Ontprikkelen met Evelien: de emmer die overloopt

Ontprikkelen met Evelien: de emmer die overloopt

Vorige week was ik bij mijn ouders en vroeg mijn zus een doodnormale vraag aan mij: ”hoe is het Eef?”. Op dat moment (wat ontzettend gek voelde) stroomde ik even helemaal over. Een stortvloed aan emoties kwam eruit. De rem werd letterlijk en figuurlijk ingetrapt. Het was tijd om mijn grenzen aan te geven en goed voor mezelf te zorgen. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Het kwam eerlijk gezegd als bliksem bij een heldere hemel. Ik merkte wel dat mijn lichaam spanningsklachten aangaf, zoals vroeg in de avond op de bank in slaap vallen, stramme spieren en gevoelige darmen.

Op aandringen van mijn ouders en zus heb ik mij de dag erna ziek gemeld. Ik had de nacht ook bagger geslapen en last van hoofdpijn, maar ziek voelde ik me niet. Ook kwam mijn welbekende verantwoordelijkheidsgevoel om de hoek kijken: ik kan mij niét ziekmelden, heb diverse pittige afspraken, et cetera.. Uiteindelijk heb ik mij wel ziek gemeld en dit heeft mij ook echt even goed gedaan.

Overwerkt, teveel hooi op je vork, overprikkeld, overspannen, stressklachten, ik weet niet hoe ik het moet noemen, maar een ding is zeker: de emmer liep over. Mijn vriend is sinds zes weken doordeweeks weg in verband met zijn opleiding bij defensie en op mijn werk lopen diverse zwaardere werkzaamheden op. Ik werk in de Geestelijke Gezondheidszorg met mensen met een psychotische kwetsbaarheid, wat ik erg pittig vind. Ik ben erachter dat deze doelgroep niet bij mij past, maar wat dan? Zowel de situatie op mijn werk, als het klankbord wat ik (tijdelijk) mis heeft een duit in het zakje gedaan. Ik heb open kaart gespeeld op mijn werk, stap (tijdelijk) even uit een aantal energie slurpende casussen en heb aankomende maand een extra vrije dag per week genomen. Op mijn vrije dagen probeer ik tijd vrij te maken voor energiegevende activiteiten: bloggen, afspreken met vriendinnen, wandelen, naar de bioscoop gaan et cetera.

Ik kondig zelf altijd naar cliënten het belang van zelfzorg en me-time aan, echter lukt het mij nu zelf ook niet. Het laat ook weer zien dat we allemaal maar mensen zijn. Ik ga de komende tijd onderzoeken wat self-care voor mij betekent en hoe ik dit constructief kan gaan inzetten. De gehele corona periode maakt het daarbij ook niet makkelijker, maar ik probeer zoveel mogelijk te kijken naar de mogelijkheden.

Ik deel een aantal goede voornemens van mij omtrent self care en goed voor mezelf zorgen.

Buiten zijn

Het helpt mij ontzettend om naar buiten te gaan, nu Mike doordeweeks veel weg is loop ik drie keer per dag met onze hond Broutje door weer en wind. Als het slecht weer is moet ik mij er ook veel meer toe zetten, maar uiteindelijk krijg ik energie van het buiten zijn. Ik luister ook graag een podcast of ik ga vogels kijken buiten, als je daar op gaat focussen kun je zoveel leuke vogeltjes tegenkomen. Ik probeer vaker even een extra rondje te pakken, maar ook vaker de fiets te pakken. Ook met het slechte weer, want ik heb een heerlijke winterjas!

Een spa creëren in mijn eigen badkamer

Sinds twee maanden is de badkamer af en daar ben ik ontzettend blij mee. We hebben een heerlijke regendouche, wat mij direct in een ontspannen modus brengt. Ik heb de laatste tijden ook erg veel last van mijn nek, door onder een warme douche te staan merkte ik dat mijn nek ook meer kon ontspannen. Daarnaast gebruik ik magnesium olie van Holland and Baret. Magnesium ondersteunt de spieren om te ontspannen. De magnesium olie smeer ik zowel in de ochtend als in de avond op mijn nek, en in het weekend masseert Mike mijn nek, wat heel fijn is!

Ik hou ook erg van skin care, ik vind het erg belangrijk om mijn huid goed te verzorgen. Ik doe dagelijks mijn gezicht reinigen met een heerlijke face scrub. Voor het slapen gaan gebruik ik een CBD olie. Nu zal je mogelijk denken, verzorgingsproducten met CBD? Ja, ik zal er meer over vertellen, want CBD heeft fijne voordelen. CBD vermindert roodheid, ontstekingen en brengt een vette huid in balans. Daarnaast behandelt CBD huidaandoeningen zoals rosacea, eczeem en psoriasis. Het zorgt voor een kalmerend en ontstekingsremmend effect op de huid. Sinds ik ben gestopt met de pil merk ik dat mijn huid erg van slag kan zijn. Ik heb meer wondjes en puistjes, sindsdien gebruik ik CBD olie om mijn huid goed te voeden en te kalmeren. Bezig zijn met verzorging zorgt ervoor dat ik echt even kan ontprikkelen. Ik hou ervan!

Gezonde voeding

Nu ik niet goed in mijn vel zit probeer ik ook beter voor mezelf te zorgen op het gebied van voeding. In de ochtend start ik mijn dag met een lekker stuk fruit en ik probeer genoeg water te drinken en te bewegen. Ook zit ik tijdens een filmavond met een reep Tony chocolony op de bank, de balans moet er zijn he ;-). Ik probeer op diverse vlakken beter voor mezelf te zorgen. Daarnaast slik ik dagelijks multi vrouw van Lucovitaal bij om mijn lichaam extra te ondersteunen. Er is tegenwoordig ook steeds meer aandacht in de winkels voor CBD capsules. CBD heeft zowel in verzorging ook veel voordelen voor je lichaam en geest. Het zou je kunnen ondersteunen bij een betere nachtrust, lichamelijke klachten en zou het goed zijn voor je geheugen, bloedomloop en de bloeddruk. Ik ben erg nieuwsgierig naar CBD capsules!

Minder moeten

Op mijn vrije dag ben ik normaal gesproken altijd druk bezig met boodschappen doen, schoonmaken en allerlei andere activiteiten die moeten. Ik probeer niet meer continu te haasten maar ook de taken te verdelen over de week, mijn brein kan dat soms niet aan (kortsluiting haha!), maar ik probeer hier wel in te oefenen. Ik voel mij er niet beter door als ik al mijn taken op een dag prop en niet aan een self care moment toe kom, waardoor ik mezelf volledig voorbij loop. Dit is en blijf ik lastig vinden, maar ik vind het in ieder geval al erg goed van mezelf dat ik er op let en ermee oefen.

Hoe gaat het met jou? <3

Liefs,
Evelien

Deze post heeft een reactie

  1. Heel goed dat je even een stap terug hebt gezet. Ik snap de drempel, maar uiteindelijk kun je op je werk anderen ook niet helpen als jij niet goed voor jezelf zorgt. Ik hoop dat je de komende tijd meer rust kunt vinden en dat de emmer zo wat minder gevuld wordt.

Geef een antwoord

Sluit Menu