Millennials struggles | Vier dingen wat ik heb geleerd!

Millennials struggles | Vier dingen wat ik heb geleerd!

Volwassen worden, het is iets waar we allemaal aan moeten geloven. Dit doet iedereen op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo. Langzamerhand krijg je diverse situaties in je schoot geworpen waarbij je valt en opstaat. Volwassen worden gaat voor mijn gevoel ontzettend snel, een huis gekocht, eerste echte baan, maar ook financiën regelen, bepalen wat je gaat eten.. Vandaag deel ik met jullie mijn hersenspinsels over volwassenen worden én wat ik daarvan heb geleerd.

Je eerste ‘echte’ baan

Op het moment dat ik nog studeerde aan de hogeschool van Amsterdam dacht ik altijd: als ik ben afgestudeerd dan voel ik mij een stuk zekerder en meer op mijn gemak op mijn werkplek. Ik voelde mij vaak nogal ongemakkelijk in de rol van stagiaire/leerling. Ik had het gevoel dat ik niet evenwaardig stond aan mijn collega’s, voelde me onzeker en dit gevoel bleef lang aanhouden. Als ik afgestudeerd zou zijn en ik mezelf een SPH’er (sociaal pedagogisch hulpverlener) zou kunnen noemen, dan zou dit gevoel vast weg zijn. In ieder geval, dat dacht ik. Ik merk nu dat als je afgestudeerd bent en gaat beginnen aan je ‘eerste’ echte baan het niet allemaal rozenkleur en maneschijn is. Ik voel mij nog steeds erg onzeker, ben erg zoekende in wat ik wil en leuk vind, maar ook leren omgaan met de nieuwe rol die je bekleed als afgestudeerde. Vanuit mijn werk heb ik gesprekken gehad met een coach om hiermee om te leren gaan. Dit heeft mij erg geholpen om om te leren gaan met mijn perfectionisme en faalangst, maar ik ben nog steeds zoekende in wat ik wil en aan het brainstormen over hoe de toekomst eruit gaat zien én dat is oké. Ik heb geleerd dat dit volledig normaal is, ook bij de jonge leeftijd. Je kunt niet in een keer alles goed en weten wat je wil, je mag er de tijd voor nemen om dit te ontwikkelen en te onderzoeken.

Huis kopen en de zaken die volgen

Een huis kopen en verbouwen is een grote stap die je kunt nemen. Een stukje grond wat helemaal van jou is vind ik een erg bijzondere gedachte. Je komt je huis binnen en beseft dat dit je eigen huis is, dit denk ik nog steeds na een ruim jaar en het voelt onwerkelijk. Een huis kopen, maar vooral de activiteiten daarna zijn niet niks. Je gaat mogelijk verbouwen, klussen of doet er nog dingen naast. Er kunnen ontzettend veel prikkels op je af komen. Ik merkte dat ik dit volledig verkeerd had ingeschat, en een verbouwing, afstuderen, verhuizen naar een nieuwe stad en beginnen bij een nieuwe pittige job. Een handvol aan veranderingen en gebeurtenissen. Ik heb vervolgens wel geleerd om niet meer zo veel veranderingen tegelijkertijd te laten plaatsen. Het is allemaal wat te veel geweest waardoor ik mij in de winterperiode erg uitgeput voelde. In ons huisje wordt er nog steeds verbouwd, dit hebben we allemaal zelf kunnen doen. Voordeel is dat we ons bouwdepot besparen en in de toekomst dit voor andere plannen kunnen gebruiken, maar ik moet ook toegeven dat het je op een gegeven moment wel kan gaan opbreken. Nu met de verbouwing zie ik pas hoeveel werk en hoe ingewikkeld het is. En hoeveel tijd daarin gaat zitten. Ik heb helemaal geen klus/bouw kennis, dus dit inschatten en een beeld bij vormen vond ik erg lastig. Echter leer je daar wel weer van en neem je mee in de toekomst als je nog eens zo’n grote keuze moet maken. 🙂

Je huisje is nooit af

Ik ben ontzettend blij met de ruimtes die in ons huisje af zijn. Ik merk nu we er al een langere tijd wonen dat er altijd weer dingetjes op het wensenlijstje staat. De keuken ziet er bij ons netjes uit, maar ik merk nu we erin wonen dat de indeling niet helemaal praktisch is. Daarnaast dromen we ervan om in de toekomst een opbouw te plaatsen. Zoveel mooie dingen kunnen we nog doen in ons huisje!

Ook heb ik zitten na te denken om de tuin meer bij het huis te betrekken door openslaande deuren te plaatsen. Je huisje is nooit af haha! Als het ene project klaar is, staat er weer een andere klus voor de deur. Juist ook leuk, want zo houd je je huisje netjes bij en blijft het er mooi uit zien. Het lijkt mij erg mooi en duurzaam om alle ramen in ons huis te vervangen voor dubbel glas waardoor het beter geïsoleerd is. Ik zou dan ook de kozijnen willen vervangen en passend maken bij de stijl van onze woning. Ik ben erachter gekomen dat je niet een nieuwbouwwoning hoeft te hebben om de kozijnen een nieuwe stoere touch te geven. Steel look kozijnen kunnen dus ook geplaatst worden in bestaande woningen. Als je het portfolio van Bouten Kozijnen & Gevel techniek bekijkt staan daar ook prachtige voorbeelden bij. Ik word er erg enthousiast van! Ik zou er dan ook voor kiezen om een steel look schuifdeur te plaatsen, past helemaal bij onze woning. Super gaaf!

Durf je kwetsbaar op te stellen en wees open

Op het moment dat ik afgestudeerd was en begon met werken voelde ik mij erg onzeker. Ik heb een pittige job en werk met cliënten met een psychose gevoeligheid. Elke dag is anders en je kunt zomaar alles uit je handen moeten laten vallen en ergens moeten bijspringen. Ik voelde mij erg onzeker omdat ik veel kundige en oudere collega’s om mij heen heb. Door mij kwetsbaar op te stellen en dit te delen kwam ik erachter dat oudere collega’s ook met onzekerheden kampen. Probeer je gedichtenspinsels ook weleens te toetsen en stel je kwetsbaar op. Dit heeft mij erg mooie en fijne inzichten gebracht.

Wat heb jij geleerd in de tijd dat je volwassen werd?

Liefs,
Evelien

Geef een antwoord

Sluit Menu