6 tips om minder te piekeren

6 tips om minder te piekeren

Negatieve gedachten komen en gaan. Het is menselijk om negatieve gedachten te hebben. Je kunt (helaas) niet je gedachten stoppen, echter kun je de manier waarop je met deze gedachte omgaat wel veranderen! Vandaag wil ik inzoomen op piekeren, en tips delen hoe je piekeren kunt verminderen. Lees je mee?

1. Las een pieker kwartier in 

Om piekeren te minderen kun je voor jezelf grenzen stellen. Je kunt een pieker kwartier inlassen. Het tijdbestek hoeft niet perse een kwartier te zijn, het kan natuurlijk langer of korter. In dit kwartier mag je piekeren. De overige tijd probeer je het negatief denken te stoppen. Door een pieker kwartier te hanteren structureer je je zorgen, en achtervolgen ze je niet de gehele dag.

2. Bewegen

Kun je je gedachten lastig verzetten? Kom dan in beweging! Bewegen leidt tot andere perspectieven: je kunt op een nieuwe oplossing komen voor je problemen, het in een ander licht bekijken, of het getob eventjes van je af zetten.
Daarnaast zorgt bewegen voor een gelukshormoon. Tijdens het bewegen komt er endorfine, serotine, en dopamine vrij. Deze stoffen vallen onder neurotransmitters, dit zijn allemaal zenuwcellen die met elkaar communiceren.  Hierdoor krijgt je geluksgevoel een boost!

”Ik denk nooit aan de toekomst, die komt al snel genoeg – Albert Einstein” 3. Bevind je in het nu

Je leeft in het nu. We hebben de neiging om in het verleden te blijven hangen, of juist te piekeren over de toekomst. Door jezelf in allerlei tijden te bevinden, vergeet, en zie je niet de prachtige ervaringen die je nú kunt ervaren. Pas wanneer je bewust bent van het nu, kun je het leven daadwerkelijk ervaren. In je hoofd ervaar je herinneringen, gedachten en verwachtingen van het leven. Door dingen te ervaren, horen, ruiken, of te zien kun je pas echt stil staan bij het nu.

4. Projecteer je gedachten op de lucht

Deze tip kreeg ik te horen in een video van Albert Sonneveld. Zie je gedachten als wolken aan de lucht. Ze komen en gaan. De ene keer zijn er stortbuien, onweer, is het bewolkt, of schijnt de zon. Gedachten kun je vergelijken met wolken. Daarnaast kun je je gedachten projecteren op wolken, dit helpt mij vooral om gedachten los te laten.

5. Las een positief kwartier in 

Naast dat je dagelijks een pieker kwartier kunt inlassen, is het tevens nuttig om een positief kwartier in te lassen. Door dagelijks stil te staan bij de positieve dingen vergroot je je bescherming tegen negatieve emoties. Je kunt in je herinnering stil staan bij een fijn moment, of dagelijks opschrijven waar je dankbaar voor bent.

6. Mediteren

Last but not least, probeer te mediteren. Sinds ik dagelijks mediteer ben ik meer bewust van wat ik uit mijn dag wil halen, of met welke essentie ik de dag begin. Mediteren werkt voor mij erg rustgevend, na een lange tijd oefenen merk ik éindelijk dat ik mijn gedachten beter kan loslaten, en zelfs kan observeren.

Heb jij tips om piekeren te verminderen? 
Liefs,
Evelien

Deze post heeft 5 reacties

  1. Voor mij werkt even gaan wandelen of fietsen denk ik het beste tegen piekeren. Al het andere geeft me niet voldoende afleiding;). Het lijkt me echt zo heerlijk als een piekerkwartier zou werken!

  2. Fijn lijstje! Een piekermomentje werkt voor mij ook zo onwijs goed. Doe dit -op aanraden van mijn psycholoog- dagelijks, en ik merk dat ik overdag mijn piekergedachten beter kan uitstellen naar het piekermomentje. Nou is het wel vaak de kunst van te voren te bedenken wat ik daarna ga doen, zodat ik er niet in blijf hangen.

  3. Die eerste tip is inderdaad een hele fijne! Net zoals het mediteren. En als écht in beweging komen (als in: gaan sporten / een rondje lopen / …) even niet gaat, omdat je op je werk bent bijvoorbeeld, helpt een klein balletje ofzo ook al. Gewoon een paar keer in de lucht gooien en opvangen, of even heen en weer rollen over je bureau. "Get the creative juices flowing!"

  4. Deze tips vind ik zeker handig! Goed dat je hier aandacht aanbesteed.

Geef een antwoord

Sluit Menu