Omarm  je lichaam | De kracht van zelfcompassie

Omarm je lichaam | De kracht van zelfcompassie

Als ik naar mijn gedachten zou luisteren had ik deze foto niet geplaatst. Een dubbele kin is zichtbaar, stevige armen, en mijn bolle buik, en vetrolletjes op mijn rug. Sinds dat ik voor ongeveer een jaar bewust bezig met met zelfliefde, en jezelf te accepteren luister ik niet meer naar deze innerlijke criticus. Waarom moet alles beter, minder, of fijner? Sinds ik dit heb losgelaten, is mijn zelfbeeld veel meer gaan stagneren, en voel ik mij oké over mezelf. Nu durf ik dit soort foto’s te plaatsen zonder naar mijn gedachten te luisteren, of mijzelf te schamen. Dit hoeft niet, en is het ook niet waard. Vandaag een ode aan je lichaam te omarmen, en de kracht van zelfcompassie. 

Wat betekent zelfcompassie? 

Zelfcompassie is een prachtig woord. Het betekent begrip hebben, en aardig zijn naar jezelf. Net zoals je dat doet naar een collega, vriendin, of familielid. Daarnaast houd zelfcompassie in dat je jezelf juist steunt, en lief voor jezelf bent in moeilijke tijden. Denk hierbij aan niet goed in je vel zitten, dit kan zowel lichamelijk als geestelijk. We kennen allemaal de innerlijke criticus, de stem die in de negatieve zin spreekt. Doordat we luisteren naar deze gedachte/stem, duwen we onszelf eigenlijk alleen nog maar meer de afgrond in. In het ergste geval creëer je bij jezelf een ernstig laag zelfbeeld. 
Tip: Heb je een negatieve gedachten over een lichaamsdeel, bijvoorbeeld dat je een te dikke buik hebt voor je nieuwe jurkje? Probeer dan via de bril van een goede vriendin te kijken. Wat zou zij zeggen? Is die gene net zo kritisch op jou, als jij dat zelf bent? 

Dik en museums 

Ben je net als mij een volle dame? Lees dan even met mij mee. Je herkent het vast wel dat we een haat-liefde verhouding hebben met ons lichaam. De ene keer omarm ik mijn stevige armen, dikke billen, en mijn rolletjes die mijn buik vormen. Ook ik heb weleens last van onzekerheid, en lijkt het net of er een andere bril bij mij wordt opgezet. Als je je in een tijd bevindt waarin je onzeker bent over je curves, dan kun je een bezoekje aan het museum brengen. 
Nu zu je wel denken, museum?! Wat gaat mij dat helpen?! Een klassiek museum met schilderijen gaat je zeker helpen. Je eigen oordeelsvermogen kun je buigen door in de schoenen van een kunstenaar te gaan staan. Het is mij opgevallen dat vele kunstenaars ‘dikke’ mensen als object gebruiken om te schilderen. Bij hun staat stevig zijn niet in verband met lelijk, lomp, of lui zijn. Het staat voor onbevangenheid, zorgeloosheid, en levensvreugde. Het is een kwestie van omdenken, maar zeker de moeite waard. Door hierover na te denken ga je een ander pad in, en kun je via een minder harde visie naar je eigen lichaam kijken. Elk lichaam is prachtig, ook die van jou!

Minder vervreemd raken van je lichaam

Doordat je zoveel kritiek op je lichaam hebt, kunnen we vervreemden met ons lichaam. Probeer weer één te worden samen met je lichaam. Ga voor de spiegel zitten, en zet muziek aan, probeer je ontspannen te voelen. Bekijk je lichaam van top tot teen en doe dit zonder oordeel. Besef wat je lichaam allemaal kan, wat het teweeg heeft gebracht, en wat het allemaal nog kan gaan doen. Je kunt zelfs de dingen die je lichaam voor je doet opschrijven, hierdoor blijft het bij mij beter hangen. 
Als de innerlijke criticus op de vrije loop gaat kun je een zin herhalen naar jezelf toe: ”Ik ben wie ik ben, en dat is oké. Mijn lichaam, mijn eigenschappen, ik ben in zijn geheel oké”. Probeer te beseffen dat meningen altijd subjectief zijn. Iemand kan jou slank, te dun, of te dik vinden. Deze uitspraak is gebaseerd op eerdere ervaringen, geheugenschema’s, en iemand zijn kijk op het leven. Anderen hun meningen zijn NIET de waarheid, besef dat ze subjectief zijn. Als mensen jouw oordelen, heeft dit niks met jou, of met je lichaam te maken. Vaak komen dit soort uitspraken uit mensen hun eigen onzekerheid. Wees lief voor jezelf, en doe dit soort vervelende uitspraken niet opnemen als een spons. 

Iedereen is uniek

En ten slotte wil ik jullie iets meegeven waar jullie heus bekend mee zijn. Iedereen is uniek. Iedere persoonlijkheid, lichamen, en het leven op de aarde is anders. De wereld zou erg saai zijn als we allemaal op elkaar leken, of dat mensen allemaal dezelfde betekenis van mooi, en waardering zouden hebben. 

Wees lief voor jezelf! <3
Als jij tips hebt om méér je lichaam te omarmen, laat het mij dan weten in een reactie. 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 3 reacties

  1. Wat een ontzettend mooi artikel, zeg! Je deelt heel waardevolle tips die juist in de huidige tijd van bodyshaming heel erg belangrijk zijn. Ik vond je tip over het museum ook wel een hele mooie trouwens. Ik kan me voorstellen dat dat echt helpt om te leren omdenken.

  2. Dit vind ik zó mooi geschreven. Zo krachtig en waardevol. Ik herken wel iets van je struggle. Op dit moment heb ik een gezond gewicht. Dat is jaren anders geweest. Dat ik nu dit gewicht heb, is overigens niet een 'verdienste' ofzo, maar een gevolg van stress en/of medicatie. Toen ik te zwaar was, zei ik altijd dat ik tevreden zou zijn met mezelf als ik een gezond BMI had. Drie keer raden wat er gebeurde toen ik dat punt bereikt had? Er veranderde niets. Ik wist met mijn verstand dat ik een gezond gewicht had, maar nog steeds was ik niet tevreden. Ik vind de lessen die jij hierin geeft zo mooi en waardevol!

  3. Mooi artikel. Ik denk ook uiteindelijk dat we in bepaalde mate beinvloed worden door onze omgeving. Dus minder aantrekken wat de mensen om je heen zeggen helpt ook al heel goed. Het gaat eruit eindelijk wat je van jezelf vindt en niet iemand anders zijn/haar mening. Dat heeft mij wel geholpen om een positiever zelfbeeld te krijgen.

    Bettie
    http://www.thewildflowerhippie.com

Geef een antwoord

Sluit Menu