Een ode aan tweedehands shoppen

Een ode aan tweedehands shoppen

Als er iets is kapot gegaan, hebben we de neiging om het te vervangen voor iets nieuws. We bestellen het via bol.com, of doen een wandeling door de winkelstraat, en nemen ons boodschappen lijstje mee.  Naast dat er een groot assortiment tweedehands is te verkrijgen heeft het ook meerdere voordelen om tweedehands te winkelen. Het is duurzaam, en je doet er het milieu een pretje mee! Tevens is het leuk om een origineel pareltje te vinden op een vlooienmarkt. Vandaag wil ik je enthousiasmeren om vaker out of the box te denken, en tweedehands shoppen een kans te geven. Lees je mee? 
Bron: Pinterest

Mensen creëren snel diverse gewoonten. We hebben snel de neiging als iets kapot is om te kijken naar een nieuw product. Natuurlijk is het met diverse producten verstandiger, bijvoorbeeld met een koelkast, of een wasmachine. Je kunt beter dit soort producten niet tweedehands scoren, ze slurpen veel energie. Echter kun je voor je interieur, of kledingkast een uitgebreid assortiment aan producten vinden. Als je erover nadenkt is het best zonde om zoveel producten nieuw aan te schaffen, terwijl er al zoveel in de kringlopen en op de vlooienmarkten ligt.

Nieuwe spullen heeft een groot impact op het milieu 

Tegenwoordig wordt dit onderwerp steeds meer aan het licht gebracht. De grootste boosdoener voor belasten van het milieu is ons koopgedrag. Je kunt als consument hier zelf de touwtjes in handen voor nemen. Ik probeer alleen te kopen wat ik nodig heb, en ook allerlei producten tweedehands aan te schaffen. Tegenwoordig ga ik bewuster met kleding om, en koop ik kleding pas als ik het écht leuk vind. Daarnaast shop ik graag kleding bij de kringloop, of bij bijvoorbeeld de winkel Appel&Ei. Bij Appel&Ei kun je kleding inleveren (en er een leuk zakcentje aan verdienen), maar ook geweldige kledingmerken tweedehands tegenkomen. Daarnaast ruim ik regelmatig mijn spullen op en breng ik dit naar de kringloopwinkel toe. Zo behoud je overzicht, en krijgt je kleding hopelijk een tweede kans.

Wist je dat er voor een kledingstuk veel water nodig is? Zo is er gemiddeld 8000 liter water nodig voor het maken van één spijkerbroek. Zo kwam ik er ook achter als kleding is gemaakt van polyester, of nylon dat het grotendeels bestaat uit plastic. Bij het wassen van je kleding komen er dus kleine deeltjes plastic vrij, wat zich in de zee gaat bevinden. Wil je er meer informatie over krijgen? Bekijk dan dit filmpje op npo. 

Out of the box denken

Vaak geven mensen aan weinig items tweedehands te kunnen vinden. Het is niet naar hun smaak, het kledingstuk is niet modern, of de kast is te oud-bollig. Eerlijk, deze gedachten gaan ook regelmatig door mijn hoofd heeft tijdens het tweedehands shoppen. Echter vind ik het wel belangrijk om out of the box te denken! Pinterest is hiervoor mijn beste vriend. Ik struin graag deze website af om leuke do it yourself project te ontdekken, en diverse ideeën op te doen. Zo ben ik nu mijn eigen customized lamp, en spiegel aan het maken. Daarnaast heb ik ook nog een erg leuk idee voor een lamp! Gelukkig is mijn vriend erg handig, en kan hij mij helpen om mijn plannen te verwezenlijken. 
Er zijn zoveel spullen die je een likje verf kunt geven, en met een sprankeltje creativiteit kunt veranderen. Roei met de riemen die je hebt, en neem eens een meubel mee uit de kringloop. Geef het een likje verf, en vervang de deurknoppen. Dit geeft al een heel ander beeld. Het is natuurlijk ook tof als je kunt zeggen dat je het zelf hebt gemaakt! Binnenkort komen er een aantal do it yourself artikels online. Stay tuned. 
Bron: Pinterest

Rondstruinen op rommelmarkten, het blijft een feestje 

Het blijft bijzonder om rond te struinen op een rommelmarkt, je ziet zoveel diverse spullen. Naast dat er een groot aanbod is, kun je ook originele spullen op de kop tikken. Zo doe ik regelmatig mijn ouderwetse camera verzameling aanvullen, en koop ik mooie lp’s. Het is zo bijzonder om erover na te denken bij wie deze spullen in huis heeft gestaan. En ik blijf het een prettig idee vinden om spullen een tweede huis te geven.

Je wordt er vrolijk van

Ten slotte word je van tweedehands shoppen ontzettend vrolijk! Je kunt mij ontzettend blij maken met een dagje kringlopen. Ik word al helemaal blij als ik mooie items in mijn kofferbak kan laden, en mee naar huis kan nemen. Het geeft een kick als je items tweedehands kunt scoren. Mijn moeder kocht afgelopen week een petrol blauw kleed bij de kringloop. Dit was gemaakt door mensen met een beperking, en is van recycled materiaal gemaakt. Daar wordt je toch blij van? Het kleed heeft al een plekje gekregen in huis, en staat te shinen.

