Angst om fouten te maken | 4 verfrissende inzichten.

Angst om fouten te maken | 4 verfrissende inzichten.

We zijn allemaal bang om fouten te maken. Je vraagt veel van jezelf, legt de lat te hoog, en hebt allerlei verwachtingen waar je aan wilt voldoen. Hierdoor kan het erin sluipen dat je bang bent om te fouten te maken. Helaas ervaar ik zelf ook deze angst. Afgelopen tijd heb ik allerlei nuttige tips gekregen, en die wil ik graag met jullie delen in dit artikel. Lees je mee?

Je bent géén robot!

Het is logisch, maar soms denk je hier te weinig over na. Je bent een mens, géén robot. Je kunt voor jezelf opschrijven wat maakt dat jij mens bent: je hebt gevoelens, gedachten, kunt liefde ontvangen en geven, en je maakt fouten en leert daar weer van. Een robot kan dit allemaal niet. Een mens maakt fouten, en dat is oké. De verwachtingen die je jezelf kan opleggen zijn niet menselijk, je kunt het niet perfect doen!

Breng je waarden in kaart

Vraag jezelf af: wat vindt jij belangrijk? En welke waarden liggen ten grondslag hier aan onder? Eerder haakte ik waarden aan in een artikel. Naar mate je meer luistert naar je gevoel, en de waarden die je belangrijk vind, zul je gelukkiger leven. In opdracht van de psychologe onderzocht ik welke waarden/handelingen ik belangrijk vond in mijn werk, en welk cijfer ik mijzelf hierin gaf. Hier kwamen diverse goede cijfers uit. Dit werkte ontzettend inzichtelijk voor mij. Ik scoorde goed/uitstekend op de punten die naar mijn mening van belang waren in het werk. Hierdoor ontkrachtte ik mijn onzekere gedachten.

Mensen hebben allerlei meningen, en visies op verschillende aspecten in het leven. Het kan niet zo zijn dat iedereen hetzelfde denkt over wat goed en fout is, hier liggen diverse waarden aan ten grondslag. Onderzoek in hoeverre je naar je eigen waarden leeft, en blik hier dagelijks op terug. Hierdoor kun je positiever op je eigen manier van handelen kijken, en het accepteren dat je anders handelt, of fouten maakt dan anderen. En dat is volkomen oké!

Zonder fouten kom je nergens

Denk eens bij jezelf na, heb je ooit verhalen gehoord van een persoon die successen had geboekt zonder dat hij over diverse struikelblokken is gevallen. Het is niet mogelijk om successen te behalen, zonder dat je fouten maakt! Door fouten te maken weet je wat niet werkt, wat je eventueel kunt verbeteren, of iets bij jou niet past.

Iedereen maakt fouten

Ik wil dit artikel graag afsluiten met de zin: iedereen maakt fouten. Je bent niet de enigste die een fout maakt op zijn werk, een blauwtje oploopt, of een tentamen niet haalt. Nogmaals, het is menselijk om fouten te maken. Als je een fout maakt, is het niet het einde van de wereld. Soms kan het op dat moment wel zo aanvoelen, maar als je het relativeert kom je erachter dat dit helemaal niet zo is.

Ervaar jij een angst om fouten te maken? 
Of heb je eventueel een tip die je wilt delen hoe je met deze angst om kan gaan?
Liefs,
Evelien

Deze post heeft een reactie

  1. Wat is het hier mooi geworden!! Leest ook makkelijker op mobiel bij mij, dus nog een voordeel;). Mooi artikel ook. Vooral het laatste punt vind ik nogal belangrijk.

Geef een antwoord

Sluit Menu