Wees stress de baas!

Wees stress de baas!

Burn-out is nummer een volksziekte. Tragisch, maar helaas waar. Stress, werkdruk en de lat te hoog leggen zijn stressoren die regelmatig voorkomen en veel mensen zullen herkennen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms weleens bang ben. Zo vraag ik mij af, wanneer herken je het bij jezelf als je alsmaar maar door gaat? En hoe kun je stress de baas blijven? Ik deed een mini-onderzoek. Vandaag wil ik met jullie de tips op een rijtje zetten.

Bang voor overspannenheid/burn-out

Het is eruit, ik beken dat ik een tijd heb gehad dat ik bang was voor overspannenheid of burn-out klachten. Afgelopen zomer werd de stress mij te veel en heb ik een aantal gesprekken gehad met een psychologe. Op dat moment had ik preventief gehandeld en op het juiste moment aan de handrem getrokken. Echter merk ik dat het angstige gevoel voor klachten van overspannenheid of burn-out mij bekruipt. Ik merk dat ik het complex vindt om bij jezelf na te gaan waar je staat, hoe je je voelt en wanneer de stress te veel wordt.

Balans tussen uitdaging en rust

Zolang ik in de geestelijke gezondheidszorg werk, merk ik dat ik een strijd aanga tussen rust en uitdaging. Aan de ene kant hou ik van structuur en balans, maar daarnaast heb ik de behoefte aan diepgang en dagelijkse uitdagingen. Na een jaar gewerkt of stage ergens gelopen te hebben merk ik dat ik de behoefte krijg aan een nieuwe plek. Voor mijn gevoel nogal tegenstrijdig en lastig om een balans tussen te vinden. Ik ben benieuwd of anderen dit herkennen, en op welke wijze gingen jullie hiermee om?

Plannen, plannen en nog eens plannen

Op dit moment spelen er in mijn privé levens een aantal spannende dingen: Mike en ik zijn druk bezig met onze woningjacht (binnenkort hier meer over!!), mijn energie gaat op in mijn scriptie daarnaast lopen ook nog andere dead-lines, en ik werk drie/vier dagen per week. Druk druk en nog een druk. Op dit moment merk ik dat mijn energie level laag is en ik na een dag werken best overprikkeld raak. Plannen is voor mij de key. Ik plan momenten in waar ik vrij maak voor mijn scriptie, of studie. Daarnaast plan ik ook ontspan momenten in.

Zo sta ik vroeger op om een kwartier te mediteren. In de avond maak ik voordat ik ga slapen tijd vrij voor een goed boek. In het carnavalsweekend koos ik er bewust voor om de vrijdag avond af te zeggen, ik was net een dood vogeltje, zo moe was ik. Uiteindelijk spendeerde ik de vrijdag avond met een guilty pleasure televisie programma en een goed boek. Het maakte mij trots, want ik gaf bewust mijn grens aan. Met als gevolg dat ik op zaterdag avond met veel plezier met een biertje in mijn hand carnaval vierde!

Grenzen aangeven, activiteiten schrappen en me-time inlassen is voor mij de manier om stress de baas te blijven. Echter merk ik ook als ik minder goed in mijn vel zit meer activiteiten schrap dan ik zou willen. Probeer jezelf wel een externe prikkel te geven, even er tussen uit gaan kan je energie ook weer een boost geven en je stressniveau verlagen.

Wat kun jij zelf doen om stress de baas te blijven?

  1. Herken je stress signalen. Op momenten dat jij je gestrest voelt is het belangrijk om te signalen welke kenmerken je geestelijke gezondheid, maar ook signalen die je fysieke gesteldheid aangeeft. Signalen kunnen zijn: piekeren, hoofdpijn, darmklachten, slechte nachtrust et cetera.
  2. Stress verlagers. Creëer voor jezelf stress verlagers. Het lijkt makkelijk, maar het is best een moeilijke zaak om voor jezelf in kaart te kunnen brengen wat stressverlagers kunnen zijn. Ik merk dat wanneer bij mij de stress oploop, ik snel vermoeid raak en moeite heb om in de avond activiteiten te ondernemen. Het is dus nogal lastig, vaak vallen activiteiten als eerste weg. Echter is het belangrijk om voor jezelf een ‘recept’ te maken om stress te verminderen. Activiteiten die bij mij stress verlagen zijn: wandeling maken met de hond Noah, knuffelen met mijn katjes, een boek lezen, yoga, mediteren, genieten van de natuur, knuffelen met mijn vriend, diepgaande gesprekken, serie kijken en filmpje pakken! Je kunt voor jezelf kijken per week wat voor stress volle dingen gedaan moeten worden en op welke wijze je er een balans in kunt creëren.
  3. Leer prioriteiten stellen. moet iets nu? Je kunt jezelf afvragen of dingen nu moet gebeuren, of dat je het kunt inplannen voor laten. Vaak hebben we het idee dat van alles nu moet, maar dat het ook nog even kan wachten.
  4. Geef je grenzen aan. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar je grenzen waarborgen is erg belangrijk. Als je merkt dat er over je grens is gegaan kun je het ook nog op een later moment aan iemand terugkoppelen.
  5. Sta stil bij je gevoel. Stilstaan bij je gevoel is erg belangrijk, soms vergeten we hoe we erbij zitten. Door bij jezelf na te gaan hoe je je voelt, kun je bij jezelf nagaan wat je kunt inzetten om bijvoorbeeld de stress te verminderen.

Stress de baas blijven blijft een lastige taak. Door middel van deze tips kun je misschien aan de slag. 🙂 Ik ben benieuwd of jullie ook nuttige tips hebben, laat het mij zeker weten in een reactie. Zorg goed voor jezelf <3 Take care!

Liefs,
Evelien

Deze post heeft een reactie

  1. Wat een eerlijk en mooi artikel. Ik herken wel iets van je angst, maar bij mij komt dat omdat ik jaren te lang door ben gelopen. Nu ben ik bang dat het nog een keer gaat gebeuren, als ik op een dag weer aan het werk ga. Dat hoeft uiteraard niet, maar het idee alleen al maakt me zó bang.

Geef een antwoord

Sluit Menu