Een eerste huis kopen | Onze ervaringen!

Een eerste huis kopen | Onze ervaringen!

Ja! Je leest het goed. Mike en ik hebben goed nieuws: we gaan samenwonen! Sinds januari zijn wij gestart met een nieuwe fase in ons leven: de zoektocht naar ons eigen stekje. Ontzettend spannend maar tegelijkertijd erg leuk! Vandaag wil ik jullie een update geven en ook onze ervaringen betreft een eerste huis kopen! Lees je mee?

Wij hebben een huis gekocht!

Ten eerste, wij hebben dus een huis gekocht! Samenwonen staat al een langere tijd op nummer één betreft onze gespreksonderwerpen. Maar wanneer heb je er de mogelijkheid voor? En wanneer is de beste tijd om te starten? Allerlei vragen die door ons hoofd spookte. Januari 2020 was de maand waarin we een afspraak wilden inplannen met een financieel adviseur en de zoektocht gestart kon worden.

De inzichten brachten een hoop duidelijkheid en we planden direct bezichtigingen in. Eindelijk kon ik Funda rondstruinen met een doel (haha!). Een hoop leuke huizen kwamen voorbij en hebben we contact opgenomen met de makelaar en bezichtigingen gepland. In het weekend gingen we alvast de huizen van de buitenkant bekijken en de wijken bezichtigen. Door alvast indrukken op te doen, konden we direct een bezichtiging afzeggen want daar hadden we geen goed gevoel bij. Echter waren we over de twee andere huizen wel enthousiast.

De tweede woning die wij hebben bezichtigd viel direct in de smaak, een prachtige eengezinswoning, een kwartier fietsen van het centrum en aan de rand van de polder waardoor je zo in het natuurgebied kan gaan wandelen. Voldoende ruimte, prachtige basis en een tuin van 10,5 meter (wauw!). Mijn inbeeldingskracht draaide gelijk op hoge toeren en ik zag het al helemaal voor me. Mike heeft zich gefocust op de praktische zaken en geïnventariseerd wat er moet gebeuren. Toch wel handig zo’n handige man ;-).

Na een hoop aanleveren, formulieren opzoeken, concept koopakte ondertekenen en de financiering regelen is het huis bijna van ons. De laatste dingen worden geregeld betreft de financiering en begin april krijgen we de sleutel van ons eerste paradijsje!

Waar ga je wonen?

Dit is een vraag die ik regelmatig te horen kreeg. Mike woont in Breda en ik in Gouda. Al ruim vijf en een half jaar reizen we heen en weer om elkaar te zien. We wisten al voor een langere tijd dat ik richting Breda ga. Ik heb altijd al gezegd niet in Gouda te willen blijven wonen en ik vind Breda een erg fijne en gezellige stad.

Het scheelt wel dat ik al een langere tijd in Breda kom en de stad, sfeer en faciliteiten ken. Ik ben verliefd op het fijne centrum en alle leuke horecagelegenheden en faciliteiten.

Mijn tips!

 1. Onderzoek wat je mogelijkheden zijn. De eerste stap die je kunt zetten is in kaart brengen wat je mogelijkheden zijn. Wij hebben dit gedaan met ondersteuning van een financieel adviseur. Echter kun je ook online in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn. Via Rente.nl kun je online een inventarisatie maken betreft je hypotheek. Je vult de persoonlijke gegevens in en aan de hand van deze gegevens berekenen ze snel en eenvoudig hoeveel je maximaal kunt lenen.
 2. Eigen spaarpotje. Zo cliché, maar wel zo waar. Een eigen spaarpotje is erg belangrijk. Het hoeft geen overvolle spaarpot te zijn maar een X bedrag betreft eigen vermogen is wel verstandig. Zo heb je altijd geld achter de rug als het nodig is. Tijdens een huis kopen komen er diverse kosten om de hoek kijken. Rente.nl streeft ernaar om mensen te ondersteunen bij het maken van de juiste financiële keuze door rentetarieven en voorwaarden te vergelijken, of het nu gaat om spaarrente, lenen, een hypotheek of banksparen. Ze creëren de beste deals voor je en zetten dit in een overzichtelijk overzicht. Handig!
 3. Blijf bij je gevoel. Naar je gevoel luisteren is erg belangrijk, vooral bij dit soort grote beslissingen. Denk er goed over na, kijk voor jezelf wat mogelijk is en als je gevoel twijfelt, doe het dan niet!
 4. Leg de lat niet te hoog. Ten slotte is het naar mijn mening belangrijk om de lat betreft verwachtingen en eisen van een eerste koopwoning niet te hoog te leggen. Mike en ik hielden ons voor dat we best in onze wensen wat zouden mogen schipperen. In de zin van verwachtingen meer loslaten en dat we de mogelijkheid aangrijpen om ergens te kunnen starten. Niet alles kan in een keer ‘perfect’ zijn, kijk kritisch naar je wensen en bekijk of ze haalbaar zijn! Je eigen wensen kunnen ervoor zorgen dat je met een tunnelvisie naar een woning gaat kijken en het pareltje misloopt omdat het een van de wensen niet beschikt.

Ik kan niet wachten om begin april de sleutel te krijgen en ik hou jullie zeker op de hoogte! Het lijkt mij erg leuk om updates te schrijven en jullie mee te nemen in het proces.

Hebben jullie een koopwoning? En zo ja, hoe verliep bij jullie dit proces?

Liefs,
Evelien

Deze post heeft 5 reacties

 1. Geweldig nieuws! Van harte gefeliciteerd. En de plek klinkt fantastisch, aan de rand van een natuurgebied. Ben heel benieuwd naar de verhuisavonturen.

  1. Dank je wel Naomi! Wij zijn er ook erg blij mee. <3
   Liefs,
   Evelien

 2. Wat tof dat jullie gaan samenwonen en dat het relatief snel is gelukt een huis te kopen! En wat leuk Breda, super leuke stad inderdaad 🙂

  1. Ja is zo’n luxe dat het zo snel gegaan! <3
   Breda is een erg fijne plaats.

   Liefs,
   Evelien

Geef een antwoord

Sluit Menu