Ik heb mijn rijbewijs behaald! | Mijn bevindingen: rijden met onzekerheid + 7 tips!

Ik heb mijn rijbewijs behaald! | Mijn bevindingen: rijden met onzekerheid + 7 tips!

Eindelijk, ik mag het zeggen: ik heb mijn rijbewijs behaald! Na ruim achtentachtig uur, was het moment zo ver. Voor de tweede keer afrijden. Ik liet al wat vaker op mijn blog doorschemeren dat ik steeds meer vertrouwen kreeg in mijn eigen kunnen, en dat het steeds flexibeler verliep. Echter bevond ik mij regelmatig met onzekerheid, en een gespannen gevoel achter het stuur. Één praktijkexamen zat erop, en de tweede keer was ik geslaagd. Nu zo snel mogelijk de weg weer op, en eigen ervaringen opdoen. Ik wil graag met jullie 7 tips delen als je wilt starten met je rijbewijs, en wat mij heeft geholpen om mijn onzekerheden in bedwang te houden. Lees je mee?

Bron: Pinterest 

1. Wees geduldig

Voordat ik de auto instapte, had ik tegen mijzelf al gezegd dat ik het rustig aan wilde doen. Ik had geen haast met het behalen van mijn rijbewijs, en wilde mij zeker voelen, en het vertrouwen krijgen met de auto. Probeer geduldig te zijn, hierdoor gun je jezelf de tijd om auto te leren rijden. Daarnaast zijn rijlessen er om te leren, als je fouten maakt leer je daar weer van, en het is veel prettiger als er een instructeur naast je zin om eventueel de fouten op te vangen, en na te bespreken. 
Na mijn eerste examen namen emoties de overhand, ik raakte in de stress, en na de uitslag was ik erg emotioneel. Ik maakte slordige fouten, en raakte het overzicht kwijt. Conclusie: ik was er nog niet aan toe. Na een aantal rijlessen verder, merkte ik dat alle inzichten begonnen te landen, en ik écht klaar was voor mijn eigen rijbewijs. 

2. Vergelijk jezelf niet met anderen

Probeer jezelf niet te vergelijken met anderen, de een pakt het snel op en heeft direct het gevoel van auto rijden te pakken, de ander vindt het een stuk moeilijker om te multi-tasken en het overzicht te behouden. Ik moet toegeven, regelmatig vergeleek ik mijzelf met anderen, echter ga je je hier juist meer onzeker door voelen. Focus je op jouw eigen rijopleiding, en je eigen kunnen. Hier heeft iemand anders niks mee te maken, en je hoeft je niet te schamen als je net als mij, ruime tachtig uur les hebt gehad. Hierdoor ga je wel met een vertrouwd gevoel de weg op! En dat is het aller belangrijkste. 

3. Bespreek je onzekerheid

Wees direct eerlijk naar je rij-instructeur. Meldt dat je onzekere gevoelens ervaart tijdens het rijlessen. Als je dit binnen houdt, kan je rij-instructeur hier ook geen rekening mee houden. Je kunt ook teruggeven wat voor bejegening jij in de begeleiding van je rij-opleiding prettig vindt. 

4. Faalangst examen

Wat ben ik toch dankbaar dat ze bij het CBR een faalangst examen ter beschikking stellen. Ik heb geen faalangst, echter krijg ik wel een drukkend gevoel, waardoor ik tijdens een examen een stuk minder presteer. Je hoort diverse horror verhalen over het CBR, een stugge examinator, of dat je moet keren in een van de krapste straten. Ik ben direct begonnen met een faalangst-examen, en het is mij beiden keren goed bevallen. 
Je bevindt je alleen op het kantoor, er wordt ruim de tijd genomen om het examen met je door te bespreken. Tevens wordt er gevraagd wat de reden is waarom je voor een faalangst examen hebt gekozen. Je kunt hierbij ook uitleggen wat je behoeftes zijn tijdens het examen, bijvoorbeeld een gesprekje, geruststellende woorden, et cetera. Daarnaast mag je tijdens het faalangst-examen een time-out vragen, heel fijn om even tot rust te komen. De time-out heb ik tijdens het tweede examen gevraagd, en was erg fijn om je gedachten weer even op de rit te krijgen. 
De examinators vond ik erg prettig in de omgang, ze deden hun best om je op je gemak te stellen, en maakte hier en daar een grapje waardoor het ijs direct gebroken was.  

