Ik ben hoogsensitief, en nu?!

Ik ben hoogsensitief, en nu?!

Afgelopen vakantie kreeg ik een spiegel door mezelf, maar ook door mijn omgeving voorgehouden. Ik merkte dat ik helemaal uitgeblust was, daarnaast betrok ik snel anderen hun gedrag op mezelf, en namen een aantal keer mijn emoties de overhand. Op een ontspannen dag, terwijl het zonnetje scheen, las ik bij het zwembad mijn favoriete tijdschrift Psychologie een artikel over hoogsensitiviteit. Het kwam mij bekend in de oren, echter had ik mij er nooit in verdiept. De kenmerken van een hoogsensitief persoon kwamen erg overheen met mijn eigen gedrag, en gevoelens. Vandaag wil ik jullie het onderwerp hoogsensitiviteit bespreken, en mijn vervolgstappen met jullie delen. Lees je mee?

Wat is hoogsensitiviteit? 

Hoogsensitiviteit is een begrip uit de psychologie. Ongeveer een op de vijf mensen is hoogsensitief. Dit houdt in dat je een aangeboren sensitiviteit hebt voor de prikkels in je omgeving. Zo ervaar je meer en intenser dan andere mensen. Tevens wordt informatie grondiger en nauwkeuriger verwerkt, hierdoor heb je meer tijd nodig om informatie te verwerken en ervan te herstellen (Psychologie magazine, 2019). Hoogsensitiviteit is geen stoornis, je bent het, of je bent het niet.

Op internet kun je diverse testen invullen om te kijken of jij hoogsensitief bent.
De volgende testen heb ik gedaan, en daar kwam het resultaat uit dat ik hoogsensitief ben.

Psychologie magazine; 
HSP coach Maaike Kruijsen; 

Kenmerken van hoogsensitiviteit zijn onder andere:

 1. Intens kunnen genieten; 
 2. Gevoeliger bent voor stress en druk; 
 3. Meer tijd alleen nodig hebt; 
 4. Een sterk inlevingsvermogen hebt; 
 5. Gevoeliger bent voor sociale signalen; 
 6. Niet altijd mee wilt naar drukke plekken; 
 7. Voldoende rust nodig hebt; 
 8. Licht, geluid, en aanraking scherper waarneemt; 
 9. Moeite hebben met grenzen aangeven, en nee zeggen.

Ik ben hoogsensitief en nu?

Ten eerste had ik twee testen gedaan om te kijken of mijn vermoedens klopten, en ja, dat was zo. Er leek veel op zijn plek te vallen, ik wist nu eindelijk waar mijn gedrag, overprikkeling dat zich uit in vermoeidheid en emoties vandaan kwam. Daarnaast viel het onderwerp rijlessen en autorijden ook op zijn plek, nu wist ik waardoor ik het zo moeilijk vond, en gespannen kan zijn tijdens het auto rijden. Zo las ik een artikel op internet dat mensen met HSP tevens meer moeite hebben met autorijden, en ook hierdoor meer faalangst gevoelens kunnen ervaren. Dit is precies waar ik op dit moment tijdens het autorijden tegenaan loop. En mij onwijs over kan druk maken, en onzeker van kan raken. 
Daarnaast heb ik moeite om mijn grenzen te bewaken, assertief te zijn, maar ook om voor mezelf op te komen, en mezelf niet kwijt te raken in de empathie die ik voor mensen hun situatie heb. 
Op diverse vlakken merkte ik dat ik aan het stoeien ben. Ik begon aan mezelf te twijfelen, en wist niet waar het vandaan kwam. Doordat ik dit nu van mezelf te weten ben gekomen kan ik gerichter aan de slag. Binnenkort wil ik graag een afspraak plannen met een HSP-coach en aan de slag gaan, en kijken hoe ik met diverse gevoelens en emoties aan de slag kan gaan. Tevens wil ik mij gaan oriënteren op mindfullness, en yoga om te kijken of ik op die manier meer rust kan vinden. Volgend schooljaar wordt een pittig schooljaar, ik ga werken bij een nieuwe afdeling binnen de GGZ, en het wordt mijn afstudeerschooljaar. Vandaar dat ik de knoop heb doorgehakt om samen met een professional aan tafel te gaan zitten. 

