Mijn gedachten over de verschillende afval methoden

Mijn gedachten over de verschillende afval methoden

Als ik iemand over afvalmethodes hoor krijg ik al de rillingen over mijn rug. Afvallen is in onze maatschappij er zo in geroest, zelfs de meest slanke mensen willen graag nog kilootjes kwijt raken. Ik verbaas mij er vaak over. In het artikel van vandaag geef ik mijn ongezouten mening over de verschillende afvalmethodes, en waarom ik het hier niet mee eens ben. Lees je mee?

Tik maar het begrip afvallen in op google en je krijgt duizenden resultaten. Van shakes drinken, een koolhydraat arm eetpatroon, tot alleen fruit en groente eten. Je kunt het niet bedenken of het bestaat in de wereld rondom gezond eten en afvallen. Afgelopen week zat ik in de trein en zat ik logisch na te denken, en vond ik het best een gek idee dat er zoveel verschillende manieren zijn om af te vallen.

Er zijn verschillende redenen om meer te eten dan normaal: denk aan een dipje, stress, stoppen met roken, problemen op persoon gebied.. Je neemt een koekje, en het serotinegehalte (beïnvloed je stemming) en het aantal endorfines (het gelukshormoon) strijgen. Je voelt je weer beter dan voorheen.

Gelijk haken de afvalmethodes hierop in: ‘zondig jij weleens een koekje?’, ‘ben je een aantal kilo aangekomen afgelopen jaar?’. Dan is natuurlijk afvallen de perfecte methode. Niet dus.
Als ik naar dit soort situaties kijk vind ik de geestelijke gesteldheid belangrijker, ben jij een aantal kilo aangekomen, of juist wat steviger van jezelf, en voel jij je goed in je vel. Behoudt dit. Of voel jij je gestrest, zit je in een dip? Werk hieraan, ga naar een psycholoog, zoek professionele hulp of lucht je hart bij vrienden of familie.
Door het continu bekritiseren van jezelf, jezelf vergelijken, sociale gelegenheden afslaan omdat je niet in de verleiding wilt komen. Word je daar gelukkig van? Ben je echt ‘minder’ met een aantal kilootjes meer? Voel jij je echt beter na al dat zwoegen, of word je juist steeds kritischer op jezelf wat je geestelijk welzijn niet bevorderd?

Als je erover nadenkt is het eigenlijk een grote commerciële poppenkast. Op tv zien we in de ogen van een hoop mensen ‘het ideale lichaam’. We krijgen een verkeerd beeld voorgeschetst, dit gebeurd al vanaf de kindertijd. Je hoort een diversiteit aan lichamen te zien, van dun tot stevig.
Denk maar aan de barbies, zij hebben onmogelijke lichamen, rond de maatje 32. Als klein meisje speelde ik er mee en keek ik vaak bewonderend naar deze lichamen, in groep twee begon ik mij al te onderscheiden van andere kinderen. Ik hield het liefst mijn kleding aan met gym, en kreeg weleens naar mijn hoofd van klasgenootjes dat ik dik was. Ik lachte dit altijd weg en zei dat ik stevige botten had (Als ik dit nu hoor moet ik er stiekem een beetje om lachen). Als ik foto’s terug kijk was ik helemaal niet dik, ik was ietsje zwaarder dan de andere kinderen, maar so what? Ik liep goed mijn ontwikkeling door, had de sociale vaardigheden en had vele vriendinnen om mij heen. Dingen wat ik belangrijker vind. Sinds mijn 9e begon het diëten, Sonja Bakker, Weight Watchers, Green Happiness.. Ik heb zoveel geprobeerd tot mijn 20e. Er kwam een keerpunt dat ik vond dat het niet vol te houden was, en alle kilo’s er weer binnen no-time aan zat. Nou goh, wat is afvallen goed vol te houden.

Elk jaar duiken wel weer nieuwe wonder diëten op, en het zal heus wel werken (op korte termijn dan), maar ten eerste zit het vaak binnen no-time er weer aan, en ik vraag mij af of je er je beter door voelt. Zoals ik al zei bekritiseer je jezelf elke dag, je kunt altijd meer en waardeert niet je lichaam zoals het is. Het is lekker makkelijk, een kritisch ideaal beeld opstellen en op tv voorbij laten komen. De maatschappij wordt ontzettend beïnvloed hierdoor. Afslank pillen worden ontwikkeld, duizenden afval methodes worden er bedacht, van shakes tot groente en fruit eten. Mensen blijven het proberen en er geld aan uitgeven, want ja het ideale lichaam, dat wilt iedereen..  Na langere tijd blijven de afvalmethodes je teleurstellen. En voel je je nog slechter over je lichaam dan voorheen.

