Girlboss | 6 dingen die je als ondernemer moet weten!

Girlboss | 6 dingen die je als ondernemer moet weten!

In juni staat mijn blog alweer één jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ontzettend trots, en tegelijkertijd ontzettend blij dat ik deze grote knoop heb doorgehakt. Al mijn onzekerheden en twijfels had ik overboord gegooid. Na een jaar ingeschreven te staan bij de KvK, heb ik ook diverse dingen geleerd, en daarbij ook de zo nodige ‘stomme’ fouten gemaakt. Vandaag deel ik ze dolgraag met jullie! Zo geef ik jullie tips waar je als aan ondernemer aan kunt denken, en de fouten die ik heb gemaakt, zodat jij ze niet gaat maken! Lees je mee?


1. Doe de belastingaangifte zorgvuldig!
Een van de minst leukste dingen van het ondernemen: de belastingaangifte. Echter is dit wel natuurlijk super belangrijk! Ik ben altijd gestructureerd, en op tijd wat betreft mijn belastingaangifte. Alleen had ik afgelopen periode één hele stomme fout begaan. Ik had mijn aangifte zorgvuldig ingevuld, opgestuurd, en de btw betaald, alleen was ik vergeten op het knopje ondertekenen te drukken. Hierdoor kreeg ik een boete van 60 euro, en een schattingsbedrag van 5000 (schatting van de omzet). Ik schrok me natuurlijk helemaal een hoedje! Zo’n brief wil je niet graag op je mat krijgen. Wees dus nauwkeurig met het invullen, en versturen van de belastingaangifte. Het bedrag van 5000 is kwijtgescholden, alleen is het niet goed voor je hart.. 🙂

2. Gebruik een agenda 
In het begin deed ik mijn persoonlijke agenda gebruiken voor alle activiteiten. Niet handig! Gebruik direct aan het begin van je onderneming een agenda voor je eigen bedrijf. Schrijf hier gemaakte afspraken in op, de facturen die je moet versturen, en de deadline datums van je facturen. Hierdoor hou je de afspraken overzichtelijk, en kun je weinig fouten maken.

3. Btw aftrekken van gemaakte bedrijfskosten 
Als ondernemer heb je diverse voordelen! Je kunt van gemaakte bedrijfskosten de btw aftrekken. Dit kun je doen tijdens de belastingaangifte. De camera lens die je hebt aangeschaft, die geweldige cursus die je hebt gevolgd om jouw fotografie skills naar een hoger level te brengen, of de harde schijf die je hebt aangeschaft? Als je het hebt aangeschaft voor je bedrijf, hoef je de btw niet te betalen. Hoe fijn! Zo is de keus toch net wat sneller gemaakt als je een nieuwe lens voor je camera wilt aanschaffen..

4. Vervoer 
Als je voor je bedrijf regelmatig de weg op moet kun je een bedrijfsauto aanschaffen. Voor de bedrijfsauto kun je een zakelijke autoverzekering afsluiten. Of je een zakelijke autoverzekering nodig hebt, hangt af van jouw eigen boekhouding. Als de auto in de boekhouding staat van jouw onderneming wordt het ook wel een bedrijfsauto genoemd. Voor de bedrijfsauto is een zakelijke autoverzekering verplicht. Een zakelijke autoverzekering is meestal duurder dan een particuliere verzekering, dit komt doordat de zakelijke autoverzekering een betere dekking heeft voor zakelijk gebruik. Er wordt meer gereden met een bedrijfsauto, heeft regelmatig meerdere bestuurders. Hierdoor is de kans op schade dus groter! Daarnaast heeft een zakelijke autoverzekering nog een groot voordeel. Je kunt de auto exclusief BTW verzekeren om de premie wat omlaag te brengen.

Ben je geen fan van auto rijden? Of heb je niet de middelen om een zakelijke auto te kunnen betalen? Geen probleem! Dan is de NS-Business card helemaal wat voor jou. Door de NS-Business kaart reist je elke dag met een vervoermiddel naar eigen keuze. Je hebt geen abonnementskosten, en je kunt de gemaakte reizen met een overzichtelijke factuur achteraf betalen. Ideaal!

5. Bezoek de open dag van de KvK!
Voordat je je gaat inschrijven bij de KvK, kan ik je zeker aanraden om de open dag van de Kamer van Koophandel te bezoeken. Hier staan diverse deskundigen over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Tip: zorg dat je je vragen van tevoren op papier hebt gezet, kun je ze direct vragen aan de deskundigen!
Je hebt tevens de mogelijkheid om diverse presentaties bij te wonen. Zo woonde ik onder andere een presentatie over de belasting bij. Erg leerzaam, en start je met een zekerder gevoel je eigen onderneming.

6. You’re worth it!
Tenslotte wil ik meegeven dat je als ondernemer bewust moet proberen te worden om te weten wat je waard bent. We hebben gauw de neiging om jezelf weg te cijferen, en daarbij ook je eigen onderneming. Mijn blog-onderneming is een extraatje, naast mijn baan in loondienst. Dit betekent niet dat je je niet hard mag maken voor je eigen tarief. In de blogwereld is het een lastige kwestie om je eigen tarief te bepalen, door research te doen op Google naar tarieven in de bloggerswereld kom je al een aantal stapjes verder. Daarentegen reken je natuurlijk ook het tijdsbestek dat je aan een artikel kwijt bent, en de materialen die je ervoor gebruikt erbij.
Je mag voor jezelf opkomen, en je eigen onderneming hierin niet wegcijferen! Dat is ontzettend zonde. <3

Lees ook mijn andere artikelen over ondernemen: 
–> Je dromen waarmaken?! | 4 tips om je eigen (blog) onderneming te starten! 
–> Girlboss! | 3 tips om je administratie leuker te maken! 

Heb jij een eigen onderneming, en wat is jouw ultieme tip? 
Liefs,
Evelien

Deze post heeft 3 reacties

  1. Wat een fijn artikel. Ik overweeg steeds vaker om als ZZP aan de slag te gaan, maar bijvoorbeeld de hele administratie die daar dan bij komt kijken, houdt me tegen. Zo'n open dag bezoeken vind ik dan ook een heel goed idee. En super dat de stap die je hebt gezet je zo goed bevalt!

  2. Wat een super fijne tips! Ik vond de startersdag van de KvK ook ontzettend leerzaam 😀

  3. Mooi artikel met fijne tips! Ik ben zelf langzamerhand alles aan het klaarmaken zodat ik me over een tijdje ook in kan schrijven bij de KvK 🙂

Geef een antwoord

Sluit Menu