Duurzamer leven | wat kun je doen?

Duurzamer leven | wat kun je doen?

Stil staan bij het milieu vind ik erg belangrijk. Ik draag graag mijn steentje bij aan het milieu, zo neem ik altijd een extra canvas tas mee, heb ik een vrolijke herbruikbare waterfles, en gebruik ik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Vandaag wil ik stil staan bij een duurzamer leven, en mijn ideeën delen over wat je kunt doen om je steentje bij te dragen. Lees je mee?

Wanneer doe je het goed?
Op dit moment is milieu en duurzaamheid een standaard besproken onderwerp op verjaardagen. Je kunt er niet om heen! Natuurlijk is het belangrijk om je steentje bij te dragen, echter kun je niet overal rekening mee houden. Zo pak ik graag de trein of de fiets, maar zo nu en dan vind ik mijn eigen auto geen overbodige luxe, douche ik langer dan 10 minuten, en reis ik graag met het vliegtuig. Alles kan altijd beter, dus wanneer doe je het goed? Daar heb ik geen vast antwoord op. Ik ben wel van mening dat bewustzijn, en een kleine bijdrage leveren al erg goed is. Je moet ergens beginnen, en dat begint met een eerste stap!

Deze dingen doe ik voor een duurzamer leven

 • Regelmatig bekijk ik bij Appel&Ei en de kringloop de kledingrekken. Je kunt tweedehands geweldige kleding items vinden! Je hoeft niet direct alles nieuw aan te schaffen.
 • Canvas tassen zijn mijn beste vriend. Ik neem ze altijd mee in mijn tas.
 • Tijdens een wandeling bezoek ik altijd de straatbieb. Hier kun je boeken kwijt, maar je kunt er ook leuke leesboeken vinden. Zo kun je anderen blij maken met een leesboek als jij hem uit hebt.
 • Ik gebruik duurzame schoonmaakmiddelen. Wist je dat je bijvoorbeeld azijn goed kunt gebruiken in het schoonmaken van de badkamer? Het werkt bijvoorbeeld bij het ontkalken van de kraan, en het reinigen van je badkamertegels. Daarnaast kun je het bijvoorbeeld ook gebruiken bij het schoonmaken van je doucheputje, snijplank, of bij het verwijderen van stickers. Milieubewust, en ook nog eens goedkoop!
 • Plastic, papier, en allerlei andere soorten afval scheid ik. Kleine moeite, met een groot effect!
 • Sinds een halfjaar gebruik ik in plaats van boterhamzakjes, herbruikbare stoffen broodzakken van KeepLeaf. Ze zien er vrolijk uit, en je draagt hierbij een steentje bij aan het milieu!
 • Ik probeer vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Het is soms weleens lastig met dit koude weer. Als ik op de fiets stap, dan zie ik daar toch wel weer de voordelen van in. Luisteren naar een podcast, genieten van de natuur, en je dag rustig beginnen.

Wat kun jij zelf doen om duurzamer te leven?

 • Organiseer een swap-party, en nodig vriendinnen uit. Verzamel allerlei kledingstukken die je niet meer leuk vindt, en ga ze ruilen. Zo krijg je diverse mooie items ervoor terug, en kun je iemand anders er blij mee maken.
 • Ontdek diverse kringloopwinkels bij jou in de buurt. Bij de kringloop winkel kan ik altijd goed slagen! Zorg ervoor dat je geduld hebt, en houdt je ogen open voor de details.
 • Je kunt bepaalde spullen beter niet eerste-hands kopen, maar kijk of ze tweedehands zijn te verkrijgen. Maak voor jezelf een lijstje met items wat je tweedehands wilt kopen. Boeken, lp’s, en dvd’s koop ik graag tweedehands. Ontzettend zonde om nieuw te kopen!
 • Gun jezelf een vrolijke herbruikbare waterfles. Het motiveert je om vaker water te drinken, en daarnaast ziet het er ook nog eens ontzettend leuk uit.
 • Je hebt diverse eco-friendly schoonmaakmiddelen, je kunt azijn gebruiken, en daarnaast zijn er diverse alternatieven.
 • Ben je op zoek naar een nieuwe telefoon op laptop? Kijk dan eens bij Leapp. Daar verkopen ze tweedehands opgeknapte MacBooks en iPhones. Alsof ze helemaal als nieuw zijn!

Draag jij je steentje bij aan het milieu?

Liefs,
Evelien

Deze post heeft 2 reacties

 1. Wat een fijne, praktische tips. Ik word me steeds bewuster van wat ik kan doen om vriendelijk voor het milieu te zijn en probeer daar ook steeds meer naar te gaan leven. Maar inderdaad, af en toe even wél lang douchen doe ik ook, gewoon omdat het zo fijn ontspant;).

 2. Wat een handig overzichtje en heel goed dat je hier bewust mee bezig bent! Ik herken wat je zegt: je wilt het graag goed doen voor het milieu, maar álles goed doen lukt gewoon niet. Ik kan zelf ook niet elke dag de auto laten staan, omdat ik op sommige plekken helaas helemaal niet met OV kan komen (of er drie keer zo lang over doe als met de auto ;)). Maar elk steentje dat je bijdraagt, is er een. Tweedehands shoppen is ook een van mijn favoriete stappen op weg naar duurzaamheid. Ik geniet daar oprecht van en vind het mooi dat ik op die manier ook goed voor het milieu bezig ben.

Geef een antwoord

Sluit Menu