En ondertussen gaan er duizenden, maar dan ook duizenden euro’s uit naar de afvalmethodes die op langere termijn niet werken, en als het wel werkt moet je heel beperkt leven. Je geestelijke gesteldheid wordt minder, bekritiseert jezelf continu, en wees eerlijk, het is nooit goed. Al heb je je doel bereikt is er altijd wel weer een rolletje of een vetje wat minder kan.
Wat ik graag wil meegeven is dat je blij moet leren worden met je eigen lichaam, of je nu dik, dun, blond, bruin, donker, of licht bent. Geniet van je lichaam, leer het te waarderen en respecteer je lichaam. Staar je niet blind op een bepaald beeld. Dikke knuffel.

Wat vinden jullie van de verschillende afval methodes? 
Onzin of juist goed?
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 7 reacties

 1. Wat een goed en mooi artikel! Ik heb zelf ook anders leren kijken naar afvalmethodes. Sowieso besef ik nu dat er eigenlijk maar één goede afvalmethode is: minder/gezonder eten en meer bewegen. Dingen als pillen, shakes, geen koolhydraten meer, etc. zijn in mijn ogen onzin. Ze komen allemaal op hetzelfde principe neer: je krijgt minder binnen en valt daardoor af. Maar waarom zou je daarvoor dure shakes kopen? Of voortaan alleen maar koolhydraatvrije producten inslaan?
  Bovendien heb je helemaal gelijk dat afvallen je niet per se gelukkiger maakt en je zelf ongelukkig kan maken. Als je goed in je vel zit en nergens last van hebt, heb je er veel meer aan te accepteren hoe je bent dan te streven naar idealen die niet haalbaar zijn <3

  1. Ik ben het helemaal met je eens, als je graag wat kilootjes wilt kwijt raken is het belangrijk om te letten op je voeding, en beweging. Maar al die rare diëten met zo weinig mogelijk koolhydraten is naar mijn mening iets wat niet vol te houden is, en je vaak daarna nog zwaarder bent. En het is belangrijk dat je jezelf ook leert accepteren. <3
   Bedankt voor je reactie Romy!
   Liefs,
   Evelien

 2. Wat een mooi artikel en ik sluit mij er helemaal bij aan! Het belangrijkste is jezelf accepteren en lief zijn voor je lichaam. Zelf had ik ook een keerpunt waarin ik besloot niet meer obsessief op de weegschaal te letten en proberen af te vallen. Ik let gewoon bewust op mijn voeding (vanwege een voedselallergie), wandel veel en zit veel lekkerder in mijn vel. Niets geen gekke afvalmethoden!

  1. Yes! Precies dat, ik probeer heel erg te letten op mijn fruit en groente, genoeg water drinken en bewegen (wandelen met de hond, krachttraining, fietsen etc). Bedankt voor je lieve reactie.
   Liefs,
   Evelien

 3. Wat een goed artikel! Het is inderdaad een grote commerciele poppenkast. Je kunt inderdaad als consument alleen maar voor jezelf bepalen in hoeverre je hierin mee gaat. Zelf heb ik ook nog nooit iets met shakes of detoxen geprobeerd. Ik houd van gezond eten (helpt ook mee dat ik geen vlees eet), maar dit soort dingen gaan mij gewoon te ver. Ik wil wel gewoon normaal kunnen leven. Ik snoep het liefst iedere dag maar soms moet ik mezelf wel echt bedwingen haha. Maar op een feestje vreet ik mij helemaal vol :p Ik heb trouwens eens een paar weken suikervrij gegeten, echt een hel! Ik merkte wel duidelijk verschil alleen inderdaad, is het gewoon niet vol te houden. Vind het knap als mensen dit wel kunnen maar ik word daar echt ongelukkig van.

  1. Helemaal mee eens, ik vind gezond eten ook erg belangrijk maar op een feestje ga ik ook gewoon los haha!
   Liefs,
   Evelien

Geef een antwoord

Sluit Menu