Wil jij graag meer bewust bezig omgaan met spullen? Je kunt deze dingen uitvoeren: 

 1.  Organiseer een swap-party, en nodig vriendinnen uit. Verzamel allerlei kledingstukken die je niet meer leuk vindt, en ga ze ruilen. Zo krijg je diverse mooie items ervoor terug, en kun je iemand anders er blij mee maken. 
 2. Ontdek diverse kringloopwinkels bij jou in de buurt. Bij de kringloop winkel kan ik altijd goed slagen! Zorg ervoor dat je geduld hebt, en houdt je ogen open voor de details.
 3. Je kunt bepaalde spullen beter niet eerste-hands kopen, maar kijk of ze tweedehands zijn te verkrijgen. Maak voor jezelf een lijstje met items wat je tweedehands wilt kopen. Boeken, lp’s, en dvd’s koop ik graag tweedehands. Ontzettend zonde om nieuw te kopen!
Hou jij ook van tweedehands winkelen? 
Liefs, 
Evelien 

Deze post heeft 7 reacties

 1. Om heel eerlijk te zijn is er bij mij niets tweedehands in huis. Of wacht, een stoel die vroeger bij mijn ouders op de slaapkamer stond;). Ik koop echter alleen wat ik echt nodig heb, omdat ik klein woon én van een opgeruimd huis houd. En hoewel ik ook wel wat bewuster 'groen' probeer te leven, zit tweedehands niet in m'n systeem. Alleen bij auto's. Die koop ik niet nieuw, want dat vind ik echt zonde van m'n geld.

 2. Wat een mooi artikel en zo leuk dat je het tweedehands shoppen helemaal hebt ontdekt. Ik kan me eigenlijk in elk van jouw punten wel vinden. Het voelt goed om spullen een tweede thuis te geven en om bewuster te kopen. En het feit dat elke vondst eigenlijk een toevalstreffer is, maakt ook dat ik van tweedehands shoppen altijd blij word. Als ik dan van iemand de vraag krijg 'Waar heb je dat gekocht?' en trots kan zeggen dat het item van de kringloopwinkel komt, dan maakt dat me toch een beetje extra blij 🙂

 3. Wij hebben voornamelijk tweedehands meubels in huis. Bij de kringloopwinkels hier in de stad kan ik om de een of andere reden nooit scoren en dat demotiveert me stiekem wel, maar als ik dan zie wat voor moois anderen weten te vinden … Blijven proberen, dus!
  Laatst ben ik eindelijk lid geworden van een weggeefgroep op Facebook en heb ik al een aantal spullen een tweede leven gegeven; iemand is ze afgelopen weekend komen oppikken. Voelt erg goed anderen blij te maken met spullen waarmee bij ons toch maar stof liggen te vergaren – en ruimt uiteraard ook lekker op! 🙂

 4. Je hebt helemaal gelijk! Op het moment dat iets aan vervanging toe was (laatst mijn lamp bijvoorbeeld), ga ik tegenwoordig ook eerst naar de kringloop om daar te zoeken naar iets nieuws, vind ik ook een stuk leuker. Trouwens onwijs toffe illustraties ook in dit artikel!

 5. Wat een super fijne tips! Ik ben ook groot fan van tweedehands, ik heb meerdere tweedehands meubels in mijn studio. Mijn laatste aankoop was een tweedehands koelkast, die echt nog heel erg netjes en goed bleek te zijn! Ik verbaas me er altijd over hoe mensen, wanneer ze gaan samenwonen, verhuizen o.i.d., zoveel geld uitgeven aan nieuwe meubels. Dat is toch helemaal niet nodig? :p En helemaal niet duurzaam ook!

 6. Wat leuk Evelien! Heb je ook altijd dat je wat inspiratie opdoet als je in een kringloopwinkel bent geweest? Mijn moeder en ook een vriendin van me namen me vroeger weleens mee naar een tweedehands kledingwinkel. Eerst vond ik het maar niks, maar toen ik merkte dat je er (na wat zoeken) hele mooie en kwalitatief goed kledingstukken kon vinden, verdween mijn aversie. Nu ga ik als ik er in de buurt ben, toch even kijken of er nog iets tussenzit wat me aanspreekt.

  Gelukkig worden mensen steeds meer bewust van het nut van hergebruik. Er worden zelfs bedrijfjes opgericht die creatief tweedehands voorwerpen hergebruiken en omzetten in een nieuw item. Zo ontdekte ik een tijd geleden een bedrijfje dat bijvoorbeeld een autoband een tafeltje maakte en een aangespoeld stuk hout of een fietswiel omvormt tot een lamp. Je kan zelfs een oud gebruikt voorwerp waar je waarde aanhecht als opdracht geven om te verwerken in een meubelstuk of te verwerken tot iets nieuws. En weet je waar ze hun inspiratie vandaan haalden? Inderdaad grotendeels van Pinterest ?

Geef een antwoord

Sluit Menu