Planten stekken: zó doe je dat!

Planten stekken: zó doe je dat!

Ik ben óntzettend dol op alles wat groen is! Mijn hart maakt een sprongetje als ik door het tuincentrum paradeer, en mooie planten tegenkom. Hetzelfde geldt voor een paar mooie bloemen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet volledig de groene vingers bevat, echter kom ik er met diverse hobbels op de weg wel. 🙂 Sinds een jaar of drie ben ik al trotste eigenaar van mijn plantenfamilie wat met de jaren steeds groter wordt, en er helaas ook weleens een aantal verdwijnen -iets té veel water geven haha!-, maar de plantenfamilie staat nog steeds sterk. Ik wilde mij graag meer verdiepen in het creëren van mini plantjes, oftewel: stekken! Vandaag deel ik met jullie mijn stappenplan voor het creëren van stekjes. Lees je mee?


Naast dat het een goedkoop alternatief is voor een nieuwe plant, is het natuurlijk ook onwijs leuk om kleine baby’s van je moeder plant te krijgen. Het lijkt misschien moeilijk, maar het is verrassend toegankelijk om te doen. Ik heb stiekem uit Griekenland cactus stekjes meegenomen, en ze doen het! Hier werd ik zo enthousiast van dat ik mijn eigen planten ook onder de loep ging nemen.

Je hebt nodig:

 1. Snoeischaar (zijn al te koop vanaf vijf euro!);
 2. Scherp mesje; 
 3. Potjes/bakjes; 
 4. Speciale grond voor stekjes.

Stekjes van de moederplant afhalen

Het begint natuurlijk bij een stekje van de plant af te halen. Een stekje is een jong plantje wat aan de stengel van de plant groeit. Dit kan je eraf halen door middel van een mesje, of een snoeischaar. Het is belangrijk dat je een klein stukje van de stengel afknipt, hierdoor heb je de meeste kans op een gezonde en goede groei van het stekje. 
Als je de stekjes van de moederplant hebt afgehaald is het belangrijk om de stekjes in een glaasje met water te plaatsen. Hierdoor kunnen de stekjes hun eigen wortels creëren. 

De basis voor het stekje 

Een tip die ik online tegenkwam, en die ik als planten-noob niet kende is het volgende: het is belangrijk om de juiste potgrond voor de stekjes te kiezen. Zo is de reguliere potgrond niet altijd het verstandigste. Dit doordat de aarde veel vocht vasthoudt. Stekjes hebben juist veel water nodig, dus de reguliere potgrond is niet altijd verstandig. Bij het tuincentrum verkopen ze speciale stekgrond.

De juiste pot & water geven 

Plant je stekje in een kleine pot. Zorg voor stekgrond, hierdoor krijgen de stekjes voldoende vocht binnen. Naast dat je de juiste stekgrond moet hebben, is het tevens van belang dat je ze regelmatig water geeft. De stekjes dienen goed vochtig te zijn. Pas op voor geen overstroming, rond de twee tot drie keer water geven is voldoende. 

Overpotten

Ten slotte kun je na ongeveer vier weken de stekjes controleren. Dit doe je door de wortelkluit te controleren. Als er een flinke wortelkluit onder zit kun je ze overpotten. Het kan natuurlijk ook nog zijn dat de wortels te klein zijn, plaatst dan het plantje terug, en bekijk het over ongeveer een week opnieuw. 
Extra tip: koop bij het tuincentrum planten voeding, hierdoor krijgen ze extra voedingstoffen binnen waardoor ze het nog beter kunnen gaan doen. 
Volgende week heb ik een weekje vrij, en wil ik een aantal van mijn planten onder de loep gaan nemen om te gaan stekken. Ik hoop dat er mooie baby’tjes van terecht komen!
Doe jij je planten regelmatig stekken? 
Liefs, 
Evelien


  Deze post heeft 5 reacties

  1. Ik heb dit echt nog nooit gedaan, dus heel handig om te weten! Vind die hangplanten er ook erg leuk uit zien.

  2. Ik kijk echt met zoveel bewondering naar mensen die dit soort toverkunsten met planten kunnen. Die van mij overleven niet en dus ga ik over op 'nep'. Het is niet anders. Ik vind die potjes in die touwen trouwens heel gaaf!

  3. Ik heb dit nog nooit gedaan, maar binnenkort gaan we toch eindelijk onze sanseveria's moeten vermeerderen. Ze barsten haast uit hun potten en hebben aan de rand al danig wat baby's gemaakt, oeps. Oh, en de pannenkoekenplant van een vriendin heeft zeventien (!) baby's, waarvan ik er eentje krijg. Ohh, ik wil al zo lang een pannenkoekenplantje! 🙂

  4. Eerlijk gezegd nooit terwijl het wel leuk is. Helaas heb ik niet de groene vingers van wijlen mijn opa en heb dan sinds vorige week ook alleen nog maar sansevieria's, want dat is de enige plantensoort die ik wel in leven kan houden. Gelukkig zijn er vele varianten van waardoor het niet eentonig is in huis.

  5. Ik heb regelmatig baby-plantjes op mijn vensterbank staan. 🙂 Vooral omdat niet alle planten het goed doen op mijn zoldertje. Een back-up van "succesnummers" is wel zo fijn, als er weer eens een plant het loodje legt…

  Geef een antwoord

  Sluit Menu