Recensie | Astrid Holleeder | Judas & dagboek van een getuige.

Recensie | Astrid Holleeder | Judas & dagboek van een getuige.

Een van mijn doelen voor het jaar 2019: vijftien boeken lezen. Het moment dat je een boek tijdens een vrije avond erbij kunt pakken vind ik zó rustgevend werken. De verhalen van Astrid Holleeder hebben mij vanaf het begin geboeid, en ik wilde direct de boeken van haar lezen. Er is nu een serie over, en zelfs een musical over het aangrijpende verhaal, toch wil ik haar boeken een plekje geven op mijn blog. Vandaag deel ik met jullie een review over judas & dagboek van een getuige van Astrid Holleeder. Lees je mee?


Judas
Het verhaal van het boek Judas is aangrijpend. Er wordt een boekje open gedaan over Willem Holleeder, oftewel de knuffelcrimineel. Naar deze ‘knuffelcrimineel’ ga je na dit verhaal heel anders kijken. Op de laatste pagina’s van het boek Judas richt Astrid Holleeder zich rechtstreeks tot haar broer: ”Het breekt mijn hart dat ik jou moet laten opsluiten, maar geloof me dat ik samen met jou daarbinnen zit”. In deze laatste woorden aan het einde van het boek wordt de paradoxale relatie tussen Astrid en haar broer Willem weergeven.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden. Binnen het verhaal worden diverse flashbacks in kaart gebracht naar bizarre gebeurtenissen in het verleden. In dit boek vertelt zij op indringende wijze de impact van de ontvoering van Heineken op alle familieleden. Daarnaast krijg je een kijkje in haar leven wat te maken heeft met ontvoeringen, liquidaties, bedreigingen, en de afpersingen in het criminele milieu.
Daarnaast krijg je een kijkje in het verleden van de familie Holleeder. Waar het allemaal startte: in de Amsterdamse Jordaan. Vader met een alcohol problematiek, die de familie zowel geestelijk als fysiek mishandelde. Een aangrijpende jeugd wat vooral bestond uit angst en agressie.
Binnen het boek wordt er vrijuit gesproken over de jeugd, familie, haar werk als advocate, en haar dubbelrol naar Willem toe. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen. Met maar een doel: hem levenslang geven. 

Het boek greep mij direct beet, en liet mij niet meer los. Het verhaal slokt je op, en je hebt net het gevoel alsof je zelf in deze wereld bevindt. In het boek Judas wordt er een boek opengedaan hoe Willem Holleeder echt is, hoe paradoxaal deze relatie is met zijn familie,  en hoe misselijkmakend de jeugd voor de Holleeders geweest moet zijn.
Het is een dikke pil om te lezen, echter raad ik hem wel aan. Het verhaal is erg aangrijpend, en het zal jouw kijk op de situatie veranderen.

Judas – Astrid Holleeder | 22,50 onder andere te koop bij de Ako en bol.com. Dagboek van een getuige
Judas beschrijft het verhaal over de beslissing en het proces vooraf om te getuigen tegen haar boer Willem Holleeder. In het dagboek van een getuige worden de consequenties van deze heftige beslissing beschreven. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder? En vooral voor Astrid zelf?

Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken, en voor wie niets ‘normaal is’. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand. Niets is zonder risico.

Ik had een hoge pet op van het eerste boek van Astrid Holleeder, en ik had kritische verwachtingen opgesteld ten aanzien van het tweede boek. Helaas werden deze kritische verwachtingen niet vervult. Naar mijn mening viel het tweede boek tegen, het pakte minder mijn interesse, en ik vond het wat langdradig. Echter wil ik dan wel het boek uitlezen, maar ik werd er niet door geënthousiasmeerd of getriggerd om het boek er regelmatig bij te pakken. Misschien komt het omdat ik het eerste boek zo sterk, en aangrijpend vond.

Dagboek van een getuige – Astrid Holleeder | 19,99 onder andere te koop bij de Ako en bol.com

Dit waren mijn twee beknopte reviews over de boeken van Astrid Holleeder over haar aangrijpende levensverhaal.

Ik ben benieuwd, volg jij het nieuws rondom de familie Holleeder? En volg jij ook de serie op dit moment? En hebben jullie de boeken al gelezen? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 3 reacties

  1. Dit boek lijkt mij ook enorm aangrijpend en spannend. Wat heftig wat de zus van Holleeder allemaal heeft meegemaakt! Ik ben zeker van plan om dit boek ook eens te gaan lezen.

  2. Ik heb de boeken nog niet gelezen, maar Judas staat al geruime tijd op m'n Goodreads-lijstje. Ik ben op dit moment bezig in twee fysieke boeken en een aantal e-books. Ik heb tegenwoordig moeite met het uitlezen van boeken omdat ik er zo véél lezen wil, haha.

  3. Zeker de moeite waard, dit boek Judas. Ongelooflijk dat je voor je broer moet onderduiken. Niet voor te stellen toch? Dagboek heb ik niet gelezen, misschien komt dat nog. Voorlopig eerst maar de serie bekijken! 🙂

Geef een antwoord

Sluit Menu