Aandachtig zijn in een wereld vol afleiding

Aandachtig zijn in een wereld vol afleiding

Het afgelopen jaar ben ik bewust gestart met mediteren. Hiervan heb ik geleerd hoe fijn het is om in het nu te zijn. Als mediteren niet helemaal jouw ding is, maar je toch de focus meer in het hier en nu wilt behouden heb ik een aantal fijne manieren voor je!

Mediteren is voor mij een fijne manier om ontspanning te vinden. Het kan zijn dat ik in de kleermakerszit op mijn bed zit, met een fijne geurkaars aan. Echter kun je ook mediteren in de natuur en eigenlijk wel op elk moment van de dag! Door je zintuigen te prikkelen creëer je voor jezelf een ontspan moment om in het hier en nu te zijn. Door je zintuigen te gebruiken creëer je bewustwording en aandachtig leven.

Horen

Het zintuig horen gebruik ik regelmatig onbewust. Veel geluiden gaan langs me heen en sta ik niet eens meer bij stil. Ik ben zo gewend aan alle geluiden die ik kan horen. Op mijn vrije dag maakte ik een fantastische fietstocht van twintig kilometer door de weilanden heen. Ik gebruikte dit anderhalf uur om bewust te luisteren naar alle geluiden die je hoort: auto’s, dieren, vogels, de wind. Ik richtte bewust mijn aandacht op het geluid en ik bleef aandachtig luisteren totdat ik het niet meer hoorde. Een fijne manier om je in het hier en nu te bevinden.

Smaken proeven

Tijdens een maaltijd kun je je aandacht richten op de smaken en de texturen die je proeft. Door op deze manier te eten, geniet je met je aandacht erbij en eet je waarschijnlijk langzamer. Daarnaast geniet je hopelijk meer van de maaltijd!

Voelen

Je voelt dagelijks zoveel dingen: je kleding, een knuffel van je partner, het toetsenbord onder je vingers en het water tijdens het douchen. Kun jij je herinneren wanneer je voor het laatst aandachtig dingen hebt gevoeld? Het zintuig voelen prikkelen kan tijdens allerlei dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld tijdens het douchen of het knuffelen met je partner.

Ruiken

Geuren kunnen mij helemaal in het moment terugbrengen. Bijvoorbeeld de geur van gewassen wasgoed, wierook stokjes of ruikende bloemen. Een fijne manier om je te focussen op heerlijke geuren en meer in het nu te bevinden.

Zien

Je kunt je focus leggen op alles wat je ziet. Bijvoorbeeld tijdens een fijne wandeling. Waar geniet je van? Ik heb eens een meditatie oefening gedaan om een klein rozijntje helemaal te bekijken, wat zie je, daarnaast wat ruik je, hoe voelt het en hoe proeft het? Je zou dit met diverse voorwerpen kunnen doen, zoals bijvoorbeeld een steun of een mooie bloem.

Op welke manier probeer jij aandachtig te zijn?

Liefs,
Evelien

Deze post heeft een reactie

  1. Wat ik vooral probeer is om buiten mijn telefoon in mijn zak te laten zitten. Zo kan ik de zon voelen, de vogels en de kikkers horen, enz. Bewust buiten zijn. Veel fijner dan ‘even snel’. Geuren brengen bij mij trouwens ook vaak associaties. Meestal is dat negatief, dus qua geuren ben ik ‘voorzichtig’.

Geef een antwoord

Sluit Menu