Een lesje in de liefde! | Waardoor roept verliefdheid zoveel emoties in je op?

Een lesje in de liefde! | Waardoor roept verliefdheid zoveel emoties in je op?

Verliefd zijn is een van de mooiste dingen wat er bestaat.. Niet alleen ik denk er zo over, wel meerdere mensen. Liefde speelt een belangrijke rol in de maatschappij, er worden diverse boeken over geschreven, reclames worden erover gemaakt, en natuurlijk de romcoms niet te vergeten. Er is zelfs een dag toegewijd aan de liefde! Ik raakte nieuwsgierig, en ik ging erover nadenken wat er nu precies in je lichaam gebeurd waardoor je zoveel emoties ervaart als je verliefd ben! Ik heb re-search gedaan, en ik vertel jullie er alles over vandaag.

Bron: Pinterest

Verliefdheid
Iedereen kent waarschijnlijk wel het verliefde gevoel, hardkloppingen, zweethandjes, continu in je gedachten verdwenen zijn, als tiener hartjes tekenen in je schrift. Doordat je verliefd bent voel je je net zitten op een roze wolk, ben je ultra vrolijk, en kan er niks meer misgaan voor je gevoel. 
Echter kan verliefd zijn je ook uit de balans halen, je wordt jaloers, krijgt twijfels, wordt onzeker, en er vindt een verandering van de persoonlijkheid plaats. 
Wat gebeurd er nu in de hersenen als je verliefd bent, en wat roept deze emoties op? Ik was nieuwsgierig en zocht het voor je uit. 

Dopamine 
Als je verliefd bent komt er meer dopamine in de hersenen vrij. Dopamine is een neurotransmitter in de hersenen die signalen doorgeeft. Dopamine speelt een belangrijke rol bij het ervaren van genot, en blijdschap. Dopamine speelt echter niet alleen bij verliefd zijn een rol, ook bij het gebruiken van drugs, en gokken komt er meer dopamine vrij. De ontlading van dopamine kan dus ook verslavend werken. 
Dopamine zorgt er ook voor dat je ‘verblind’ raakt door de liefde. Door de vele dopamine zie je alles rooskleurig in. Hierdoor zie je de negatieve aspecten niet meer. Later verdwijnt de ontlading van dopamine, en verandert het meer in realiteit.. (Nu.nl, 2017). 
Bron: Pinterest
Adrenaline
Het vlinders in je buik gevoel krijg je doordat er adrenaline door je lichaam stroomt. De adrenaline stroomt vooral door je buik heen, als je verliefd bent gaat dit door je hele lichaam heen, waardoor het zich minder in het buikgebied bevindt. Dit zorgt ervoor dat je kriebels in je buik kunt krijgen. 
Adrenaline wordt ook wel het vecht-vluchthormoon genoemd. Dit kan zich uiten in hardkloppingen, zwetende handen, en slapeloze nachten. Verliefdheid kan dus ook zeker stress opleveren. Als deze stress te lang aanhoudt, kan het slecht voor je zijn (Nu.nl, 2017). 
Oxytocine 
Oxytocine komt vrij als mensen met elkaar seks hebben, en als er een orgasme plaats vindt. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat je met elkaar wilt knuffelen, en elkaar wilt aanraken. 
Oxytocine komt echter ook voor bij kersverse moeders, hierdoor krijgen ze snel een diepe band met de baby, en neemt de melkproductie toe  (Nu.nl, 2017). 
En dan..? 
Verliefdheid is een tijdelijke toestand, en houdt helaas niet voor altijd aan. De hersenen kunnen de intensiteit van de hormonen niet eeuwig verdragen. De overweldigende verliefdheid wordt steeds minder sterk, en maakt plaats voor de realistische kijk. Langzamerhand gaat de verliefdheid over in houden van.. in deze relatie worden stabiliteit, vertrouwen, en plezier opgebouwd. De ander raakt helaas uitgekeken, en zoekt een nieuwe spannende relatie. 
Heb jij op dit moment een relatie? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 2 reacties

  1. Wanneer ik verliefd word kan ik bijna geen hap in mijn keel krijgen. Ik weet niet of dat normaal is of als er nog mensen zijn die het tegenkomen.

  2. Haha, dat laatste klinkt niet zo leuk 😉 Wat grappig dat je het hebt uitgezocht. Ik heb al 14 jaar een relatie, maar af en toe ben ik toch wel weer opnieuw verliefd. Of misschien komt dat door Oxytocine dat ik graag wil knuffelen 🙂

Geef een antwoord

Sluit Menu