Omarm het leven, niks is vanzelfsprekend.

Omarm het leven, niks is vanzelfsprekend.

Het leven is een cadeau! Het is niet vanzelfsprekend dat wij zijn geboren in een welvarend land, een dak boven ons hoofd hebben, en dat we met een rustig en veilig gevoel ons bed in kunnen duiken. Langzamerhand worden deze momenten vanzelfsprekend, want we weten niet anders. De komende tijd wil ik meer stilstaan bij mijn eigen ‘gewoonten’, en dat dit niet vanzelfsprekend is dat dit gebeurd, of op je pad komt. Meer geluk zien in kleine dingen, en hier dankbaar voor zijn. Omarm het leven, niks is vanzelfsprekend! Vandaag wil ik met jullie momenten/dingen delen waar ik dankbaar voor ben en wil ik mijn gedachten hierover loslaten. Lees je mee?


De natuur

Iets wat ik vaker zou moeten doen is meer genieten van de natuur. Ik zou op een vrije dag het bos willen bezoeken, camera mee te nemen, en Noah naast mij in de auto. Op naar de bossen! Het lijkt mij fijn om vaker een wandeling te maken, en bewust te zijn van al het moois in de natuur. De mooie planten en bloemen, dieren in het wild, en alle mooie kleuren om je heen. Hoe bijzonder is het dat er zoveel moois kan groeien, en dat er zoveel verschillende dieren leven. Iets om bij stil te staan, en vaker bij stil te staan. Zo’n bloeiende en groene omgeving is zeker niet vanzelfsprekend. 
Geluksmakers van de afgelopen week: 
  1. Allerlei mooie vlinderstruiken zien, onderweg naar mijn werk, in de achtertuin bij mijn schoonouders, en tijdens een mooie wandeling. Zo bijzonder al die vlinders! 
  2. In allerlei bomen gezichten zien, best grappig om je mindset de vrije loop te laten. 
  3. Tijdens een fietstocht kwam ik aan de rand van het fietspad een stuk grond met wilde bloemen tegen. Zo mooi! De bewoners in de wijk hadden een bord neergezet met het verzoek om het niet weg te maaien. Love it. 

Liefdevolle mensen om je heen

Vriendschappen, opa’s en oma’s om je heen, begripvolle collega’s, het lijkt allemaal vanzelfsprekend. Echter kan het natuurlijk ook heel anders zijn. Hoe bijzonder is het dat mensen klaar voor je staan in zowel zware tijden, als fijne tijden. Je kunt op elkaar bouwen, en diepgang creëren. Ik zeg altijd maar, ik heb liever een aantal mensen die écht klaar voor je staan, dan een grote sociale kring waar je niet op kan terugvallen. 

Een supermarkt met allerlei soorten voedsel

Als je er over na gaat denken is het behoorlijk bizar dat er duizenden supermarkten zijn in Nederland waar je allerlei soorten voedsel kunt verkrijgen. Van een lekkere reep chocolade, tot een voedzaam stuk fruit. In andere delen van de wereld heerst er een voedselnood, en ligt het eten niet voor het oprapen. Een groot contrast om over na te denken. Nu zeg ik niet dat je je hierdoor depressief/schuldig moet voelen. Je mag er wel bewust van zijn, en genieten van de mogelijkheden die wij onder andere in Europa hebben. De diversiteit aan voedsel die verkrijgbaar is, is niet vanzelfsprekend.

Daarnaast werd dit inzicht bij mij opgewekt doordat ik een aantal dagen in hartje Amsterdam bij een daklozen opvang heb gewerkt. Rond acht uur in de ochtend smeerde ik broodjes, en de deuren gingen open. Het beeld wat ik toen zag zal niet snel van mijn netvlies verdwijnen. Allerlei (vooral) mannen renden naar binnen, en waren zo blij dat er een aantal broodjes gesmeerd waren. Op het moment dat ik thuis kwam ging ik wel na denken hoeveel geluk je hebt. Een veilige woning, een baan, en je hebt voedsel in de koelkast liggen. Het is zo’n bizar contrast, je werkt en spreekt met de daklozen, en daarna kom je thuis in je veilige en vertrouwde omgeving, waarbij je met een kop thee en een koekje op de bank kan zitten.

Wees gelukkig met de kleine dingen 

Geniet van de kleine dingen om je heen. Omarm het leven, en koester elk moment! De dagelijkse gewoontes die plaats vinden, zijn niet zo ‘gewoon’ zoals je zou denken. Door bewust dankbaar te zijn, kun je meer genieten van de kleine dingen, en al het moois om je heen. Spreek je dankbaarheid uit, en steek anderen hiermee aan. Hierdoor zou de wereld een stukje mooier worden. Ten slotte begint dit natuurlijk bij jezelf. <3

Maar hoe kun je dit doen? 

  1. Schrijf elke dag een aantal geluksmakers op.
  2. Probeer stil te staan bij de dagelijkse routines en gewoontes die in jouw leven plaats vinden. Denk erover na dat dit niet zo gewoon is zoals je eigenlijk denkt. 
  3. Leg je telefoon weg, en maak een wandeling door de natuur heen. Probeer tot jezelf te komen en alles bewust waar te nemen. 

Ik schreef eerder het volgende artikel: 
20 dingen die we als vanzelfsprekend ervaren, maar waar we wel stil bij mogen staan! 

Waar sta jij bewust bij stil? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 3 reacties

  1. Ik ben er gewoon even stil van, van dit artikel. Zó mooi, alles wat je beschrijft. En wat je schrijft over je ochtenden in Amsterdam raakt me. Ik heb een lijstje waarop ik elke dag iets opschrijf waar ik dankbaar voor ben. Dat is de ene dag makkelijker dan de andere, maar het kan áltijd. Ik vind het belangrijk om (ook de kleine) geluksmomenten vast te houden.

  2. Wat een mooi artikel. Ik heb zelf een lijstje in mijn bullet journal, waar ik de blijmakers opschrijf. Ik merk dat ik op die manier bewuster bezig ben met de mooie dingen die de wereld eigenlijk te bieden heeft. Want sommige kleine (of grote) dingen sta je soms inderdaad helemaal niet bij stil.

  3. Inderdaad een heel erg mooi artikel, Evelien. Ik denk er ook soms over na als ik – on- of offline – aan het winkelen ben. Wij hebben hier letterlijk de wereld aan onze vingertoppen. Dat is helemaal zo vanzelfsprekend niet, integendeel …

Geef een antwoord

Sluit Menu