Wat kun je zelf doen? 

Op internet zijn diverse artikelen, blogs, en tips te lezen over hoe je kunt leven met hoogsensitiviteit, en hoe je deze karaktereigenschap als een positieve eigenschap kunt benutten. Daarnaast zijn er vele boeken over geschreven, onder andere Elke van Hoof heeft een diversiteit aan kennis in haar boeken en artikels verwerkt. Zij is een professor op het gebied van stress, en hoogsensitiviteit. Ik heb onder andere de twee bovenstaande boeken aangeschaft. Ze gaan zeker mee in mijn koffer naar Londen.

Ik wil graag ermee aan de slag gaan, zouden jullie het interessant vinden als ik jullie meeneem in dit proces? Daarnaast ga ik ook diverse artikelen lezen, en de boeken die bovenaan op de afbeelding staan. Zouden jullie een boeken review leuk vinden? Of een artikel met mijn favoriete psychologische boeken? Laat het mij weten in een reactie hieronder! 🙂

Ben jij bekend met hoogsensitiviteit? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 8 reacties

 1. Heel waardevol dat je deze ontdekking over jezelf hebt gedaan! <3 En wat goed dat je met een coach gericht wilt kijken hoe je hier het beste mee kunt omgaan. Ik heb zelf wel een aantal kenmerken van hoogsensitiviteit, maar ben volgens mij niet écht hoogsensitief. Ik ben er wel van overtuigd dat hoogsensitiviteit ook een geweldige kracht kan zijn. Ik hoop dat je coach je goed kan helpen om er op een mooie manier mee om te gaan en ook juist de mooie, positieve kanten van deze eigenschap te waarderen <3

  1. Alles lijkt ook op zijn plaats te vallen, heel bijzonder.
   Naast dat er diverse dingen zijn waar ik moeite mee heb, zijn er ook kanten die heel waardevol zijn. <3
   Bedankt voor je lieve reactie Romy.

 2. Zo'n ontdekking kan soms ineens zoveel puzzelstukjes op hun plaats laten vallen. Het lijkt me heel goed dat je hierover in gesprek gaat met een professional. Hoogsensitiviteit is mij zeker bekend. Ik heb er veel over gelezen, herkende me er ook wel in, maar niet alles klopte. Dat kwam in mijn geval omdat mijn prikkelgevoeligheid onderdeel bleek te zijn van mijn autisme. Voor die diagnose dacht ik ook dat ik HSP was. Ik hoorde een keer iemand zeggen: Ik zie het als kracht, dat ik zo de stemming van anderen aan kan voelen. Vond ik zó mooi. HSP heeft nadelen, maar zéker ook voordelen. Ik hoop dat jij het ook als kracht kunt zien.

  1. HSP zijn heeft ook zeker vele voordelen, ik probeer mij daar ook erg bewust van te worden.
   Het eerste boek heb ik al uit: hoog sensitieve personen in de liefde, en daar stonden ook al een aantal punten in die erg waardevol zijn.

 3. Ik zou het erg interessant vinden om hier artikelen over te lezen! Ik herken mezelf hier namelijk ook best wel erg in.

  1. Bedankt voor je reactie! Het eerste boek heb ik uitgelezen, en wil ik binnenkort een review over schrijven.

 4. Interessant artikel! Wat fijn dat je nu voor jezelf duidelijkheid hebt! Ik heb zelf ook veel kenmerken van een HSP'er, maar of ik het nou echt ben, dat weet ik niet. Ik vind het ook niet fijn om zo'n stempel op mezelf te drukken. Ik ben gewoon wie ik ben. Ik houd niet van drukke plekken en ja, ook ik hecht veel waarde aan alleen zijn, dat vind ik heerlijk. Hopelijk kan de coach je helpen om problemen uit de weg te ruimen en je te laten zien dat hoogsensitief zijn ook absoluut een kracht is! Heel veel succes <3

Geef een antwoord

Sluit Menu