16 eenvoudige tips om duurzamer te leven!

16 eenvoudige tips om duurzamer te leven!

Wil je in verandering komen, en bewuster leven? Maar zie je door de bomen het bos niet meer? Vandaag deel ik een aantal simpele, maar effectieve tips om duurzamer te leven. Lees je mee?

Bewustwording

Sinds ik op mijzelf woon ben ik meer stil gaan staan bij het onderwerp duurzaamheid. Je wordt tijdens allerlei momenten ermee geconfronteerd: boodschappen doen, afval weggooien, schoonmaken, producten kopen maar ook natuurlijk het leven in je huis. Snel denk je in grote zaken: isoleren, zonnepanelen, groen dak, elektrisch rijden, natuurlijk ontzettend mooi als je daar de mogelijkheden voor hebt! Maar laat de moed je niet in de schoenen zakken, want er zijn ook makkelijk en simpele manieren die je een eindje op weg kunnen helpen! 🙂

 1. Probeer biologische voeding te kopen. Dit kan in de supermarkt, maar je kunt ook bij een lokale boerderij groente, vlees en kaas kopen.
 2. Koop Fairtrade producten. Als er de mogelijkheid is om Fairtrade te kopen, probeer ik dit te doen. Zo gebruiken wij thuis de Fairtrade tomaten peper (ontzettend lekker!) en de koffie. Maar daarnaast hebben ze bijvoorbeeld bij Waar, of de Wereld Winkel ontzettend leuke kaarten, sieraden, tassen en woonaccessoires.
 3. Let op je verbruik. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de kachel een standje lager te zetten en lampen achter je uit te doen. Kleine moeite, maar een groot effect.
 4. Pak vaker de fiets en/of het openbaar vervoer. En probeer het om te denken, je kunt een fiets ritje door de stad of een mooi natuurgebied maken en ondertussen een podcast luisteren of het ritje in de trein als een ontspan moment te zien.
 5. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Mijn favoriete merken zijn Marcels Green Soap & Seepje. Zijn goed voor het milieu én ruiken heerlijk.
 6. Afval scheiden. Gebruik de bakken buiten, zoals het papier, plastic, gft, rest en glas. Maar je hebt ook recycle prullenbakken voor binnen. Deze prullenbakken zijn gemaakt van gerecycled materiaal en in diverse kleuren beschikbaar. Je kunt er ook een aantal naast elkaar plaatsen met bijbehorende stickers erop. Super handig! En fantastisch natuurlijk dat ze zijn gemaakt van gerecycled materiaal.
 7. Duurzame pannen. Er ontwikkelt zich steeds meer op het gebied van duurzaamheid. Zo heeft de webshop Orangeshop.eu allerlei eco pannen in het assortiment. De grepen zijn gemaakt van gerecycled materiaal en heeft een plantaardige keramische antiaanbaklaag.
 8. Pas je beauty ritueel aan. Op het gebied van beauty en verzorging zijn er steeds meer milieuvriendelijke oplossingen. Zo kun je kiezen voor wasbare wattenschijfjes en wattenstaafjes gemaakt van Bamboo. Daarnaast hebben merken als Nivea, Catrice, Essence en Garnier een eco-friendly lijn. Super goed!
 9. Neem een eigen shopper mee. Simpel, maar erg doeltreffend. Neem je eigen shopper mee. Schilt erg veel plastic tassen! Daarnaast vind ik een leuke vrolijke boodschappen tas ook een must, word ik in ieder geval vrolijk van 😉
 10. Kook vaker vegetarisch. Ik probeer zelf in de week ongeveer drie keer vegetarisch te koken. Er zijn leuke vegetarische kookboeken met heerlijke recepten. De kookboeken van Erin Gleeson zijn een favoriet van mij!
 11. Producten zonder palmolie. Kies daarnaast waar mogelijk voor producten zonder palmolie, er zijn hier ook veel ontwikkelingen in. Bij de Albert Heijn heb je daar veel keuze in, zoals boter, muesli, pindakaas, et cetera. Sowieso doet de appie het ontzettend goed met duurzame ontwikkelingen.
 12. Onderzoek of een product ook tweedehands in te verkrijgen. Voordat ik iets wil aanschaffen, kijk ik of het ook tweedehands te vinden is. Ik heb het afgelopen jaar voor ons huis ontzettend veel mooie second hand pareltjes gevonden. Van een leuke servieskast voor twee tientjes, tot het okergele stoeltje. Tip! Sinds kort heb ik een mini-shop op Instagram, genaamd EefsBoeltje, waar ik tweedehands pareltjes verkoop tegen een klein prijsje.
 13. Kies voor asieldiertjes. Naast spullen, kun je ook zeker kijken naar ’tweedehands’ dieren. Er worden zoveel dieren weggedaan, of als gratis op marktplaats gezet. Zo hebben wij bijna al onze diertjes (ratjes, konijntje -is helaas al overleden :-(- hond, en vijf vogeltjes -op ééntje na- via het asiel of marktplaats gevonden. En het zijn stuk voor stuk lieverds.
 14. Vergroen je tuin! Vergroen je tuin of balkon. Je hoeft daarvoor geen groene vingers te hebben. Probeer zo min mogelijk tegels te hebben en zet er diverse planten neer. Mijn (makkelijke) favorieten zijn: vlinderstruik, zonnebloemen (kun je uit vogelzaadjes halen) lavendel en de oleander. Tuinieren geeft jezelf ook even een moment van ontspanning.
 15. Gebruik netjes voor het groente en fruit. In plaats van plastic zakken. Ze zijn onder andere te koop bij de webshop van het WWF.
 16. Winkel lokaal! Een steuntje in de rug voor de ondernemers, maar je hoeft hierdoor ook niet te te bestellen.

Welke stappen zet jij om bewust te leven?

Liefs,
Evelien

Deze post heeft een reactie

 1. Bij mij ging het vaak ‘fout’ als ik even snel naar een winkel ging en dan dus geen goede tas bij me had. Tegenwoordig heb ik zo’n klein opvouwtasje bij me. Werkt perfect. En ja, ook hier staat de verwarming een graadje lager dan vorig jaar. Lekker een dikke trui erbij en dan gaat ’t prima.

Geef een antwoord

Sluit Menu