Dagelijks mediteren | Wat heeft het mij gebracht?

Dagelijks mediteren | Wat heeft het mij gebracht?

In augustus las ik het boek ‘leven met wind mee’ van Jelle Hermus. Jelle schreef zó enthousiast over mediteren. Het maakte mij ontzettend nieuwsgierig, en sinds dien ben ik gestart met mediteren. Een manier om te kunnen ontspannen, om uit de hectiek te stappen, maar ook om langzamer te werk te gaan. Ik mediteer nu vijf maanden lang, en het heeft mij een hoop gebracht. Vandaag wil ik het met jullie hierover hebben!

Prikkels handhaven

Ik probeer dagelijks circa twee keer te mediteren. De ochtend meditaties vind ik het aller fijnst. Je start je dag op een rustige manier. Door in de ochtend te mediteren sta ik vaker stil bij mijn gevoel, en bij mijn stemming. Daarnaast probeer ik een aantal keer op de dag vaker de stilte op te zoeken. Ik merk als ik in de ochtend niet mediteer, vergeetachtig kan zijn, en moeite heb om alle prikkels te handhaven.

Energierijker

Mediteren is voor mij een moment waarmee ik tot rust kan komen. Zoals ik al zei, mediteer ik twee keer per dag. Ik heb een eigen avond routine ontwikkeld. Met als gevolg dat ik met een ontspannen gevoel, en met een ‘leeg’ hoofd kan gaan slapen. In de avond routine komt onder andere mediteren naar voren. Het helpt mij om de drukte, en de gedachten van de gehele dag los te kunnen laten, en een goede nachtrust te ervaren. Normaliter heb ik last van intense dromen, sinds ik mediteer voor het slapen gaan is dit een stuk minder geworden. Met als gevolg dat ik makkelijker uit bed stap, en mij energierijker voel!

Focus

Mediteren draagt bij mij bij tot een betere focus. Tijdens het mediteren leg ik de focus op mijn gevoel, gedachten, maar ook op mijn ademhaling. Mediteren is eigenlijk best hard werken, waarbij je je focus oefent. De focus die ik oefen tijdens het mediteren komt ook van pas tijdens mijn werk, maar ook bij het studeren. Ik merk dat mijn focus is verbeterd, een erg fijne bijkomstigheid!

Stil staan bij jezelf

Door te mediteren, en stil te staan bij je gevoelsleven wordt je bewust wat er binnen in je speelt. Ik merk eerder op wanneer ik even een paar stappen terug moet doen, voel beter spanning in mijn lichaam aan, maar ook wanneer ik optimaal geniet en ontspannen ben. Bij dagelijks mediteren ‘verplicht’ je eigenlijk jezelf om na te gaan hoe je er op dit moment bij zit.

Mediteer je? En zo ja, wat voor effect heeft het op je?

Liefs,
Evelien

Deze post heeft 4 reacties

  1. Mooie ‘resultaten’ heb je van het mediteren. Ik mediteer zelf niet, maar ik start de dag wel met Bijbellezen en bidden. Ook een mooie, rustige manier om te starten.

  2. Wat heb je veel aan mediteren zeg! Ik doe het af en toe maar niet zo heel vaak, wel doe ik yoga en wil ik dat weer meer gaan oppakken. Ik ben ook hoogsensitief en droom heeeel intens, wat jij ook beschrijft. Misschien moet ik toch eens mediteren voor het slapengaan zodat ik wat rustiger slaap.

Geef een antwoord

Sluit Menu