Citytrip naar Berlijn | Déze plekken mag je niet missen

Citytrip naar Berlijn | Déze plekken mag je niet missen

Afgelopen zomer ben ik voor het eerst naar Berlijn geweest. Berlijn is een stad van cultuur, geschiedenis, en ontelbaar bezienswaardigheden. Ik vond de stad fantastisch, er is ontzettend veel te zien. Daarnaast is er voor iedereen wat wils, je kunt er geweldig winkelen, museums bezoeken, en stil staan bij de geschiedenis van deze bijzondere stad. Je kiest gauw een bestemming uit de ver van huis is, maar zo hebben onze oosterburen ook een prachtige stad om te ontdekken. Vandaag neem ik je mee naar de must-see highlights in Berlijn!

stedentrip Berlijn, Berlijn, east side Gallery, holocaust monument, must see in Berlijn, grandenburger tor, Alexanderplatz, checkpoint Charlie, stedentrip Berlijn, hotel calma Berlin, hotel calma Berlin Mitte - Mitte -

Hotel Calma Berlin

Wil je jezelf onderdompelen in het bruisende stadsleven van Berlijn? Dan is een overnachting in de buurt Mitte een pré. In deze wijk bevind je je centraal in de stad, en kun je gemakkelijk naar alle highlights reizen. Zo bevonden wij ons op circa 15 minuten lopen van de muur af. Tevens is het openbaar vervoer in Berlijn erg goed geregeld.

Berlijn is een stad wat zich inzet voor mooie kunst, en houdt zich ook veel bezig met biologische voeding. Als je hiervan houdt is het Calma hotel in de bruisende wijk Mitte de perfecte plek om te verblijven. Het is een kleinschalig hotel, met een persoonlijke touch. De medewerkers geven je graag tips om de stad te verkennen. Daarnaast is het ontbijt een feestje, ze hebben allerlei verrukkelijke natuurlijke producten, en ze tekenen gezichtjes op de eieren. Leuker dan dat kan niet! 🙂

Holocaust monument

Het holocaust monument is erg bekend. Ik wilde dan ook graag dit monument bezoeken. Het was erg indrukwekkend, iedereen kan het monument op zijn eigen manier interpreteren, of ervaren. Het holocaust monument is in 2005 geopend. Met als reden de Joodse bevolking die in de Tweede Wereldoorlog is vermoord te herdenken. Het monument bestaat uit een groot aantal betonnen blokken. Je kunt hierdoor heen lopen. In het begin heb je nog het overzicht, en kun je over de blokken heen kijken. Naderhand worden de blokken zo groot, waardoor je de controle kwijt bent, en het gevoel van ingesloten zijn ervaart.

Zoologischer Garten

In Berlijn bevindt zich de Zoologischer Garten. Deze dierentuin bevindt zich in het hartje van Berlijn. Naast dat je hier allerlei mooie dieren kunt bewonderen, kun je ook een aantal elementen uit de tijd van de oorlog terugzien. Zo is de dierentuin meerdere malen geraakt door bombardementen. Vele dieren zijn gesneuveld, olifant Siam en mannetjes nijlpaard Knautschke hadden het bombardement onder andere overleefd.

De Berlijnse muur

Natuurlijk mag de Berlijnse muur niet ontbreken. Ik vond de Berlijnse muur, en de bijhorende tentoonstellingen erg ingrijpend, confronterend, en heftig. Bij de muur stonden allerlei informatie borden. Er waren foto’s tentoongesteld van personen die zijn omgekomen bij de muur. Tevens werd er op de grond aangegeven waar diverse vluchttunnels zich hadden bevonden. Erg ingrijpend om het zo fysiek te zien.

East Side Gallery 

Ten slotte mag East Side Gallery in het rijtje niet missen. De East Side Gallery is een stuk van de Berlijnse muur dat vanaf 1989 is beschilderd door 118 kunstenaars. De beschilderingen zijn bewonderenswaardig, en het is erg leuk om hierlangs te lopen. Een mooie combinatie tussen kunst en geschiedenis.

Deze highlights mag je tevens niet missen! 

 1. Grandenburger Tor;
 2. Gedenkstätte Berliner Mauer;
 3. Checkpoint Charlie;
 4. Alexanderplatz; 
 5. Topographie des Terrors; 

Ben jij weleens naar Berlijn geweest? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 6 reacties

 1. Yes, ben weleens in Berlijn geweest. Twee keer zelfs, en zou zeker nog een keer willen gaan! Ik vond Checkpoint Charlie heel indrukwekkend, en het curry worst museum heeft ook een onuitwisbare indruk achtergelaten ;).

 2. Heel leuk om dit lijstje te zien! Doet mij terugdenken aan mijn laatste reis naar Berlijn een jaar of zes geleden. Zo'n mooie stad is dat! Ook ik vond het Holocaustmonument echt heel indrukwekkend. Verder herinner ik me nog de vele vegetarische restaurants in Berlijn. Ook die vond ik leuk! 😉

 3. Berlijn staat op de wishlist (mede dankzij jouw blogs erover). Ik wil dan sowieso de plaatsen bezoeken die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben.

 4. Berlijn staat al heel erg lang op m'n lijstje! Ik ben er één keer geweest, maar dat was slechts als tussenstopje aan het busstation toen we op weg waren naar een festival. Niets van de stad gezien, dus. Ik kijk ook héél erg uit naar al het eten daar, want de veganistische en vegetarische keuken is er zo groot!

 5. Volgens mij ben ik al vijf keer naar Berlijn geweest, maar da's nog steeds niet genoeg. 😉 Zo ben ik nog nooit in de Zoologischer Garten geweest, dus bedankt voor deze aansporing!

 6. Checkpoint Charlie vond ik persoonlijk niet zo indrukwekkend wat het op zich zeker had kunnen zijn, maar niet met die Mc Donalds en andere sfeerbrekende zaken op de achtergrond…

  Ja, de muur en het Holocaustmonument bezorgden me koude rillingen. Onvoorstelbaar… (vooral niet denken aan huidige wereldleiders die muren willen bouwen)
  Ook het Kathe Kollwitzmuseum heeft me onverwacht erg geraakt. Misschien ook wel omdat ik de beelden op het oorlogskerkhof in Vladslo (de Westhoek), Het treurende ouderpaar, al gezien had.

  Ook erg leuk vond ik een boottochtje om zo alles eens vanaf het water te zien.

  Dus ik ben het helemaal met je eens dat Berlijn een enorm boeiende stad is!

Geef een antwoord

Sluit Menu