5. Tussentijdse toets

De tussentijdse toets kun je niet missen! Het kost tegenwoordig 108 euro. Een hoge prijs, maar het is het geld dubbel en dwars waard. Je kunt een vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen. Als je deze vrijstelling verdiend, hoef je dus op het eerste examen geen bijzondere verrichtingen uit te voeren. Daarnaast krijg je inzicht in je eigen ontwikkeling. Het is best fijn feedback te krijgen van een buitenstaander. 

6. Rust nemen 

Zorg dat je het examen hebt in een rustige tijd. Mijn eerste examen was midden in mijn toetsweek, en was ik druk bezig met mijn grootste dead-line af te ronden. Ik merkte dat ik veel aan mijn hoofd had, en dat het rijexamen niet handig was ingepland. Bij mijn tweede examen probeerde ik voor rust te zorgen. Dinsdag avond ruimde ik mijn slaapkamer op (rust in huis, rust in je hoofd!), keek ik een Disneyfilm, en zorgde ik voor een goede nachtrust. Woensdagochtend probeerde ik tien minuten te mediteren, heb ik thee gedronken met mijn ouders, en las ik een leesboek. Daarna fietste ik op mijn gemak naar het kantoor van AWNB Gouda. 
Wil je rust behouden tijdens het auto rijden? Let op je ademhaling, daar heb je diverse oefeningen voor. Daarnaast kun je gebruik maken van een rustgevend middel. Ik heb een spray aangeschaft van Bach Rescue, voor mijn gevoel voelde ik mij onder andere hierdoor een stuk rustiger door. 

7. Financiën 

Een goedgevulde spaarrekening is van groot belang als je aan je rijbewijs begint. Dit is een van de reden waarom ik op latere leeftijd aan mijn rijbewijs ben begonnen. Ik vond het belangrijk dat ik ‘voldoende’ geld had om te kunnen lessen. Het leek mij niet prettig om op de lessen, of op bijvoorbeeld een tussentijdse toets te moeten bezuinigen. Ik wilde er alles uit halen wat mogelijk was, ook al koste dit een hoop geld. Natuurlijk had ik ook na mijn eerste examen de behoefte om mijn rijbewijs op zak te hebben, want het loopt allemaal wel erg op. Echter raakte ik hierdoor niet in spanning, of in de stress. 
Ik ben ontzettend blij dat ik het verlossende woord te horen heb gekregen. Tranen sprongen in mijn ogen van opluchting en blijdschap tegelijk. I did it! Vandaag heb ik een afspraak om mijn rijbewijs aan te vragen, en hopelijk kan ik volgende week mijn eerste ritten gaan maken naar mijn werk toe. 
Heb jij je rijbewijs behaald? En hoe gingen de examen(s) bij jou? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 11 reacties

 1. Zo goed dat je je rijbewijs hebt gehaald! Gefeliciteerd!! En geniet lekker van je roze papiertje en het feit dat je nu de weg op mag 🙂
  Ik herken de onzekerheid heel erg van toen ik rijlessen had (zo'n 5 jaar geleden). Ik heb zo'n 100 uur rijles gehad en vier keer examen gedaan. Bij de vierde keer was ik eindelijk geslaagd en barstte ik bijna in tranen uit van opluchting. Als ik nu terugkijk, realiseer ik me dat mijn rij-instructeur me de eerste twee keer eigenlijk examen liet doen terwijl ik er nog niet klaar voor was. Ik snapte eigenlijk helemaal niet zo goed wat ik deed. Pas bij de laatste keer kon ik echt met vertrouwen autorijden. Zo'n faalangstexamen klinkt wel echt als een uitkomst trouwens.

