Bang zijn om te falen +  4 tips om hiermee om te gaan!

Bang zijn om te falen + 4 tips om hiermee om te gaan!

Vorige week maandag had ik mijn eerste werkdag bij mijn nieuwe leer-werkplek waar ik aankomend jaar mijn opleiding ga afronden, en mijn scriptie mag gaan schrijven. Ik probeerde mijzelf kalm te houden, en weinig erover druk te maken. Want ja, druk maken heeft weinig zin, en je zit jezelf er alleen maar mee in de weg. Het leek dat ik mijn emoties en gedachten onder controle had. Helaas was dit echter niet zo het geval, een slechte nachtrust, vervelende dromen over mijn nieuwe baan, en met knikkende knietjes naar mijn nieuwe werkplek rijden. Ik ben bang om te falen. Zo dat is eruit. Vandaag wil ik met jullie kijken naar verwachtingen, en bang zijn om te falen. Lees je mee?


1. Geef jezelf de tijd om ergens te wennen

Ik ben sinds vorige week maandag gestart bij mijn werkplek op de Acute Dagbehandeling voor mensen met een psychiatrische aandoening. Over mijn kunnen ben ik zelf altijd wat onzeker geweest. Ik vergelijk mij met andere studenten, of collega’s, en hierin kan ik mijzelf best naar beneden halen, en wegcijferen. De ADB (afkorting van Acute Dagbehandeling) is voor mij 360 graden anders dan mijn vorige werkplekken, en stageplekken. 
 Na een fijn gesprek met mijn werkbegeleider gaf hij aan dat je jezelf de tijd moet geven om ergens te wennen, en te acclimatiseren. Ik heb direct aangegeven dat ik voor mezelf de lat hoog kan leggen, en dat ik mij erg kan druk maken. Gelukkig werd hier begripvol op gereageerd. Vroeger had ik dit niet gedaan, maar ik heb gemerkt als je dingen bespreekbaar maakt, dat je vervelende situaties of misverstanden kunt voorkomen. 

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Uitstellen is iets wat op korte termijn werkt. Je schuift wat je moet doen verder weg, en neemt de tijd om bijvoorbeeld een serie te kijken, samen met vriendin een wijntje nuttigen op het terras, of andere leuke dingen te doen. De stress gevoelens druk je weg, en stop je ver weg. Naderhand gaat de deur van gevoelens steeds meer op een klein kiertje, en komt de stress een kijkje nemen. Je hebt te weinig tijd voor voorbereiding, en het gevoel van falen komt om de hoek kijken. Je hebt te weinig tijd, en je hebt het niet handig aangepakt. Een goede voorbereiding is het halve werk, hierdoor kun je een groot gedeelte van je angst om te falen weghalen. 

” De grootste fout die je kunt maken is continu bang zijn dat je een fout maakt – Omdenken”

3. Bespreek elkaars verwachtingen 

Verwachtingen vind ik lastig om in te schatten. Ik heb de neiging om de lat voor mijzelf te hoog te leggen, of mijzelf met anderen te vergelijken. Wat ik de laatste tijd probeer te vragen is de verwachtingen van een baan, een werkbegeleider, of een toets -het kan van alles zijn- in kaart te brengen. Hierdoor kun je de verwachtingen bespreekbaar maken, en aangeven als jij ergens moeite mee hebt. 

4. Fouten maken mag

Vergeet niet dat fouten maken menselijk is, en dat fouten maken toegestaan is. Door fouten te maken, faal je niet, je leert ervan. De meeste dingen die ik ooit in mijn leven heb geleerd is door een aantal keer flink mijn teen te stoten. Onthoud: fouten maken mag, het is het bewijs dat je het probeert. Zonder fouten te maken kan jij jezelf niet verder ontwikkelen. Wees lief voor jezelf. 
Het blijft lastig om om te gaan met dit gevoel van falen. Echter helpen deze tips bij mij. Vooral het bespreekbaar maken vind ik erg fijn, super spannend, maar het werkt wel erg goed. Nogmaals, onthoud dat je een mens bent, en geen robot. Van de gemaakte fouten neem jij je inzichten weer mee. 
Ben jij weleens bang om te falen? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 5 reacties

  1. Wat een mooi artikel, en inderdaad, het bespreekbaar maken scheelt zo veel.
    Wel grappig trouwens dat je op een acute dagbehandeling gaat werken, ik heb de acute psychiatrie van de andere kant gezien, dus ben benieuwd naar wat jij er van gaat vinden, haha.

  2. Heel mooi en herkenbaar dit. Ik vind het vooral mooi om te lezen dat je het bespreekbaar hebt gemaakt. Ik hoop dat je snel je je snel op je gemak voelt op je nieuwe werkplek.

  3. Oooh, ik had op de middelbare school erge last van faalangst. Gelukkig is dat wel grotendeels weg. Wel ben ik na elke vakantie bang om te falen voor de klas. Deze zomervakantie heb ik zoveel nare dromen gehad over dat ik de leerlingen niet in het gareel kon houden en ik niks meer over het vak Nederlands wist. De dromen waren er denk ik vooral, omdat ik aan de slag ging op een voor mij nog geheel onbekende school en een nieuwe werkplek is altijd even spannend. Gelukkig blijken alle leerlingen en collega's hartstikke aardig te zijn 🙂

Geef een antwoord

Sluit Menu