Rust creëren | Wandelen als meditatie

Rust creëren | Wandelen als meditatie

Om meer rust te krijgen, en bewuster door het leven te gaan ben ik op advies van Jelle Hermus (lees het boek minder drama in je leven, super inspirerend) begonnen aan mediteren. In het boek minder drama in je leven haakt Jelle regelmatig mediteren aan, hij leek hier zo enthousiast over te zijn, en stak mij er helemaal mee aan. Sindsdien probeer ik twee keer per dag te mediteren. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het best lastig vind om twee keer per dag mezelf terug te trekken in de rust, in een fijne houding op mijn bed te gaan zitten, en aan de slag te gaan. Vandaar dat ik dacht, ik kan mediteren combineren met een fijne wandeling door de natuur heen. Dit werkt zo prettig, rustgevend, en ik merkte hierdoor dat ik meer oog krijg voor de kleine dingen. Dit doordat je helemaal in het nu bevindt, geen gedachten door mijn hoofd dwalen, en mijn telefoon ver te zoeken is. Vandaag wil ik inhaken op wandelen als meditatie. Lees je mee? 

Van wandelen kan ik erg genieten. Ik ben dol op de natuur, en al het moois wat je tijdens een wandeling kunt bewonderen. Afgelopen vrijdag ochtend maakte ik samen met mijn lieve hond Noah een wandeling door het park. De zon scheen op mijn huid, ik hoorde de wind door de bomen, en ik zag allerlei bladeren uit de lucht dwarrelen. Mijn gedachten kwamen niet om de hoek kijken, en mijn telefoon bleef in mijn tas zitten. Op dit moment besefte ik wat een rust de natuur uitstraalt, en wat voor effect dit op jou kunt hebben. Lopen is iets wat als automatische piloot gaat, je hoeft er niet bij na te denken. Je kunt hierdoor over diepzinnige dingen nadenken, of juist dit helemaal loslaten. Aan jou natuurlijk de keuze.

Tijdens je wandeling mediteren 

Eerder die week deed ik tijdens mijn avondwandeling een meditatieoefening (via de VGZ mindfullness app) die betrekking had op het wandelen zelf. Leg je telefoon in je tas, en zet het geluid aan, of doe oortjes in. Hierdoor zorg je ervoor dat je de ultieme rust creëert. Deze meditatieoefening duidde op de aandacht brengen naar de zolen van je voeten. Wanneer je een stap zet, probeer je te ervaren hoe het voelt als je voet het grondoppervlak aanraakt, en welke spieren je hiervoor gebruikt. Zo merkte ik mijn kledingstuk op die langs mijn been wapperde. De kleine details die je normaals als vanzelfsprekend ervaart, en niet bij stil staat, komen juist naar voren.

Tijdens het wandelen let ik op mijn ademhaling, en ben ik bewust van elke stap die ik zet. Hier leg ik mijn focus op. Het is een bijzonder gevoel als je zo bewust omgaat met je lichaam tijdens de wandeling. Je focust je volledig op je lichaam en geest. Het lijkt wel alsof je méér gaat voelen, opmerken, en ook meer van de natuur waarneemt. Ik vind het lastig om te omschrijven, maar het werkt onwijs rustgevend. Eigenlijk zou jij het zelf moeten ervaren! 🙂

Bewust kijken naar de natuur

Daarnaast staat er nog een fijne oefening in de mindfullness app van de VGZ. Deze oefening heet: kijken. Door deze oefening leer je bewust met volle aandacht te kijken. Dit kan vanuit een raam, tijdens het wachten op de trein, of tijdens een wandeling in het park. Je omschrijft voor jezelf de dingen die je ziet. Echter mag je hier niet je eigen oordeel in betrekken. Eigenlijk kijk je met een vergrootglas naar de details. Je gaat tijdens de oefening je aandacht richten op een stilstaand object. Hierin benoem je alle details die je ervan ziet. Door deze oefening raakte ik zo ontspannen. Je neemt de tijd om stil te staan, en om iets naar eigen keuze te bewonderen, en de details ervan in te zien. Deze oefening wordt geleid, hierdoor krijg je handvatten, wat ik zelf erg prettig vind in het begin.

Nadat ik deze oefening had uitgevoerd nam ik bewuster waar. Ik zag een klein kikkertje in het gras, een prachtige libelle die voorbijvloog, en bewonderde de bladeren die uit de bomen dwarrelden. Naast dat wandelen ontzettend goed voor je is op fysiek gebied, geeft het ook veel voordelen op geestelijk gebied. Ik kan tijdens een wandeling beter mijn gedachten en stressoren loslaten.

Mediteer jij weleens? Of zou je het willen proberen? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 7 reacties

  1. Ik heb het wel ooit geprobeerd, meerere keren zelfs, maar dat is tot nu toe nooit succesvol geweest. Ik vind het net als jij maar lastig om zo'n momentje te pakken. Ook ben ik iemand die éxtreem snel in slaap valt, en ik word net iets te zen van mediteren vaak 😉 Zo tijdens het wandelen proberen wil ik daarom wel eens proberen!

  2. Wat een mooi artikel. Mediteren werkt voor mij voor geen meter, maar wandelen werkt inderdaad wel heel goed.

  3. Mediteren doe ik niet en werkt bij mij ook echt niet, maar ik ben wel elke dag buiten. In het begin is mijn hoofd dan vaak één grote chaos aan gedachten, maar na een half uurtje hoor ik de vogels fluiten en de kikkers kwaken en dan is het genieten.

  4. Ik wou dat ik eender wanneer in de natuur kon gaan wandelen. Wonen aan het strand of bij een bos lijkt me heerlijk. Alleen woon ik in het centrum van Antwerpen en is er hier geen rustige natuur vlakbij. Ik moet er echt vaker werk van maken de bus naar een natuurgebied of iets dergelijks te nemen, want inderdaad, luisteren naar het geluid van de vogeltjes en het ruisen van de wind is zo rustgevend.

Geef een antwoord

Sluit Menu