Interieur | Zen in de woonkamer

Interieur | Zen in de woonkamer

Met de drukke levens die wij tegenwoordig allemaal hebben komt er steeds meer behoefte aan rust. Veel mensen vinden het prettig wanneer ze thuis komen en dat ze een rustig plekje voor zichzelf hebben maar dat hun interieur ook rust uit straalt. Een plek in je eigen huis waar je helemaal tot rust kan komen. Ik geef jullie in dit artikel een aantal tips hoe jij je eigen woonkamer helemaal Zen kan maken en dat je na een lange dag werken goed kan ontspannen in je eigen huis.

Bron: Pinterest

Wat betekent Zen eigenlijk? 
We kennen de term Zen vast allemaal wel, maar wat houdt een Zen interieur precies in? Zen is een vorm van Boeddhisme waarbij aandacht en concentratie voor het nu voorop staan. Hoewel Zen veel verder gaat dan dat, is dit concept heel goed te vertalen naar ons eigen interieur. Als we thuis zijn willen we het liefst ook écht lekker thuis zijn, en niet met ons hoofd bij de planning voor morgen of bij de stapel papieren en grote to-do lijsten op ons bureau zitten. Zen is een hele prettige woonstijl in huis, en wie wilt dit nou niet? Thuis komen en direct een ontspannen sfeer voelen. Heerlijk lijkt mij dat!
Minimum aan meubels
Het Zen interieur herken je aan een minimalistische inrichting: veel ruimte, weinig meubels, en véél rust. Kies één comfortabele bank die qua formaat en vorm mooi in je woonkamer past. Geen stoelen of fauteuils erbij; een ruime hoekbank zorgt voor meer rust. Combineer het liever met twee grote kasten dan met vier of vijf verschillende opbergmeubels en laat prulletjes niet rond slingeren maar zorg dat dit opgeborgen is of gooi het weg. Enkele mooie fotolijsten of kaarsjes kunnen prima, maar voor een Zen interieur is het belangrijk om de woonruimte van zo min mogelijk prikkels en afleiding te voorzien. Less is more!
Licht, ruimte, en natuur 
Zen en de natuur gaan natuurlijk hand in hand. Betrek als het kan je tuin of je balkon bij het interieur door middel van grote ramen of glazen deuren: dit zorgt meteen voor meer licht en ruimte. Deze punten zijn erg kenmerkend voor de Zen stijl in je interieur. Veel planten en natuurlijke materialen in huis helpen ook om de Zen sfeer te creëren. Met natuurlijke materialen kun je denken aan wol, bamboe, houtsoorten etc. Kies voor neutrale en lichte tinten op de muur en vloer: wit en crème zijn een mooie basis voor je Zen interieur. 
Een tikje luxe comfort 
Ondanks het minimalistische design is een Zen interieur zeker niet saai en armoedig, het straalt zelfs een zekere luxe uit. De bescheiden hoeveelheid meubels is met zorg gekozen en daarbij staat comfort hoog op het lijstje. Een ligbank is bijvoorbeeld kenmerkend voor een Japans interieur, maar je kunt ook kiezen voor een loungebank met een strak design. Vergeet aan het einde van de rit niet je verlichting aan te passen! De verlichting kan je goed aanpassen aan de Zen-woonstijl. Zacht, warm en sfeervol is de juiste toon. Zodat je alles in huis hebt om een avond te ontspannen na een zware studie/werkdag. 
Is jullie interieur Zen-proof, of gebruiken jullie juist veel kleur? 
Liefs, 
Evelien
*Advertorial 

Deze post heeft 3 reacties

  1. Ik denk dat ons interieur niet zen-proof is, haha. Wij hebben best wel veel spullen, omdat ons huisje nogal klein is. Wel een leuk artikel met mooie tips dit!

  2. Ik moet bekennen dat mijn huis compleet niet zen is. Ik heb een Marokkaans vloerkleed wat barst van de kleuren en gebruik veel 'geleefd' hout in combinatie met grafische vormgeving. Ik ben nu eenmaal verzot op illustraties, postcards en fotografie en wil al mijn aanwinsten en prestaties dan ook graag aan de muur hebben. In de toekomst zou ik denk ik wel graag een rustiger interieur hebben in de werkkamer van mijn huis. Daar moet ik me dan immers compleet kunnen focussen. Nu ga ik gewoon beneden bij mijn ouders aan de keukentafel zitten.

Geef een antwoord

Sluit Menu