Stap uit de comfort zone: iets in je uppie doen is veel leuker dan je denkt!

Stap uit de comfort zone: iets in je uppie doen is veel leuker dan je denkt!

Afgelopen dinsdag maakte ik een grote stap buiten mijn comfort zone. Al een langere tijd dacht ik erover na om regelmatiger activiteiten alleen te ondernemen. Onder het kopje self-care! Zo lees ik graag een goed boek, bezoek ik met liefde kringloop winkels, en schrijf ik graag artikelen voor mijn blog. Je kunt natuurlijk ook activiteiten alleen ondernemen. Echter voelde ik mij wat ongemakkelijk, en bang om bestempeld te worden als eenzaam. Ik liet deze negatieve gedachten los, en besloot om buiten mijn comfort zone te treden.

Bioscoop bezoek

Sinds begin april heb ik een abonnement op de Pathé. Ik ben dol op goede films, en bezoekjes aan de bioscoop. Het blijft elke keer weer een uitje! Regelmatig ga ik samen met vriendinnen, of met mijn vriend samen. Een goede vriendin met wie ik regelmatig de bioscoop bezocht zit voor een halfjaar in het buitenland, en met vriend hoef ik niet naar alle films mee te slepen. Dus ik besloot alleen een middag te spenderen in de bioscoop.

Oordelen van anderen

De reden dat ik nog nooit alleen naar de bioscoop ben geweest is doordat ik mij druk maakte om de oordelen van anderen. Ik probeer dit langzamerhand steeds meer naast mij neer te leggen. Ik ben van mening dat mensen altijd denken, wat je ook doet. Gedachten die naar voren kwamen waren met betrekking tot eenzaamheid, mensen zullen misschien wel snel de neiging hebben om dit op je te bestempelen als je alleen een activiteit onderneemt. Daarnaast was ik bang om mij soms wat ongemakkelijk te voelen.

Laat dit los!

Veel mensen vinden het lastig om activiteiten buiten de deur alleen te ondernemen. Waarschijnlijk ook net zoals mij, bang voor oordelen van anderen, of gevoelens die je op dat moment bekruipen. Echter is het helemaal niet verkeerd om activiteiten alleen te ondernemen. Ik zet een aantal voordelen op een rij:

 1. Je hoeft geen rekening te houden met anderen. Jij mag zelf bepalen wat je gaat doen, hoe je de dag indeelt, en in welke plaats je een activiteit gaat ondernemen. Wil je ergens wat langer blijven, dat kan! Je hoeft alleen rekening te houden met jezelf.
 2. Power! Een trots moment. Als je er tegenop ziet om activiteiten alleen te nemen kun je na het uitvoeren hiervan een power gevoel krijgen. Je hebt het toch wel gedaan, en bent flink uit je comfort zone hiervoor gestapt!
 3. Aandacht. Doordat je alleen de activiteit uitvoert kun je met meer aandacht de activiteit beleven, en het op je in laten werken.
 4. Luisteren naar je gevoel. Tijdens een activiteit alleen ondernemen kun je dichter bij je gevoel komen. Wat wil jij nu? Welke behoefte ervaar je nu?

Hoe ervaarde ik alleen een activiteit ondernemen?

Het viel mij reuze mee. Na een dagje studeren in de bibliotheek van de Hogeschool van Amsterdam vond ik het hoog tijd voor een me-time moment. Ik had twee films gereserveerd bij Pathé Bijlmer Arena. Een horror-film rond het tijdstip van 3 uur, en een Nederlandse comedy rond 6 uur. Tussen de films zou ik een tijd moeten overbruggen, maar dat zag ik dan wel weer.

Alleen een activiteit ondernemen vond ik zelfs erg fijn! Naar de bioscoop gaan is best safe, je haalt je snacks, en gaat zitten in de bioscoopzaal en wacht tot de film begint. Soms had ik het idee dat mensen mij zaten aan te gapen, en dit probeerde ik direct los te laten. Zo bijzonder is het ook allemaal weer niet. 🙂

Ik merkte tijdens de film dat het ontzettend ontspannend is om alleen tijd door te brengen. Je kunt alles rustig op je in laten werken, en je hebt zelf de regie in het kiezen van een film en plek. Niemand om mee rekening te houden.
Tijdens de film door besloot ik een pizza restaurant op te zoeken. Nog één stap buiten mijn comfort zone. Ik heb diep respect voor mensen die alleen uiteten gingen, maar om dit zelf te doen vond ik nogal wat. Tijdens het uiteten liet ik bewust mijn telefoon links liggen, en pakte ik een tijdschrift erbij.

Mini-bucketlist

Ik wil vaker activiteiten alleen gaan ondernemen. Vandaar dat ik een lijstje op stel met dingen die ik graag alleen zou willen doen!

 1. Een nachtje overnachten in een huisje in de natuur, en helemaal tot rust komen. Een goed boek erbij, een leuke film, en een fijne wandeling maken.
 2. De dierentuin bezoeken. Doordeweeks kan ik met grote korting een entreekaartje voor Artis aanschaffen. Het lijkt mij erg leuk om een dag in Artis te spenderen met mijn camera in de hand.
 3. Het bezoeken van een theater voorstelling. Regelmatig loop ik er tegenaan dat mensen niet mee willen in verband met verschil in interesse, ik zou dan ook eens graag alleen een theater voorstelling willen bezoeken.
 4. Museums bezoeken. Er zijn veel museums die nog hoog op mijn lijstje staan.

Onderneem jij weleens activiteiten alleen? Waarom wel/niet?

Liefs, Evelien

Deze post heeft 3 reacties

 1. Mooi en herkenbaar. Ik onderneem nu al een paar jaar dingen alleen. Ik vond het om dezelfde redenen als jij eerst ‘eng’, maar ik zag hoe een vriendin er echt van genoot om in haar uppie op stap te gaan. Toen waagde ik ook de stap en ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb. Ik maak dan trouwens wel altijd veel foto’s, zodat ik het toch met anderen kan delen;).

 2. Zo leuk om te lezen. Voor mij is dit dus iets wat juist niet buiten mijn comfort zone valt, ik vind het heerlijk dingen alleen te doen.

 3. Dit is zó waar. Ik vind het echt veeeeeel leuker soms om alleen op vakantie te gaan (citytrip) en precies datgene te doen waar ik zin in heb, zonder rekening te moeten houden met iemand anders.

Geef een antwoord

Sluit Menu