Snel afgeleid? 6 tips die voor mij goed werken.

Snel afgeleid? 6 tips die voor mij goed werken.

Tijdens mijn werk probeer ik mij gefocust te houden op mijn eigen werkzaamheden, maar ik hoor allerlei geluiden op de achtergrond, zie een collega voorbij lopen en voel de kriebelende trui tegen mijn huid aan. Het is voor mij in het dagelijks leven een opgave om gefocust te blijven op mijn taak en niet van de ene taak in de andere taak vervliegen. Tegelijkertijd is mijn prikkelgevoeligheid een enorme kracht, want tijdens een wandeling hoor ik allerlei zachte (natuur) geluiden en ben ik flexibel ingesteld. Balance is the key. Vandaag deel ik met jullie een aantal tips om minder snel afgeleid te raken (die voor mij goed werken!). Lees je mee?

Leg je telefoon weg

Voor mij is de telefoon een van mijn grootste afleiders, ik kan mij soms verliezen in doelloos scrollen door Instagram. Facebook heb ik sowieso van mijn beginscherm verwijderd en voor Instagram heb ik ingesteld dat ik het alleen kan gebruiken als ik wifi heb. Dit schilt buitenshuis voor mij een hoop afleiding, ik merk dat ik daardoor ook bewuster omga met mijn social media gebruik thuis. Als ik thuis wil gaan lezen, puzzelen of tuinieren, leg ik bewust mijn telefoon weg, dit geeft mij veel rust en zorgt dat ik gefocust ben met de activiteit!

Plan pauzes in

Probeer voor jezelf tijdens je taak pauzes in te lassen. Op mijn werk probeer ik vaker tussen de werkzaamheden te wandelen of lummeltijd in te lassen. Mijn collega attendeerde mij om vaker te lummelen, daardoor zorg je goed voor jezelf en hoef je even niks. Je kunt even 5 minuten naar buiten te gaan, even kletsen met een collega of een kopje thee drinken. Dit zorgt ervoor dat je weer met aandacht aan het werk gaat, ook zorg je ervoor dat je niet overprikkeld raakt doordat je pauze momenten inlast.

Fiets/rij via een natuur gebied

Ik fiets dagelijks naar mijn werk. Ik kies bewust voor een mooie route door de natuur heen, mijn dag begint direct goed als ik een hertje of een eekhoorn spot (wat regelmatig gebeurd!). Ik ben dan 5 minuten langer overweg, maar deze route doet mij onwijs goed. Het is een prachtige route door een natuurgebied heeft, dit zorgt ervoor dat ik goed mijn hoofd kan leegmaken na een dag werken. De natuur geeft mij veel rust! Ook vind ik het erg prettig om tijdens de huisbezoeken door mijn hoofd leeg te maken, waardoor ik bij een volgend gesprek weer goed gefocust ben.

Schrijf dingen op

Als ik dingen niet op schrijf, dan ben ik het ook zo weer kwijt. Ik gebruik een ouderwetse papieren agenda en de bekende to-do lijstjes. Zo behoud ik overzicht, nu overkomt het mij nog steeds dat ik taken door elkaar heen ga doen, maar het maakt me bewuster om prioriteiten te stellen en het geeft overzicht. Daarnaast zijn werkoverleggen voor mij energievretende activiteiten die toch in het takenpakket horen, ik heb moeite om de informatie te verwerken en de hoofd- en bijzaken scherp te houden. Ik print tegenwoordig de agenda van het werkoverleg uit om zo goed mijn aandacht bij de punten te kunnen houden en inhoudelijk aanvullingen te kunnen geven.

Gebruik een koptelefoon

Mijn nieuwste uitvinding, die voor mij erg goed werkt, is om een koptelefoon op te zetten. Ik luister graag meditatie muziek (klassieke muziek of natuur geluiden) hierdoor merk ik dat ik gefocust te werk kan gaan en mijzelf goed kan afzonderen van omgeving prikkels. Dit zet ik in op momenten dat ik diverse taken af moet krijgen. Dit werkt voor mij ontzettend goed.

Zoek bewust een rustige ruimte op

Ik probeer vaker een rustige ruimte op te zoeken, dit kan op kantoor zijn, een flexwerkplek of dat ik thuis mijn administratie uitwerk. Zo krijg ik meer werk verricht dan dat ik in een open kantoorruimte zit. Blijf het lastiger vinden, want je ziet zo wel minder collega´s, maar ik merk dat ik wel productiever ben!

Liefs,

Kun jij je goed concentreren? En heb je eventueel tips?

Evelien

Deze post heeft een reactie

  1. Mooie en herkenbare tips. Ik ben ook snel afgeleid en telefoon weg is voor mij wel één van de belangrijkste dingen. Overigens vind ik Instagram zo instellen dat je er alleen met WiFi op kunt ook een heel goed idee!

Geef een antwoord

Sluit Menu