Té hard voor jezelf zijn | 3 tips om dit te verminderen, en méér self-love te creëren!

Té hard voor jezelf zijn | 3 tips om dit te verminderen, en méér self-love te creëren!

Het lijkt wel alsof we altijd kritiek hebben op onszelf. Helaas lijken we altijd méér, strakker, of juist minder te willen. We kunnen erg hard voor onszelf zijn. Het voelt alsof je nooit goed genoeg bent, of kunt zijn. Het kost wat energie als je continu te hard voor jezelf bent! Vandaag wil ik met jullie drie tips delen om minder hard voor jezelf te zijn, en meer self-love te creëren. Lees je mee?

Door hard voor jezelf te zijn, geef je jezelf eigenlijk continu een klap in het gezicht. Door continu hard te zijn voor jezelf krijg je een hoop stress, wordt je té perfectionistisch, en je kunt er ten slotte faalangstig door voelen. Ik wil graag met jullie een aantal tips delen om minder hard voor jezelf te zijn, en meer zelfliefde te creëren.

1. Verwacht niet het onmogelijke

De lat voor mezelf te hoog leggen is voor mij dagelijkse kost. In mijn werk besef ik hoe belangrijk kleine stappen zijn, en zie ik in dat de eigenschap geduld hebben belangrijk is. Echter vind ik het lastig om dit inzicht op mijn persoonlijke leven te projecteren. Regelmatig heb ik de neiging om de lat te hoog te leggen, en het onmogelijke te verwachten. Om minder hard voor jezelf te zijn, is het van groot belang dat je bewust bent dat je niet onmogelijke dingen van jezelf verwacht. 
Onthoud ook dat je een mens bent, je bent een mens in geheel met emoties, sociale relaties, diversiteit aan humeur, en je hebt te dealen met een lichaam dat de ene keer beter werkt dan de andere keer. Het is best een dingetje om al deze dingen in balans te houden. Mens zijn is niet altijd even makkelijk. 
We eisen veel dingen van onszelf, en denken weleens dat we een robot zijn. Natuurlijk is dit niet zo! De grote to-do lijst willen we dagelijks kunnen afvinken, elke minuut benutten, en een goede baan, of studie kunnen volgen. Dit allemaal tegelijkertijd, en onszelf in balans kunnen houden. Als ik dit beeld zo schets begint bij mij het kwartje te vallen. Ik verwacht zoveel van mezelf, je mag ook minder van jezelf verwachten. Hierdoor kun je beter functioneren, en blijf je juist meer in balans. 

2. Iedereen heeft kwetsbaarheden 

Op een moment dat je jezelf angstig voelt voor een bepaalde situatie (tegen faalangst aan), onzeker voelt, en bang bent om fouten te maken heb je het gevoel alsof jij er als enigste last van hebt. Bijvoorbeeld met mijn rijlessen was ik ontzettend onzeker over mijn eigen kunnen, en daar kon ik erg mee zitten. Het hielp voor mij om dit te bespreken, en mijn beste vriend google erbij te pakken. Het was voor mij een geruststelling dat ik niet de enigste was die zich onzeker achter het stuur voelde, en waar de druk op mijn schouders steeds heftiger wordt. 
Het is belangrijk om te realiseren dat iedereen kwetsbaarheden heeft. Onthoud: niemand is perfect, maar dan ook écht niemand. 


3. Je bent goed zoals je bent

De mensheid kan best gemeen zijn voor zichzelf. We kunnen vaak zeuren over ons lichaam, het ene rolletje hier, stevige benen daar.. Het lijkt wel alsof we de negatieve bril prefereren. Laten we liever zijn voor onszelf. Je kunt je prettiger voelen in je eigen lichaam door dingen te dragen waar jij je goed in voelt! Het is een kleine, maar efficiënte handeling. In de zomer periode voelde ik mij in het verleden onzeker in mijn bikini. Gelukkig is hier een einde aan gekomen, vooral door de efficiënte manier om te dragen waarin ik mij goed voel. Op het moment dat high-waisted badmode in het leven is geroepen sprong ik een gat in de lucht. Het is zo fijn om goede badmode te vinden, wat je lichaam omarmt. Voor mij werkt goed zittende badmode, het is belangrijk om geduld te hebben bij deze zoektocht, en allerlei badmode te proberen. Daarbij is het wel belangrijk dat je jezelf op deze dag goed voelt, en je prettig voelt in je eigen lichaam. Als het kritische stemmetje in je hoofd begint, probeer dit dan los te laten. Je bent goed zoals je bent! <3 Je kunt het prettig vinden om in een fysieke winkel te winkelen, echter met bikini’s hou ik van online shoppen. Bij LASCANA hebben ze een groot aanbod aan bikini’s. Voor iedere shape, en smaak wat wils! Het voordeel van online shoppen is dat je veel thuis kunt laten bezorgen, en in je eigen vertrouwde omgeving kunt passen. Vind ik zelf altijd erg prettig!

Kan jij hard voor jezelf zijn? En wat doe jij om dit te verminderen? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 5 reacties

  1. Wat een prachtig artikel! Ik herken het wel: ik kan soms ook hard zijn voor mezelf, hoewel dat gelukkig al een paar jaar een stuk beter gaat dan eerder. Je hebt er zo veel meer aan om mild voor jezelf te zijn. Wat je zegt, niemand is perfect.

  2. Wat een onwijs mooi artikel zeg! Ik ben zelf momenteel hard aan het werk met mijn negatieve zelfbeeld, en stapje voor stapje gaat het steeds beter. Want het is inderdaad wat je zegt, je moet jezelf accepteren zoals je bent, want je bent goed genoeg zo.

  3. Dit zijn echt heel erg mooie lessen! Ik kan vrij hoge eisen stellen aan mezelf (en anderen), maar eigenlijk is dat heel vermoeiend. Laten we zeggen dat het een lange les is.

  4. Wat een super fijne tips, mooi artikel! Ik leg de lat ook regelmatig te hoog voor mezelf, zo frustrerend!

  5. Telkens probeer ik wat te posten, maar als ik op het knopje 'publiceren' druk dan gebeurt er niets. Nou ja, mijn tekst verdwijnt.

    Ik wilde je laten weten in ieder geval dat ik zeker wat aan heb om dit artikel te lezen. Thanks voor de reminder! Meer mens, minder perfect 🙂

Geef een antwoord

Sluit Menu