel als je merkt dat je grenzen zijn overtreden. Ik kan hier erg ontdaan van zijn, hierdoor kan ik mij erg onzeker voelen, en denk ik aan de dingen wat beter zou kunnen. Dit werkt niet erg bevorderend voor mijn zelfbeeld, en stemming. Leer je grenzen kennen, en probeer je eigen grenzen te bewaken. Wees er bewust van dat je niet iedereen tevreden hoeft te houden. Als HSP is het extra belangrijk om regelmatig aan jezelf te denken. Als je dit niet doet is er gauw de kans dat jij er zelf onderdoor gaat. Dit is juist wat we willen voorkomen! Echter blijft grenzen aangeven erg complex, kom je hier zelf niet uit, vraag (net zoals mij) professionele hulp hiervoor in de vorm van een coach of psycholoog. Schaam je hier vooral ook niet voor!

4. Omring jezelf met de natuur

Om goed om te gaan met mijn hoogsensitiviteit vind ik het belangrijk om bewust om te gaan met mijn energie, en regelmatig mijn batterij op te laden. Dit doe ik bijvoorbeeld door mezelf een rust moment te gunnen in de prachtige natuur. Voor mij is de natuur iets wonderbaarlijks. Het is erg bijzonder om vogeltjes te horen fluiten, bijen te zien vliegen, en mooie bloemen in bloei te zien staan. Wist je dat dieren ook veel invloed hebben op je innerlijke balans? Knuffel, aai, en zorg goed voor je huisdieren. Dit doen zij ook voor jou!

5. Self-care

En ten slotte, zoals ik al eerder aangaf is goed voor jezelf zorgen prioriteit. Dit kan op vele manieren: wandelen, mediteren, netflixen. Onderzoek wat bij jou past, en waar jij van bijlaadt. Probeer een aantal keer per week een moment voor jezelf te plannen. Jij weet wat goed voor je is, dat kan niemand anders voor jou beslissen.

Ervaar jij hoogsensitiviteit als kracht? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 6 reacties

 1. Ik heb er niet heel veel verstand van, maar denk dat het inderdaad juist iets moois is, ondanks dat het ook echt negatieve kanten kan hebben natuurlijk.

 2. Hoewel bij mij de oorzaak elders licht, absorbeer ik ook de stemming van anderen. Ik heb mezelf jaren geleden geleerd om, als iemand anders niet te genieten is, dan maar zelf de gangmaker te zijn (en dat is overigens heel vermoeiend). Ik had een collega die soms chagrijnig op kantoor zat. Ik voelde dat al als ik naar binnen kwam lopen. De hele dag zwijgen en dat soort dingen. Op een gegeven moment besloot ik dat haar probleem niet het mijne was. Zeg er iets over of doe normaal. En dus deed ik normaal.
  Ik vind het echt heel mooi als mensen hun hoogsensitiviteit als kracht kunnen zien. Dat is het ook zeker wel, alleen moet je heel erg oppassen dat je kracht niet tegelijk je grootste valkuil wordt.

 3. Wat een mooi artikel en goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik ben zelf volgens mij het tegenovergestelde van hoogsensitief, ik kan emoties totaal niet goed aanvoelen bij anderen, en ik ben nou eenmaal ook niet heel empathisch. Lijkt me af en toe inderdaad wel lastig, maar ik denk dat iedereen wat dit betreft punten heeft waar hij/zij op moet letten en rekening mee moet houden.

 4. Mooie blog post. Ik ben ook hoogsensitief maar ik merkte het pas nadat ik een burn-out had gehad. Ik weet niet of ik daarvoor ook al zo was. Maar ene kant kun je wel het als een kracht zien. Je voelt dingen beter aan waardoor je (misschien) sneller kan helpen als iemand ergens mee zit.
  En als ik verder gewoon momentjes voor mezelf neem dan ervaar ik het wel meer als een kracht dan last.

  Bettie
  http://www.thewildflowerhippie.com

 5. Wat een mooi artikel! De emoties van anderen overnemen, daar herken ik mezelf ook wel in… En inderdaad dat je niet weet of jij je zo voelt door jezelf of dat je je zo voelt door een ander (haha, beetje ingewikkeld). Ik weet niet of ik hoogsensitief ben, maar ik probeer wel goed naar mijn gevoel te luisteren. Self care vind ik ook heel belangrijk en elke dag neem ik even een momentje om te lezen en met mijn huisdieren te knuffelen!

Geef een antwoord

Sluit Menu