  1. Het faalangst examen is inderdaad echt een uitkomst, door de bejegening vanuit de examinators wordt je al zo op je gemak gesteld. Herkenbaar, als ik terugkijk was ik ook inderdaad nog helemaal niet ready voor het eerste examen, echter wist ik daardoor wel waar mijn verbeterpunten lagen, en raakte ik daardoor juist extra gemotiveerd. Maar wat ben ik o-zo-blij dat het eindelijk klaar is! 🙂

 2. Van harte gefeliciteerd! En wow, achtentwintig uur vind ik best snel. Ik deed er veertig en ik deed twee keer examen. Ik had geen tussentijdse toets gedaan (want zonde van het geld;)) en de eerste keer had ik een dame die constant op de rem zat te trappen. "Rustig, meissie, rustig." Mijn instructeur was toen mee en halverwege de rit vroeg die vrouw van het CBR uit het niets: "Hoe is het met je vader?" Ik schrok me helemaal lam, want ik had geen vader meer en ik snapte de vraag ook niet. Ze bleek de vraag aan mijn instructeur te stellen. Kortom, ik vond dat allemaal ingewikkeld. Ik zakte. De tweede keer had ik oude(re) man, die heel gezellig zat te kletsen en die halverwege al zei dat ik geslaagd was. Vervolgens stond ik met fileparkeren niet helemaal scherp langs de stoeprand, maar dat vond hij geen enkel probleem.
  Ik wist trouwens wel dat faalangst-examens bestonden, maar ik wist niet dat je daar ook zélf voor kan kiezen. Ik zou het zeker gedaan hebben, als ik dat had geweten. Toch net wat meer rust tijdens het afrijden dan.

  1. Haha nee, ik heb achtentachtig uur gelest.
   Jeetje wat naar, ik begrijp helemaal dat je daar van ontdaan was.
   Een faalangst examen is echt een verademing, ik was ook in de veronderstelling dat je dit niet zelf mocht kiezen, wel dus. Is een hele fijne maar goede keuze geweest. 🙂

 3. Van harte gefeliciteerd! En je hebt het best snel gedaan. Ik had het zelf ook in zoiets, en met een tussentijdse toets, deze zat namelijk standaard bij het pakket wat ik had gekozen (26 rijlessen). Ik vond het onwijs fijn omdat je dan weet wat je kan verwachten, en daarnaast was ik vrij gesteld van bijzondere manoeuvres, wat voor mij een hoop spanning wegnam.

  1. Dank je wel Ilona! Ik heb er achtentachtig uur over gedaan haha. 🙂
   Dat je inderdaad weet wat er gaat komen geeft een hoop geruststelling.

 4. Gefeliciteerd, Evelien! Ik heb geen rijbewijs en eerlijk gezegd ook geen ambitie om het te behalen. Ik vind het een overbodige luxe. Enkel op vakantie mis ik het, want het lijkt me fijn als je op moeilijk bereikbare plaatsen een rondreis kan maken en dus niet afhankelijk bent van het openbaar vervoer – als dat er al is. Oh well, het lukt me al bijna dertig jaar zonder, I'll survive. 😉

  1. Tegenwoordig is ook alles goed te doen met het openbaar vervoer! Op vakantie is het inderdaad wat minder. En een ritje met het openbaar vervoer is natuurlijk heerlijk ontspannen; muziek luisteren, boek lezen, uit het raam kijken. Héérlijk.

 5. Gefeliciteerd met je rijbewijs! Echt super dat je hem hebt, nu heb je 'm ook voor het leven :D. Tijdens het lezen van je artikel kwam de spanning weer helemaal omhoog bij mij, haha, ik vond het rijexamen ook zo rot. Gelukkig heb ik inmiddels 4,5 jaar mij rijbewijs, ik zou het examen echt nooit meer over willen doen HAHA. Ik mocht na 35 uur afrijden van mij rij instructeur, maar ik voelde me er nog niet klaar voor, dus heb ik nog een paar lessen genomen. Ik had tijdens het examen een bocht een beetje afgesneden en ik dacht echt dat ik zou zakken, maar ze gaven me gelukkig het voordeel van de twijfel! Mijn examen begon overigens ook meteen slecht, want ik kreeg de handrem er echt niet af. Nog steeds heb ik dat hoor, bijvoorbeeld in de auto van mijn vriend ook haha :'). Er zullen altijd wat dingen blijven waar je minder goed in bent en dat is helemaal niet erg. Ik vind het bijvoorbeeld niet heel fijn om achteruit te parkeren en plekken dichtbij het water mijd ik ook.

  1. Dank je wel Anna! Precies, ik besef het nog niet helemaal. Raar hé?
   Precies, dingen zullen altijd lastig blijven. Ik heb tevens diep respect voor mensen die file parkeren bij de grachten, dood eng!

Geef een antwoord

Sluit Menu