Nieuw inzicht: de introverte extravert

Nieuw inzicht: de introverte extravert

Het afgelopen jaar heb ik mij op persoonlijk vlak beter leren kennen. Er viel een hoop op zijn plek toen ik ontdekte dat ik hooggevoelig ben. Ik probeer elke dag me-time in te plannen, leg mijn telefoon bewust weg voor het slapen gaan, en ik probeer balans te vinden in sociale activiteiten. Daarnaast ging ik de termen introvert- en extravert onderzoeken. Ik ben graag op een feestje te vinden, en ik socialize graag, daarnaast heb ik ook zéker tijd alleen nodig om bij te laden. Ik ontdekte de term introverte extravert, en ik herkende mij er gelijk in. Vandaag wil ik graag deze persoonlijkheidskenmerken doornemen met jullie! Lees je mee? 

Introvert/extravert, wat is het nu? 

Dit zijn termen die regelmatig worden aangehaald. Regelmatig hoor ik deze termen voorbij komen in mijn vakgebied. Vaak dacht ik over deze termen na, en merkte ik op dat ik kenmerken van zowel introvert- als extravert heb. Ik krijg vaak te horen dat ik een enthousiast en sociaal persoon ben, daarnaast kan ik ontzettend goed alleen zijn, en geniet ik optimaal van tijd alleen. Ik merk dat ik zelfs beter oplaadt van tijd alleen spenderen. Echter ben ik dol op feestjes, en heb ik ook mensen om mij heen nodig. Ik hou ervan om in gesprekken met vreemden te gaan, en elkaar beter te leren kennen. Wat zijn nu nog meer kenmerken van introvert- of extravert? Ik ga ze voor je in kaart brengen.

Introvert

 1. Je hebt behoefte aan tijd om bij te kunnen komen na een (werk) dag; 
 2. Behoefte aan diepgaande gesprekken; 
 3. Je bent een dagdromer; 
 4. Je bent een goede luisteraar; 
 5. Je denkt na voordat je iets zegt; 
 6. Goede vrienden zijn op een hand te tellen, en dat is oké; 
 7. Tijd alleen spenderen vind je helemaal niet erg; 
 8. Je doet er wat langer over om een berichtje terug te sturen; 
 9. Een haat-liefde verhouding met je telefoon, bijvoorbeeld betreft bellen; 
 10. Je bent creatief; 
 11. Je observeert graag.

Extravert

 1. Soms schrik je mensen af; 
 2. Je zegt dingen die af en toe echt niet kunnen; 
 3. Mensen zijn graag bij je in de buurt; 
 4. Je bent graag onder de mensen, en laadt op van sociaal contact; 
 5. Alleen zijn vindt je maar saai; 
 6. Je maakt snel vrienden; 
 7. Je staat positief in het leven; 
 8. In je eentje beslissingen nemen vindt je lastig; 
 9. Je neemt graag de leiding en houdt niet van treuzelen; 
 10. Je komt zelfverzekerd over; 
 11. Je bent een open boek. 

Door deze diversiteit aan eigenschappen kon ik mij niet plaatsen onder één van deze twee persoonlijkheidskenmerken. Ik herken mij aan beide walletjes. Het kan zijn dat jij exact onder een van deze twee past, maar het kan ook zijn, dat je net zoals mij een introverte extravert bent! Maar wat houdt dit in?

De introverte extravert

De praktijk leert dat je persoonlijkheid niet zo zwart-wit is, maar zoals ik eerder zij, van beiden walletjes iets kunt hebben. Als introverte extravert geniet je van me-time, en spendeer je graag tijd alleen. Daarnaast ben je erg sociaal, kun je je makkelijk open stellen, en maak je gemakkelijk contact. De volgende kenmerken zijn erg herkenbaar voor de introverte extravert:

 1. Je vindt het fijn om alleen te zijn. Na een week hard werken kun jij je al verheugen op je vrijdag avond series kijken op de bank. Je hebt tijd nodig om de drukke activiteiten te balanceren met wat tijd alleen;
 2. Je bent erg uitgesproken en sociaal bij je vrienden. Echter kijk je in een nieuwe situatie de kat uit de boom, en kom je daarna tot bloei;
 3. Je hebt een limiet. Je houdt ervan om contact te hebben met familie en vrienden. Na een tijd sociale activiteiten lijkt het of er een grens is bereikt, je voelt je overprikkeld, en merkt dat je tijd alleen nodig hebt om bij te laden;
 4. Je hebt liever mail/app contact in plaats van telefonisch.  Je lijkt een haat-liefde verhouding te hebben met je telefoon, je leest je berichtjes, en reageert hier wat laat op. Daarnaast is bellen niet je favoriete activiteit;
 5. Je bent een vlotte prater. Daarnaast leef je veel in je hoofd: denkt veel na, piekert, en analyseert;
 6. Je houdt van gezelligheid, maar wel aangekondigd. Spontane sociale activiteiten zijn niet helemaal jouw ding. Je wilt dat het graag allemaal in balans is, en dat je weet waar je aan toe bent;
 7. Je houdt van mensen. Echter heb je daarnaast ook tijd voor jezelf nodig, en laadt je hier zelfs meer van op. 
Ik ben heel erg benieuwd of jij je in een van deze drie herkent! Voor mij zorgde het voor nieuwe inzichten, en daarnaast is het érg herkenbaar. Soms kon ik mezelf even niet helemaal peilen. 
Herken jij je in een van deze drie? Of juist helemaal niet? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 4 reacties

 1. Wat een feest van herkenning dit! Dankjewel voor dit duidelijke artikel. Ik ben overduidelijk type drie, net als jij dus.

 2. Ik ben eerder een extraverte introvert. Introversie heeft de boventoon maar ik heb ook heel erg extraverte kantjes. Kan me dan ook wel vinden in de meeste van de 'gemixte' eigenschappen die je opnoemt. Het is fijn om te weten waar je gedrag vandaan komt hé? Ik voelde me alleszins veel beter toen ik eindelijk besefte dat ik gewoon introvert ben.

 3. Wat een fijn artikel. Ik ben zelf juist een extraverte introvert. Over het algemeen ben ik erg op mezelf, geniet ik onwijs van tijd alleen doorbrengen en ben ik veel op de achtergrond. Maar het moment dat ik met goede vrienden ben kan ik ook heel extravert zijn. Moet zeggen dat ik zelf ook niet de behoefte voel het per se een naam te geven, het GGZ hangt al genoeg labels aan me 😉
  En ik ben wie ik ben. Zo simpel is t.

 4. Wat een interessant artikel! Ik herken me ook wel in beide kanten, gelukkig maar! Ik denk dat het vooral draait om doen waar jij je fijn bij voelt. Ik vind een goede balans heel belangrijk!

Geef een antwoord

Sluit Menu