Hoe is mijn eerste jaar op het HBO bevallen?

Hoe is mijn eerste jaar op het HBO bevallen?

Jongens en meiden, mijn eerste jaar op het hbo is voorbijgevlogen. De stress van de deadlines, en de tentamens zijn voorbij. Zo fijn! Ik heb vakantie op dit moment en geniet er helemaal van. Ik heb geen herkansingen tot nu toe, ik moet nog een werkstuk (het grote onderzoek) afwachten maar daar heb ik alle vertrouwen in. In het artikel van vandaag vertel ik mijn ervaringen met het eerste jaar van mijn opleiding sociaal pedagogisch hulpverlener aan de hogeschool van Amsterdam.


Ik begon aan mijn opleiding met veel twijfel en onzekerheid, totaal niet over de onderwerpen die bij mijn opleiding aan bod komen maar vooral over de hoeveelheid en het niveau. Ik kwam van het mbo en heb een gelijke opleiding gedaan maar dan een niveau lager. Ik moet eerlijk bekennen dat ik op mijn driejarige opleiding op het mbo zo weinig heb gedaan, had geen studeerwerk (licht aan mijn school), het enigste pittige wat ik vond waren mijn stages. Dat was zeker eventjes bijpoten.

De eerste dag dat ik de hva binnenliep was mijn doel de 50 punten te halen. Ik moest in ieder geval overgaan en mijn propedeuse kwam daarna wel. Ik moest heel erg wennen aan de vele theorieen en de apa bronvermelding. Ik was altijd gewend gewoon de link in een bron vermelding te zetten en gebruikte doodleuk youtube als bron. Ik kwam er achter dat dat op het hbo niet meer kon, ik moest opzoek naar bruikbare bronnen die ook nog eens betrouwbaar waren, ik snapte er werkelijk niks van en de moed begonnen in mijn schoenen te druipen.

Na veel discipline begon het steeds beter te worden, ik ging goed voorbereid de tentamen week in en haalde mijn beide tentamens. De bronvermelding begon ik steeds beter te begrijpen en ik kreeg steeds meer het idee dat ik dit wel kon!

Dit jaar is voorbij gevlogen en ben nog steeds heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Als je uitdaging zoekt na je mbo opleiding en je wilt meer verdieping vind ik het zeker een aanrader. Ik ging voor de 50 punten maar ik heb nu bijna mijn propedeuse binnen. Binnen mijn opleiding was veel planning nodig en je moet jezelf er toe zetten. Als ik alles op het laatste moment had moeten doen had ik het ook zeker niet gehaald, al begin je op tijd aan je samenvattingen en tentamens dan moet het zeker lukken! Eerlijk gezegd had ik het zelfs nog moeilijker verwacht.

Ik kijk terug op een jaar waarin ik mijzelf veel heb moeten motiveren maar ook weer heel erg gemotiveerd raakt. Ik kom steeds dichter bij het werkveld en ben heel erg blij met mijn stage ervaringen, ik merkte dat ik ze goed kon toepassingen in de theorie die je krijgt maar ook natuurlijk in je verdere stages die je gaat lopen.

Ik ben heel erg trots op mezelf dat ik het heb gedaan en gewoon bijna mijn P heb! Ik hou jullie op de hoogte en zal het zeker vermelden wanneer ik officiel het bericht heb gekregen. <3

Hebben jullie de overgang van het mbo naar het hbo gemaakt? 
En hoe hebben jullie dit ervaren? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 10 reacties

 1. Wil eerst even zeggen: wat een supermooie foto van jou!! Superleuk om te lezen hoe jij je eerste jaartje HBO hebt ervaren; je kunt zeker trots zijn op jezelf!

  1. Ah lief! Dankjewel Daphne <3 Ben heel erg blij hoe het is gelopen en zeker trots, whoooo I did it!!

 2. Wauw, goed bezig geweest! Super fijn dat je het zo naar je zin hebt 🙂 Ik ben vorige week toevallig afgestudeerd als SPH'er, joehoe! En heb overigens ook daarvoor de MBO opleiding gevolgd. Grapppig!

  1. Oh wat toevallig! zo leuk! Ben je aan het werk gegaan of ben je gaan doorstuderen? 🙂

   Liefs,
   Evelien

 3. Wat goed! Nu lekker fijn de vakantie in! Veel succes alvast volgend jaar!

 4. Aah leuk om te lezen!! Dit is ook mijn eerste jaar HBO haha 🙂

 5. Trots op je sis, heel fijn dat je je jaar zo goed hebt ervaren! Op naar een nieuw mooi jaar met nieiwe ervaringen en mooie momenten!
  Kan niet wachten om je te zien stralen met je propedeuse, je hebt het verdiend!

 6. Wat fijn dat het eerste jaar je zo goed is bevallen, ik vind het echt heel knap van je! <3

Geef een antwoord

Sluit Menu