HSP & werken in de hulpverlening

HSP & werken in de hulpverlening

Werken in de geestelijke gezondheidszorg is naar mijn mening een van de mooiste werkplekken. Het is echt mensen werk: verbinding aan gaan met elkaar, optimaal luisteren, maar ook de juiste handvatten bieden, en grenzen stellen wanneer het nodig is. Bijzonder, maar vermoeiend werk. Bij hoog sensitieve personen (HSP) komen prikkels meer binnen. Dit houdt in dat er geen filter is, en alle informatie in één keer binnen komt. HSP’s hebben moeite om informatie te filteren, en van elkaar te scheiden. Werken als HSP binnen een zorginstantie is dus best een klus! Vandaag deel ik mijn hersenspinsels hierover.

HSP op werk

Na een werkdag kan ik mij soms helemaal leeggezogen voelen. Je durft moeilijk nee te zeggen, contact met een ‘niet leuke’ collega kost je een hoop energie, en je voelt je gespannen als mensen jou in je werkomgeving observeren. Als HSP merk je vele dingen op, gevoelens, details, sferen. Je moet je maar voorstellen dat dit allemaal binnenkomt. Als je onvoldoende tijd neemt voor jezelf, kun je hiervan overlopen.

Valkuilen van een HSP binnen de hulpverlening/gezondheidszorg:

  1. Perfectionistisch – Je kunt als HSP extra gevoelig zijn voor perfectionisme, wat zich uit in de lat te hoog leggen. Dit kan ervoor zorgen dat je nooit tevreden bent met wat je hebt bereikt. Perfectie bestaat niet! Het is menselijk om fouten te maken.
  2. Assertiviteit. – Als HSP kun je extra moeite ervaren met assertiviteit te tonen. Dit hangt nauw samen met het perfectionisme. Als je graag alles goed wilt doen, en van jezelf geen fouten mag maken, wil je graag ook álles doen. Dit maakt het extra lastig om nee te kunnen zeggen.
  3. Gevoelig voor oordelen – Binnen mijn werkplek merk ik dat ik erg gevoelig ben voor oordelen van anderen. Ik bekleed een leerling functie, dus regelmatig kijken mijn werkbegeleiders en/of collega’s mee als ik een gesprek voer, of als ik een psycho-educatie verzorg. Van dit soort situaties word ik erg nerveus, en komt er bij mij een bepaalde druk te liggen.
  4. Multi-tasken – Als er veel prikkels binnen komen kan ik daar erg slecht mee om gaan, oftewel multi-tasken. Diverse taken die op mijn bordje komen kunnen ervoor zorgen dat ik het niet meer overzie, en overprikkeld raak.

Naast dat hoog sensitief zijn de zo nodige kwetsbaarheden met zich meebrengt, ervaar ik ook genoeg positieve kanten! In mijn werk zie ik de karaktereigenschappen van HSP zijn ook als zeer positief. Binnen de geestelijke gezondheidszorg is het naar mijn mening erg belangrijk om te kunnen luisteren, en de verbinding aan te gaan met mensen. Ik merk in mijn werk dat ik snel aanvoel hoe het gaat met iemand. Daarnaast merk ik op dat het belangrijk is om naar je eigen gevoel te luisteren.

Empathie, oftewel goed in kunnen leven in anderen is een kwaliteit waar ik erg trots op bed. In de geestelijke gezondheidszorg is het belangrijk om je te kunnen in leven in de persoon die je voor je hebt. In gesprekken probeer ik begripvol te reageren, en mee te kunnen leven met de ander. Een prachtige kwaliteit, was je als HSP goed kunt toepassen in de zorg. Mensen vinden het vaak prettig als je met hun meedenkt, en naar hun luistert, zonder dat je gelijk ‘medisch’ denkt, en in hokjes plaatst. Binnen de geestelijke gezondheidszorg kun je confronterende, heftige emoties en verhalen meekrijgen. In de afgelopen vijf jaar heb ik geleerd hoe je voor jezelf dit kunt loslaten, en niet mee naar huis neemt. Soms is het natuurlijk ook menselijk dat bepaalde verhalen je aangrijpen. Je moet ook niet verwachten dat je een robot bent. 🙂

HSP zijn brengt diverse kwaliteiten met zich mee die je ontzettend goed kunt in zetten in de zorgsector. De kwaliteiten die je hebt, kunnen je helpen om de verbinding aan te gaan. Super mooi! Daarnaast kun je als HSP’er erg zorgzaam zijn, en deze kwaliteit komt naar voren binnen het werken in de zorg. Natuurlijk is het belangrijk om hierbij je professionele afstand en nabijheid te houden.

HSP zijn, kan er ook voor zorgen dat je overprikkeld raakt. Ik wil graag met jullie een aantal tips geven waardoor je werk leuk blijft!

  1. Kijk in hoeverre je je kwaliteiten in kunt zetten;
  2. Las voor jezelf voldoende pauzes in, maak tijdens een pauze een wandeling door de natuur heen waardoor je helemaal op laadt;
  3. Zorg voor een goede balans tussen structuur, maar ook de zo nodige uitdaging;
  4. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen! Aan clienten vertel ik regelmatig dat ik hoog sensitief ben, dit levert te mooiste gesprekken op. Kijk wel wat voor jou hierin werkt, en waar je je prettig bij voelt. Ik weeg ook zorgvuldig af bij wie ik het doe, en met welke reden.

Werk jij in de zorg?

Liefs,
Evelien

Deze post heeft een reactie

  1. Heel mooi artikel. Ik denk dat HSP zijn zeker een kracht kan zijn in de hulpverlening. Grote valkuil is natuurlijk (wat jij ook al schrijft) dat je zelf overprikkeld raakt of dat je dingen ‘mee naar huis neemt’. Een reden dus om extra goed voor jezelf te zorgen. Mooi dat jij dat ook doet!

Geef een antwoord

Sluit Menu