Vier tips om milieu bewust boodschappen te doen

Vier tips om milieu bewust boodschappen te doen

Nu ik op mijzelf woon, word ik steeds bewuster hoeveel afval we produceren met zijn tweeën en hoeveel plastic er überhaupt in de winkels bevind. Ik probeer een klein steentje bij te dragen aan het verminderen van plastic en milieubewust boodschappen te doen, wat soms nog best lastig is! Vandaag deel ik met jullie vier tips.

Lokaal boodschappen doen

Ik probeer mijn boodschappen zoveel mogelijk bij lokale winkeltjes te halen. In het winkelcentrum vlak bij ons huis zit een groenteboer, bakker en een poelier. Als ik boodschappen haal neem ik mijn eigen netjes en katoenen brood zakken mee om plastic verpakkingen of papieren zakken te verminderen. Mijn broodzakken heb ik voor een uur per stuk gehaald bij de Albert Heijn en de netjes zijn besteld bij het WWF. Super easy, en je vermindert het plastic verbruik.

Daarnaast is er bij de groenteboer minder plastic om de producten heen, je ziet natuurlijk nog wel plastic maar een stuk minder. Ik gebruik dan mijn eigen netjes, maar je kunt zelf de groente los in je tas stoppen, je eigen netje gebruiken of een papieren of plastic zak gebruiken.

Neem je eigen shopper mee

Super easy, en het brengt een hoop verandering in het plastic gebruik: neem je eigen canvas tas, of big shopper mee. Gratis plastic tasjes zijn sinds begin 2016 verboden. Daardoor is het aantal plastic tassen met 80 procent afgenomen naar 35 plastic tassen per persoon per jaar. Een papieren tas is niet beter voor het milieu. Vaak zit hier alsnog plastic in verwerkt en zijn ze niet recyclebaar. Zorg ervoor dat je altijd tasjes bij hebt, zodat je niet een eenmalige plastic tas hoeft aan te schaffen.

Gebruik de app too good to go

Mijn schoonmem tipte de app too good to go, ik kende het nog niet. Op het moment dat ik thuis woonde maakte ik er nog geen gebruik van, maar nu we ons eigen huisje hebben kan het wel. De app too good to go zet zich in tegen voedselverspilling in heel Nederland. Allerlei winkels, hotels en horecazaken kunnen zich aansluiten bij too good to go. Als een bedrijf voedsel overhoudt, kan dit op de app gezet worden en kun je voor een kleine prijs een verrassingspakket ophalen. Hiermee voorkom je voedselverspilling, de winkels verdienen er nog iets aan en je kunt een verrassingspakket ophalen! Super leuk. 🙂

Creëer je eigen moestuin

Als je een eigen moestuin hebt, kun je je eigen geoogste groenten gebruiken! Het is voordeling, je bespaart en het is natuurlijk lekker om je eigen oogst te kunnen gebruiken! Ik haal bijvoorbeeld kruiden uit mijn eigen tuin, in plaats van verse kruiden, of kruiden in een potje te kopen. Daarnaast vind ik tuinieren een van de meest rustgevende activiteiten, het zorgt er bij mij voor dat ik mijn gedachten kan verzetten.

Op welke manier probeer jij een steentje bij te dragen aan het milieu?

Liefs,
Evelien

Deze post heeft 2 reacties

  1. De hoeveelheid plastic in supermarkten blijft mij ook verbazen. Een paprika zit dan verpakt in plastic. Waarom? Die kun je toch gewoon los in je kar doen? Snap ik niks van. En inderdaad, altijd een eigen tas mee. Heb ik behoorlijk aan moeten wennen in het begin, maar nu gaat ’t vrijwel altijd goed.

  2. Goeie tips! Ik was altijd verbaasd met hoeveel (onnodige) plastic ik thuis kwam na het boodschappen doen. Gelukkig is het steeds meer te vermijden.

Geef een antwoord

Sluit Menu