Omgaan met (negatieve)  gedachten

Omgaan met (negatieve) gedachten

Afgelopen maandag avond ben ik naar een bijeenkomst geweest over omgaan met stress. Het zorgde voor vele nieuwe inzichten waar ik de komende tijd mee aan de slag kan gaan. Zo leerde ik ook simpele, maar concrete uitspraken over onze gedachten. Eigenlijk is het zo, dat onze gedachten ons laten verstrengelen, en dat we hierdoor (vervelende) stress kunnen ervaren. Vandaag wil ik met jullie dieper ingaan in onze gedachten, en kijken hoe je meer je gedachten los kan laten. Lees je mee? 

De negatieve spiraal 

Je gedachten worden  gecreëerd naar aanleiding van een gebeurtenis. Bijvoorbeeld doordat het regent kun je het volgende denken: ”De regen verpest héél mijn dag”, ”Ik ben helemaal doorweekt”, of ”Wat een rot dag zo”. Doordat er diverse gedachten door je hoofd gaan gaat je lichaam daar een emotie aan koppelen, je kunt je er bijvoorbeeld geïrriteerd door voelen. Als je erover na denkt, en jij komt met een geïrriteerd gevoel thuis, en reageert het af op je partner, gaat de negatieve spiraal in werking. Je reageert het af op je partner, hij reageert er tevens op, en hierdoor komen er meer negatieve gedachten en gedragingen bij kijken. Zo zie je wat gedachten voor effect hebben.

Omdenken

Gedachten kunnen elk moment voorbij komen, echter hoeven ze niet altijd waar te zijn. Probeer je gedachten links te laten liggen. Je hoeft er niks mee te doen. Als je merkt dat je er stress van krijgt, probeer de volgende zinnen in te vullen: Het feit dat… betekent niet dat…, of ook al.. toch… Je kunt je tevens afvragen of het gene wat je denkt waar is, en of je er iets aan hebt. Als dit niet zo is, laat je gedachten los. Dit kan door middel van een ademhalingsoefening, waarbij je het beeldig creëert, en voor je ziet hoe je de gedachten los laat. Dit werkt voor mij, ik ben echter nog niet uit welke methoden nog meer werken.

Mediteren 

Sinds kort ben ik begonnen met dagelijks mediteren. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het best lastig vind om de tijd ervoor vrij te maken. Het is even schakelen, om een nieuwe activiteit in mijn dagelijkse routine bij te voegen, maar het werpt nu al zijn vruchten af. Het kost mij gemiddeld zo’n vijftien minuten per dag, maar het is het helemaal waard. En wat zijn vijftien minuten in verhouding tot je gedachten kunnen loslaten, en beter in je vel kunnen zitten? Eigenlijk helemaal niks. Ik begin de ochtend met circa 10 minuten meditatie, hierdoor breng je je stresslevel lager, waardoor je minder snel het maximum bereikt. Hierdoor probeer je te voorkomen dat het emmertje overspoelt. In de avond doe ik tevens een meditatie, de tijd schilt per keer. Het is belangrijk dat je het passend voor jezelf houdt, en jezelf niet een tijdbestek verplicht. Het is meer belangrijk dat je het doet, dan voor hoelang je het uitvoert.

Ode aan het wandelen 

Mijn avondroutine wordt steeds aangenamer, en past het meer bij mijn persoonlijke behoefte. Zoals ik al eerder aangaf lees ik meer, en probeer ik elke avond mijn telefoon weg te leggen en een goed boek te lezen. Daarnaast wandel ik sinds kort elke avond samen met mijn hond Noah. De omgeving is zo rustgevend, en prikkelarm waardoor ik helemaal tot rust kom. Naast dat het voor mijzelf ontspannend is, maak ik Noah hier tevens ontzettend blij mee. Haar blije kopje, en enthousiasme is goud waard. In de bijeenkomst gaven ze aan als je ongeveer een halfuur per dag wandelt dit effectief is om je stresslevel te verminderen. Ik stem helemaal in, het werkt ontzettend ontspannend.

Hoe ga jij om met (negatieve) gedachten? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 5 reacties

  1. Wat mooi om te lezen. Ik hoor van meer mensen dat 's avonds wandelen heel lekker is. Ik ga zelf altijd overdag, maar misschien moet ik de avond toch ook nog eens een kans geven. Bij negatieve gedachten probeer ik altijd vooral naar de feiten te kijken. Wat is er echt aan de hand? Wat zijn de (eventuele) gevolgen? Mij helpt dat vaak om een beetje te relativeren. Niet altijd hoor, uiteraard, maar het leven is leren toch?

  2. Als ik iets negatief over mezelf denk, hou ik mezelf voor dat mijn gedachten gedachten zijn en niet de waarheid. Moeilijk hoor maar het helpt ook wel om het wat los te laten. En zoals Naomi zegt: kijken naar wat er nu écht aan de hand is in plaats van wat ik denk dat er aan de hand is. Het helpt inderdaad om te relativeren maar vaak valt het eigenlijk allemaal ook keigoed mee en maak ik het in mijn hoofd alleen maar erger.

    Wandelen vind ik ook een grote hulp trouwens! Wij gaan regelmatig naar het bos en dat doet zoveel goeds.

  3. Wat een mooi artikel. Onwijs goed ook dat je hier aandacht aan besteed.
    Ik vul zelf ook G-schema's in die ik van mijn psycholoog heb gekregen. Om op deze manier uit te vinden waar de negatieve gedachten vandaan komen, en ze een positieve draai te geven.

  4. Wat een super fijne tips! Ik zou ook meer moeten wandelen, lijkt me zo gezellig om dat met een hondje te kunnen doen <3 Soms is het moeilijk om niet in de negatieve spiraal te blijven zitten, maar het is echt super belangrijk om positief te denken!

  5. Mooie blogpost en fijne tips. Ik vind omdenken heel lastig. Wel probeer ik vaak een avondwandeling te maken. Mediteren heb ik ook weleens geprobeerd, maar is echt niks voor mij (misschien moet ik het ooit nog eens opnieuw een kans geven). Knuffelen met de kat helpt bij mij ook wel. Klinkt misschien stom, maar ik heb wel het idee dat katten het merken als je niet goed in je vel zit.

Geef een antwoord

Sluit Menu