Social media | Ik laat het perfecte plaatje los! Jij ook?

Social media | Ik laat het perfecte plaatje los! Jij ook?

Social media is niet meer weg te denken in de huidige tijd. Snel even iemand een app sturen, je leuke vakantie foto’s delen op Instagram, of door Facebook heen scrollen omdat je moet wachten op de trein. Social media is leuk, echter kan het ook een grote invloed hebben op je gemoedstoestand. Je kunt jezelf gaan vergelijken met de ‘diverse levens’ die worden geplaatst op social media. Daarnaast voel je een ‘onbewuste’ druk om alles bij te houden, en het perfecte plaatje te plaatsen. Vanaf vandaag wil ik het perfecte plaatje loslaten, en wil ik jullie er alles over vertellen in dit artikel! 

Ik laat het perfecte plaatje los!

Laatst zat ik in de trein, en keek ik met een kritische blik naar mijn eigen Instagram pagina. Ik ben altijd aan het worstelen hiermee, de foto’s zijn niet passend bij elkaar, de afwisseling is niet goed genoeg. Het kan altijd alleen maar beter. Wat is het nut ervan om de perfecte feed te creëren? Ten eerste, je bent er óntzettend veel tijd aan kwijt om alle foto’s te bewerken, en passend bij elkaar te krijgen. 
Mijn liefde voor fotograferen, en mode heeft te maken met de plezier die ik eruit haal. Wat is de reden dat alle foto’s perfect moeten zijn, en alles passend bij elkaar moet staan? Tegenwoordig zijn we allemaal zo kritisch op onszelf, en besteden we veel aandacht eraan hoe we ons presenteren naar de buitenwereld, en hoe ons leven eruit ziet. Tegenwoordig lijken we er een wedstrijd van te maken wie de mooiste bestemmingen heeft gezien, wie de tofste outfits heeft, en wie de hoogste opleidingen op zak heeft. 
Het leven wat op social media wordt tentoongesteld is naar mijn mening niet realistisch. Je ziet een foto, maar wat is het verhaal daarachter? Zo komt er een foto van een stel voorbij die samen een prachtige verre reis hebben gemaakt. Echter kun je wegzwijmelen bij de foto, en dezelfde situatie wensen. Je moet wel bewust zijn dat een foto een vertekend beeld kan laten zien. Misschien heeft het stel regelmatig conflicten, en hebben ze een ongezonde relatie. Het is nogal tegenstrijdig, je ziet het perfecte plaatje, maar het verhaal erachter hoeft niet overeenstemmend zijn .
Ik ben het zat om een perfecte Instagram feed te creëren. Het belangrijkste vind ik het plezier die ik in het fotograferen, en de mode ondervindt, met jullie kan delen. Door te delen wat je leuk vindt, voel jij je ook vrolijker! Zonder alle poes pas van tevoren. Dus hup, plaats die foto die jij leuk vindt! En wees niet al te kritisch, laat je kritische kijk wat los. Soms zijn spontane en ‘geen perfecte’ foto’s juist extra leuk.

Schoon je social media op

Wil je graag bewuster met social media omgaan, en daarnaast ook het perfecte plaatje loslaten? Ik wil je hierbij helpen hoe je dit kunt doen. Het begint bij een grondige schoonmaak te houden voor bijvoorbeeld je Instagram. Controleer de accounts die je volgt. Hierbij is het belangrijk om af te vragen of ze bij jouw visie (gezondheid, idealen, diversiteit), maar ook bij jouw interesses passen. Ik heb grotendeels al mijn lijst met accounts opgeruimd. Hierbij heb ik kritisch gekeken of de accounts ook bij mijn visie passen. Zo vind ik het belangrijk om accounts te volgen waarbij positiviteit, en body positivity hoog in het vaandel staan. Hierdoor word jij ook vrolijker als je social media opent, en ga jij je minder vergelijken met onreële foto’s. 

Plaats wat je leuk vindt! 

