Bosbaden: de kracht van de natuur

Bosbaden: de kracht van de natuur

Shinrin Yoku, oftewel bosbaden. Ik geniet van de natuur en ik vind het erg fijn om na een drukke (werk)dag mezelf te onderdompelen in de natuur. Groen doet mij veel goeds. Het biedt mij rust, structuur en ontspanning. Vandaag wil ik jullie meer vertellen over de kracht van bosbaden.

Shinrin Yoku

Shinrin Yoku komt erop neer dat je bewust vertraagt en de natuurlijke omgeving met al je zintuigen ervaart. Door de geuren, kleuren, vormen en geluiden van het bos op te merken, versterk je de band met de natuur en verbeter je je gezondheid. In Japan wordt Shinrin Yoku vaak gebruikt, het is als het ware een therapievorm. Er bestaan in Japan zelfs bostherapeuten. De therapeuten zijn erop gericht dat je al je zintuigen gebruikt en het bos ervaart op diverse manieren.

Bij het bosbaden worden de vijf zintuigen geprikkeld. Als het ware maak je een mindful wandeling. Alle vijf de zintuigen – horen, zien, ruiken, proeven en voelen – worden geprikkeld. 

Gezondheid

De natuur heeft veel invloed op de mens. Uit onderzoek is gebleken dat een (bos) wandeling onder andere de hartslag en bloeddruk verlaagt en de productie van het stresshormoon reduceert. Ten slotte verbetert wandelen in de natuur het immuunsysteem en wordt het gevoel van welzijn vergroot.

In Nederland is Shinrin Yoku niet erg bekend, we zijn wel steeds bewuster van mindfulness en rust in je leven creëren. Bewuster leven wordt steeds populairder en we staan er meer bij stil. Op allerlei manieren kun je Shinrin Yoku toepassen in je leven: prikkel je zintuigen en spendeer meer tijd in de natuur. Een ontzettend fijne manier om rust te vinden in het drukke dagelijks bestaan.

Ben jij bekend met Shinrin Yoku?

Liefs,
Evelien

Deze post heeft een reactie

  1. Het zegt me niks, maar omdat de natuur bij mij wel altijd heel rustgevend werkt, kan ik me goed voorstellen dat zoiets een therapievorm is geworden.

Geef een antwoord

Sluit Menu