Prikkel je zintuigen

Prikkel je zintuigen

Bewust stilstaan bij wat je hoort, ruikt, voelt, of ziet. Het kan je prachtige ervaringen bieden. Ik ben dol op de natuur en alles wat groen is. Zo kun je mij erg blij maken met een rustgevende wandeling door het bos of uitwaaien op het strand. Als je bewust je zintuigen prikkelt, kom je allerlei prachtige dingen tegen.

Onze vijf zintuigen

Onze zintuigen zijn reuk, voelen, proeven, horen en zien. Zintuigen die wij cadeau hebben gekregen waar je allerlei prachtige ervaringen mee kunt ervaren en bewust bij stil kan staan. In de tijd van nu kunnen we ons nogal gehaast voelen, onze to-do lijsten puilen uit en we staan weinig stil bij wat we willen en daadwerkelijk doen. Ik zou vaker de rust willen vinden in het moment zelf en je zintuigen prikkelen en het werk laten doen. Bewust stil staan bij al het moois wat binnen kan komen.

Hoe kun je je zintuigen prikkelen ?

Er zijn tal van mogelijkheden om je zintuigen te kunnen prikkelen. Van kleine activiteiten tot een dag waarmee je je zintuigen prikkelt. Ik wil met jullie een aantal activiteiten delen die je kunt uitvoeren om je zintuigen te prikkelen.

  1. Een wandeling maken en je bewust zijn wat er om je heen gebeurd. Ruik de bloemen, voel de boomschorsen, haal je handen door de aarde en luister naar de fijne geluiden om je heen.
  2. Begin de dag met een zwemsessie. Wees bewust van de geluiden om je heen en voel aan hoe het water op je huid aanvoelt.
  3. Luister bewust naar je favoriete muziek. Zet een LP op, of geniet met oortjes in.
  4. Bekijk tijdens een wandeling de kleuren die je om je heen ziet. Bewonder al het moois wat je kunt zien.
  5. Mindful eten. Hou al je aandacht erbij en wees bewust van de structuren die je ervaart. Daarnaast is het een hele ervaring om de structuren, maar ook de smaak bewust te ervaren. Eten is een dagelijkse activiteit, waarbij we de aandacht regelmatig verliezen.

Met aandacht activiteiten uitvoeren kan je het gevoel geven dat je ‘vertraagt’, in positieve zin! 🙂 Je haalt de sleur uit je dagelijkse activiteiten en prikkelt je zintuigen. Dagelijkse activiteiten wordt opeens niet meer zo ‘gewoon’ als je allerlei vogels hoort, bewust bent van wat je proeft, of voelt.

Voor mij is het een aandachtspunt om regelmatig stil te staan bij het benutten van de zintuigen. Ik zou vaker een wandeling willen maken en bewust te zijn van al het moois wat er bewonderd kan worden, maar ook de prachtige zangkunsten van de vogels.

Op welke manier prikkel jij je zintuigen?

Liefs, Evelien

Deze post heeft een reactie

  1. Gaaf artikel! Er zijn namelijk al tig hulpverleners die me dit duidelijk hebben willen maken en nooit heb ik het begrepen. En nu, met jouw tip één, snap ik het. Ik doe dit dus ‘gewoon’ al;).

Geef een antwoord

Sluit Menu