Vergeet de regels voor social media! Plaats wat jij leuk vindt. Wees ook bewust dat het zonde is om 100x het perfecte plaatje proberen te schieten. Daarnaast is het belangrijk om minder kritisch op jezelf te zijn. Het is gemakkelijk om jezelf af te kraken op een foto, maar dat is nergens voor nodig. Je bent leuk zoals je bent! 
Laat de gedachtes over de ‘perfecte’ feed, het ‘perfecte’ plaatje, en het ‘perfecte’ leven los. Het begrip perfect bestaat niet. Probeer voor jezelf hierin niet de lat voor jezelf te hoog te leggen. Zonde van je energie, gemoedstoestand, en van je tijd. 🙂 Wees jezelf, dan ben je al ontzettend origineel! 

Vul je social media met onderwerpen waar je blij van wordt 

Probeer na te gaan van welke onderwerpen jij blij wordt. Voor mij is dat kleur, psychologie, vrolijke outfits, katten, en body positivity. Ik heb geprobeerd mijn Instagram timeline te vullen met allemaal onderwerpen waar ik blij van word. Vaak merken we dat we onzeker worden van social media, door alle perfecte plaatjes die voorbijkomen. Door je timeline te vullen met onderwerpen waar jijzelf blij van wordt, verminder je dit. Wees daarnaast bewust van dat iedereen anders is (maar goed ook!), en dat jijzelf goed bent zoals je bent. <3
Ben je benieuwd hoe mijn Instagram eruitziet, en wil je graag op de hoogte blijven van mijn posts? Je kunt mij hier volgen. 
Laat jij bewust het perfecte plaatje los? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 6 reacties

 1. Mooi en herkenbaar artikel. Ik heb heel lang op mijn Instagram het perfecte leven laten zien, terwijl ik dat absoluut niet had. Vervolgens ben ik een paar maanden offline gegaan. Daarna was de druk om perfecte plaatjes te laten zien een stuk minder groot. Ik post alleen nog als ik dat wil. Ik geef toe dat ik het op de pagina van mijn blog lastiger vind. Die wil ik perfecter. Best jammer eigenlijk, want dan wordt het een soort 'moeten'.
  Maar ik ben absoluut voor het laten zien van het echte leven en niet het perfecte plaatje. Perfecte plaatjes geloof ik niet (meer) in.

 2. Wat een mooi artikel en ook een heel mooie keuze! Social media triggeren inderdaad weleens om het perfecte plaatje te creëren, terwijl er zo veel meer (en belangrijkers) is in het leven dan dat. Goed dat je dat meer wilt loslaten en je eigen plan trekt. Zelf volg ik om die reden ook alleen accounts waar ik blij van wordt en die bij mij passen, bijvoorbeeld omdat ze veel vrolijkheid uitstralen.

 3. Wat een fijne tips om eens een Instagram schoonmaak te houden en alleen accounts te volgen die je écht aanspreken. Ik denk dat ik op dat gebied nog veel kan verbeteren.

 4. Wat een mooi voornemen en fijne tips. Ik heb zelf het perfecte plaatje een hele tijd geleden al losgelaten. Ik plaats de foto's die ik wil en kijk daarbij niet of ze bij elkaar passen. En het grappige vind ik dat ik mijn feed nu mooier vind dan toen ik een poging deed alles te laten matchen, haha. Daarnaast vind ik het ook belangrijk te laten zien wie ik echt ben, in plaats van een perfect plaatje te schetsen. In mijn stories vertel ik dan ook regelmatig over mijn struggles en mental health.

 5. Heel fijne tips! Ik moet zeggen dat ik jouw Instagrampagina redelijk perfect vind, haha. Dat komt door al je vrolijk gekleurde foto's. Elke foto die jij plaatst vind ik zo mooi 🙂 Ik heb het perfecte plaatje ook losgelaten, maar dat kwam meer, doordat ik gewoon alle foto's die ik mooi vind gewoon plaats. Hierdoor heb ik nooit een perfecte pagina gehad. Nu wij een kat in huis hebben, zal er ook meer kattenspam op Instagram plaatsvinden, haha!

  Liefs,
  Marloes

 6. Mooi artikel, Evelien. Ik heb dat perfecte plaatje al lang geleden losgelaten. Eerlijk gezegd heb ik het zelfs nooit nagestreefd. Ik heb pas ook een hele resem accounts ontvolgd die ik in de eerste plaats volgde omdat het "moest". Wat lucht dat op. 🙂

Geef een antwoord

Sluit Menu