Ik ben afgestudeerd!

Ik ben afgestudeerd!

Vorige week kreeg ik het verlossende woord te horen: ik heb mijn scriptie behaald! Dit betekent dat ik ben afgestudeerd als GGZ-agoog! Je kunt je misschien wel voorstellen: er viel een grote last van mijn schouders af. Vandaag vertel ik jullie er alles over.

Vier jaar geleden behaalde ik mijn diploma voor persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Op het MBO liep alles voorspoedig, maar ik merkte dat ik uitgeput raakte van de prikkelarme omgeving, oftewel te weinig uitdaging.. Echter was ik wel in twijfels of het Hbo niet té veel uitdaging. Uiteindelijk koos ik ervoor om het toch te proberen. Mijn doel was: als ik maar de 50 punten haal om over te gaan. Het eerste jaar ging me eigenlijk best goed af en de 60 punten die je kon halen voor een Propedeuse kwamen erg dichtbij. Uiteindelijk heb ik mijn P direct in het eerste jaar behaald en heb ik dit goed gevierd!

In de afgelopen vier jaar heb bij diverse plekken stage gelopen/gewerkt. Mijn eerste jaar ben ik gestart bij de Raphaelstichting in Haarlem, een antroposofische instelling waar mensen met een beperking, Autisme of gedragsproblemen werden begeleid. In het tweede jaar heb ik stage gelopen bij de Regenbooggroep in Amsterdam, ik ging als buddy bij vier mensen thuis langs. De problematieken gingen vooral om huisvesting, verslavingen en psychische klachten. Daarnaast heb ik een aantal keer de mogelijkheid gekregen om mee te draaien met inloophuizen voor daklozen in hartje Amsterdam. Dit heeft bij mij bewustzijn en dankbaarheid aangewakkerd, ik schreef er toen destijds ook een artikel over. In mijn derde jaar mocht ik als leerling aan de slag bij Beschermd Wonen, ik werkte hier vier dagen per week en kreeg uiteindelijk ook de verantwoordelijkheid om persoonlijk begeleider te worden. Ten slotte sluit ik vandaag mijn leer-werk jaar af bij de Acute Dagbehandeling, een plek waar ik ontzettend veel te weten ben gekomen over diverse psychische kwetsbaarheden en over de rol van mijzelf als hulpverlener. Door middel van mijn scriptie ben ik er achter gekomen wat de rol van zelfonthulling is en op welke wijze openheid en kwetsbaarheid zo belangrijk zijn voor de verbinding. In mijn stage/werkplekken was ik continu op zoek naar uitdaging en dit blijft voor mij een complexe zoektocht, aan de ene kant heb ik prikkels, zelfstandigheid en diversiteit nodig, maar het is voor mij wel erg belangrijk dat er een balans in zit. Lastige kwestie!

Het afgelopen jaar vond ik erg pittig, naast mijn leer-werk plek bezig zijn met afstuderen en er kwam ons huis op het pad. Ik kan soms echt een bezige bij zijn, en soms ook net wat te veel. Het koste mij energie en ik merkte dat ik juist hierdoor onzekerder werd. Ik leg voor mijzelf de lat erg hoog, in de zin van presteren op werk, maar ook tijdens mijn studie. Ik vond mijn leerjaar erg pittig en liep soms achter de feiten aan, de laatste loodjes zijn het zwaarst zeggen ze, en dat was ook echt het geval.

Gelukkig heb ik mijn scriptie binnen en ben ik nu officiel afgestudeerd! Vandaag heb ik mijn laatste werkdag bij de Acute Dagbehandeling en in begin oktober ga ik starten als behandelaar bij een FACT-team. Ontzettend veel zin in. Voor nu: vooral even uitrusten en bijkomen na deze stressvolle periode.

Liefs,
Evelien

Deze post heeft 2 reacties

Geef een antwoord

Sluit Menu